Στην αύξηση των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα και στο ενδεχόμενο να υπάρξουν τοπικά lockdown αναφέρθηκε ο καθηγητής μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας στον Realfm 97,8 και στους Μανώλη Παρδάλη και Στεφανία Κασίμη.

“Τα πράγματα γίνονται όπως τα περιμέναμε, δηλαδή αυξήθηκαν τα κρούσματα, ευτυχούς σε ρυθμούς όχι μη ελέγξιμους, μη διαχειρίσιμους. Και προφανώς επίσης αυτό που αναμενόταν ότι τα κρούσματα κυρίως προέρχονται από μεγάλες συναθροίσεις, όπως είναι οι γάμοι, τα γλέντια”, είπε ο καθηγητής μικροβιολογίας και πρόσθεσε:

“Για εμένα ο όρος πρώτο, δεύτερο, τρίτο κύμα της πανδημίας δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία. Οι επιδημίες των μεταδοτικών νοσημάτων που μεταδίδονται με σταγονίδια έχουν αυτές τις διακυμάνσεις. Με αυτή την έννοια είχαμε μία ύφεση τον Ιούνιο, τώρα έχουμε μία μικρή αύξηση η οποία είναι εξηγήσιμη από τη χαλάρωση των μέτρων και από την αύξηση της κινητικότητας του πληθυσμού. Δεύτερο κύμα θα θεωρήσουμε την ανεξέλεγκτη αύξηση των κρουσμάτων που δεν την έχουμε αυτή τη φάση”.

Σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει τοπικό lockdown ο κ. Βατόπουλος είπε ότι “αυτό εξαρτάται από τα δεδομένα. Δηλαδή αν συμβεί κάτι κάπου, το οποίο απευχόμαστε, ίσως χρειαστεί να γίνει και κάτι τέτοιο. Εξαρτάται πάρα πολύ από την πορεία του αριθμού των κρουσμάτων”.

Ακούστε το ηχητικό:

 
Top