«Η Πολιτεία αντέδρασε αμέσως, κινητοποιώντας όλον τον κρατικό μηχανισμό και τους εμπλεκόμενους φορείς που τέθηκαν σε πλήρη επιφυλακή από χθες», ανέφερε σε νέες δηλώσεις του για τις φονικές πλημμύρες στην Εύβοια, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς και συμπλήρωσε πως «δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη και χτύπησε και στον τομέα των υποδομών. Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες. Δεν είχαμε σωστή πρόβλεψη. Θα είχαμε ενεργήσει διαφορετικά».
Εν συνεχεία ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε ότι «ο μηχανισμός τέθηκε σε πλήρη επιφυλακή και αξιοποιήθηκαν τα συμβατικά επιχειρησιακά μέσα. Απεγκλωβίστηκαν 97 πολίτες, πραγματοποιήθηκαν 28 εναέριες διασώσεις από το Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος και 15 εναέριες διασώσεις από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, ενώ 54 απεγκλωβισμοί έγιναν με επίγεια μέσα και σωστικές λέμβους» εκφράζοντας τη θλίψη του για τα θύματα και τα θερμά του συλλυπητήρια στις οικογένειές τους.
Παράλληλα, ευχαρίστησε τους ανθρώπους του κρατικού μηχανισμού, «που κατέβαλαν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δίνοντας μια δύσκολη μάχη σε δύσκολες συνθήκες και απεγκλώβισαν πριν από λίγο ακόμη έναν συμπολίτη μας».
Σχετικά με το 112, για το οποίο υπήρξαν επικριτικές και επιθετικές ανακοινώσεις από την αντιπολίτευση, ο υφυπουργός είπε πως «η επιλογή της αποστολής του 112 σε μια περίσταση, όπως η συγκεκριμένη της Εύβοιας, επιβάλλει την αξιολόγηση και πλήρωση κάποιων κριτηρίων ανάλογα και με το περιεχόμενο της εντολής. Στην περίπτωση αυτή, θεωρήσαμε πως η χρήση του υπήρχε περίπτωση να δημιουργήσει μεγαλύτερο ρίσκο από τη μη χρήση του».
Όπως εξήγησε, «μία σαφής εντολή εκκένωσης, θα έβαζε σε κίνδυνο πολλές ζωές. Ενώ η εντολή να μείνουν στα σπίτια τους με βάση την κατάσταση των περισσότερων κατοικιών στην περιοχή (ημιυπόγεια και ισόγεια, αλλά και μονοκατοικίες με δώματα ένα και δύο μέτρα κάτω από το ύψος του δρόμου), μπορεί να οδηγούσε σε περισσότερους πνιγμούς. Γι’ αυτό και προκρίναμε τα συμβατικά διασωστικά μέσα».
«Την ώρα της μάχης παλεύουμε, δίνουμε τη μάχη με τα προβλήματα και τον χρόνο. Και σε αυτό τον δρόμο θα συνεχίσουμε» κατέληξε.
Τι είχε δηλώσει μετά τη σύσκεψη στο δημαρχείο Βασιλικού
Νωρίτερα μετά τη σύσκεψη που είχε ο Νίκος Χαρδαλιάς στο δημαρχείο Βασιλικού, είχε δηλώσει τα εξής:
“Αν λειτουργούσε το 112 θα είχαμε εκατόμβη νεκρών”. καθώς όπως σημείωσε "κάποιοι από τους πέντε νεκρούς, πνίγηκαν στην προσπάθειά τους να φύγουν".
“Όταν έχεις ένα φαινόμενο δεν ζητάς καμία εκκένωση. Η οποιαδήποτε εκκένωση μπορεί να σου κοστίσει, να έχεις μεγάλο ανθρώπινο κόστος. Παρακολουθούσαμε από την πρώτη στιγμή, αυτό που έπρεπε να γίνει έγινε. Είχαμε ετοιμάσει το 112 αν χρειαζόταν,γιατί είχαμε κάποιες κατασκηνώσεις, όμως όλα κύλησαν όπως έπρεπε σε σχέση με αυτό το κομμάτι”, συμπλήρωσε. Καταλήγοντας, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως “αυτοί που κάνουν κριτική είναι αυτοί που δεν τόλμησαν ποτέ να εφαρμόσουν το 112. Μπροστά σε ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας πρέπει να είμαστε σεμνοί και σοβαροί. Το 112 είναι ένα επιχειρησιακό εργαλείο που έρχεται να καλύψει συγκεκριμένες ανάγκες επιχειρησιακές”.