Επίκαιρη ερώτηση προς τους  Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, κατέθεσε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Κατσαφάδος, με αφορμή το  τοπικό  lockdown στον Πόρο και στον Γαλατά Τροιζηνίας, μετά από τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στην περιοχή.

Ο κ. Κατσαφάδος τονίζει προς τους Υπουργούς ότι η απόφαση της Πολιτείας έχει επηρεάσει τόσο τους εργαζόμενους στο νησί και στον Γαλατά, όσο και τον επιχειρηματικό κόσμο και την τοπική κοινωνία, καθώς σε μια περίοδο που ο τουρισμός θα μπορούσε κάπως  να περιορίσει τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσε το πρώτο κύμα της πανδημίας όλα "νέκρωσαν", με αποτέλεσμα η τοπική οικονομία να απειλείται με ολική καταστροφή. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει ο βουλευτής της ΝΔ απαιτούνται  άμεσα μέτρα για την στήριξή του επιχειρηματικού κόσμου και των εργαζομένων καθώς και ένα νέο σχέδιο επανεκκίνησης της οικονομίας του νησιού και του Γαλατά.

Ακολουθεί η επίκαιρη ερώτηση

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργούς Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, 
Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση 
Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Μέτρα Στήριξης για τις Επιχειρήσεις – Εργαζόμενους, Πόρου και Γαλατά (Τροιζηνίας)
Όπως γνωρίζετε με απόφαση των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας επιβλήθηκε λόγω των αυξημένων κρουσμάτων του κορονοϊού, τοπικό  lockdown στον Πόρο και στον Γαλατά Τροιζηνίας.
Αυτό έχει ως άμεση επίπτωση σημαντικές οικονομικές συνέπειες, στην τοπική οικονομία και κοινωνία, κάτι που δίνει  επί της ουσίας χαριστική βολή στις επιχειρήσεις και στον τουρισμό του νησιού, μετά από όσα είχαν προηγηθεί εξαιτίας της πανδημίας.
Στο πλαίσιο αυτό  η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας, η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών & Νήσων Αιγαίου και ο Εμπορικός Επαγγελματικός Σύλλογος Πόρου, σας απέστειλαν επιστολή ζητώντας τη στήριξη των επιχειρήσεων.
Όπως τονίζουν σε αυτήν  οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο νησί αλλά και στον Γαλατά ,  «θα αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα, καθώς όλοι οι οικονομικοί δείκτες της περιοχής θα υποχωρήσουν και οι περιορισμοί στις συναθροίσεις και στην λειτουργία των τοπικών υπηρεσιών θα θέσουν τίτλους τέλους στην φετινή τουριστική δραστηριότητα».
Παράλληλα προσθέτουν ότι  η επέκταση των αναστολών των συμβάσεων εργαζομένων για όσο χρόνο κρατάει το τοπικό lockdown δεν αρκεί και ότι «απαιτείται μια νέα και τοπικά εντοπισμένη ολιστική αντίληψη υποστήριξης των τοπικών επιχειρήσεων, η οποία θα περιλαμβάνει γενικά μέτρα».
Κατόπιν τούτων ερωτώνται οι κ.Υπουργοί:

1. Θα προχωρήσετε  για το σύνολο των επιχειρήσεων του Πόρου και του Γαλατά, ανεξαρτήτως ΚΑΔ, εκτός των αυτονόητων φορολογικών και ασφαλιστικών αναστολών, στην μείωση των ενοικίων για όλες τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από το τοπικό lockdown;
2. Σκοπεύετε να υλοποιήσετε την αναστολή των συμβάσεων των εργαζομένων, στο χώρο του τουρισμού και της εστίασης;
3.  Θα εφαρμόσετε την παροχή νέας αποζημίωσης ειδικού σκοπού σε επιχειρηματίες και εργαζομένους και την αναστολή σφράγισης των επιταγών;
4.  Αντίστοιχα, για να στηριχθούν πραγματικά οι επιχειρήσεις που πλήττονται από τοπικά lockdown, θα γίνει ειδικός σχεδιασμός στην νέα φάση της Επιστρεπτέας Προκαταβολής  με ενισχύσεις που θα μπορέσουν προσωρινά να αντισταθμίσουν τις ολικές απώλειες ώστε να κρατηθούν οι  επιχειρήσεις ζωντανές;

Κώστας Κατσαφάδος 
Βουλευτής ΝΔ Ά Πειραιώς & Νήσων 
 
Top