Στον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα μπορεί να ελέγξει τα εισαγόμενα κρούσματα κορονοϊού και να τα περιορίσει, αναφέρθηκε ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την εβδομαδιαία τακτική ενημέρωση. Για να διασφαλίσει η χώρα ότι το άνοιγμα του τουρισμού δεν θα θέσει σε κίνδυνο όσα έχει πετύχει, έχει δημιουργηθεί ένας ειδικός αλγόριθμός, ο EVA. Πρόκειται για ένα σύνθετο μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης, που έχει σχεδιαστεί από μια εξαιρετική ομάδα επιστημόνων, η οποία αποτελείται από τους Κίμωνα Δρακόπουλο, Vishal Gupta (University of Southern California), Hamsa Bastani (Wharton University of Pennsylvania) και Γιάννη Βλαχογιάννη.
Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ο αλγόριθμος, λαμβάνοντας υπόψη τον αριθμό τεστ ανά σημείο εισόδου, χρησιμοποιεί την επιδημιολογική εικόνα από τα δημόσια δεδομένα κάθε περιοχής, σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των τεστ στις πύλες εισόδου, για να αξιολογήσει το προφίλ ρίσκου κάθε ταξιδιώτη με βάση τα στοιχεία του PLF. Στόχος του EVA είναι τόσο να εντοπίσει τους επιβάτες που έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι φορείς του ιού, όσο και να δειγματοληπτεί αποσκοπώντας την παρακολούθηση όλων των χωρών και περιοχών για το γρήγορο εντοπισμό νέων επιδημιολογικά βεβαρημένων προφίλ.
Τις τελευταίες ημέρες, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς η προσοχή έχει επικεντρωθεί στην Ισπανία, λόγω των αλλαγών στα επιδημιολογικά δεδομένα που παρατηρούνται στη χώρα αυτή και ήδη έχουν διπλασιαστεί τα τεστ σε όσους έχουν αυτή τη χώρα προέλευσης.
Σύμφωνα με τις «υποδείξεις», λοιπόν, του EVA, από την 1η έως και τις 26 Ιουλίου διεξήχθησαν συνολικά στα σημεία εισόδου της χώρας 171.138 έλεγχοι σε σύνολο 1.294.798 εισερχομένων στη χώρα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 344. Από αυτά, 70 είναι ακόμα ενεργά, 213 έχουν επιστρέψει στη χώρα προέλευσης και 61 είναι πλέον μη ενεργά και παραμένουν στη χώρα μας. Όσον αφορά στην προέλευση των κρουσμάτων, τις τέσσερις από τις πέντε πρώτες θέσεις εξακολουθούν να καταλαμβάνουν φίλες χώρες της Βαλκανικής χερσονήσου, ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίς.
Ερωτηθείς στη συνέχεια για το σύστημα EVA, είπε επίσης ότι τα δεδομένα που χρησιμοποιούνται είναι ανώνυμα και αθροιστικά και υπάρχει σεβασμός στο ζήτημα των κανόνων των GDPR.