Για τους λόγους τους οποίους θα μπορέσει να κάνει "ριμπάουντ" η ελληνική οικονομία μίλησε μεταξύ άλλων στον RealFm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι "πρώτον, η ελληνική οικονομία έχει μια δυναμική μέχρι τον Μάρτιο του 2020 οπότε και άνοιξε μια παρένθεση που ευχόμαστε να κλείσει γρήγορα. Τα βασικά συστατικά μεγέθη που είχαν οδηγήσει σε υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης δεν έχουν μεταβληθεί. Οι δυνατότητες της οικονομίας, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούμε δεν έχουν μεταβληθεί. Τα αναπτυξιακά οχήματα υφίστανται. Και δεύτερον επειδή η κρίση θέλουμε να είναι παροδική, όχι μόνο οι ελληνικές αλλά και οι παγκόσμιες προβλέψεις λένε ότι όλες οι χώρες θα ανακάμψουν το 2021, ιδίως χώρες όπως η Ελλάδα που έχουν και υψηλό συντελεστή στον τουρισμό. Το βασικό ζητούμενο είναι η αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης".
Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, "ο μεγάλος άγνωστος είναι αν θα έχουμε δεύτερο κύμα τον χειμώνα και πώς θα αντιμετωπιστεί με επιτυχία η κρίση. Αν υπάρξει κάποιο lockdown δεν θα έχει τα χαρακτηριστικά του πρώτου, θα είναι πιο στοχευμένες οι κινήσεις. Η οικονομία μπορεί να αντέξει κι ένα δεύτερο κύμα με άλλα χαρακτηριστικά lockdown. Έχουμε τα εφόδια ως κρατικός προϋπολογισμός, ως ταμειακά διαθέσιμα και για δυσμενέστερες εξελίξεις το β' εξάμηνο. Είμαστε έτοιμοι και με ένα σχέδιο που θα καταθέσουμε το επόμενο διάστημα, το αναπτυξιακό μπορούμε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για υψηλούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης. Κρίσιμη παράμετρος είναι το αν θα βρεθεί το εμβόλιο γιατί από αυτό θα εξαρτηθούν και οι ανάγκες της οικονομίας για να αντεπεξέλθει στην κρίση του κορονοϊού και να μην υπάρχει αβεβαιότητα όπως τώρα".
Σχετικά με τις ανησυχίες για τον τουρισμό ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι "γνωρίζουμε ότι πολλές επιχειρήσεις δεν άνοιξαν και όσες άνοιξαν ταλανίζονται από χαμηλούς τζίρους γι' αυτό και πήραμε μέτρα και ενισχύσαμε τα μέτρα. Για παράδειγμα: Έχουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή από την οποία έχουν βοηθηθεί πολλές επιχειρήσεις. Βλέποντας τις 40.297 επιχειρήσεις στις οποίες έχουν πιστωθεί λεφτά για την Επιστρεπτέα ΙΙ αυτές βρίσκονται σε περιοχές όπως Κέρκυρα, Ρόδος, Κρήτη άρα αυτό σημαίνει ότι πολλές επιχειρήσεις του τουρισμού έχουν πάρει ποσά και το κράτος τις έχει βοηθήσει" Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών είπε συμπληρωματικά ότι "σήμερα θα πιστωθούν επιπλέον χρηματικά ποσά στο πλαίσιο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής ΙΙ".
Αναφερόμενος στα μέτρα για τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και του τουριστικού κλάδου είπε ότι βοηθούνται επίσης από τα μέτρα για την προκαταβολή φόρου που ουσιαστικά μηδενίζεται για τις επιχειρήσεις με εποχικά χαρακτηριστικά ενώ αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα "Συν-εργασία" όπου γι' αυτές τις επιχειρήσεις καλύπτουμε πλήρως το κομμάτι των εργοδοτικών εισφορών.
Στο ερώτημα για το πώς η πορεία του τουρισμού θα επηρεάσει την ύφεση, ο κ. Σταϊκούρας απάντησε ότι "μέχρι τέλος Απριλίου όπου είχαμε ενσωματώσει την πτώση του τουρισμού, η πρόβλεψη ήταν για ύφεση 8%. Πρέπει να δούμε την πορεία του τουρισμού για να μπορούμε να μιλήσουμε για το πού θα φτάσει η ύφεση. Θέλουμε να δούμε πώς θα πάει ο Αύγουστος αλλά και πώς θα αποδώσουν τα μέτρα".
Ως προς τη στάση και τις αποφάσεις της Ευρώπης για την ενίσχυση των οικονομικών των κρατών- μελών ο κ. Σταϊκούρας είπε: "Η Ευρώπη ενήργησε πολύ πιο άμεσα σε αυτή την υγειονομική κρίση σε σχέση με πριν από 10 χρόνια. Είπαν αμέσως ότι δεν θα υπάρχουν δημοσιονομικοί στόχοι δίνοντας την ευελιξία στις χώρες να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης των οικονομικών συνεπειών του κορονοϊού. Η Ευρώπη καθυστέρησε στην απόφαση για το πακέτο μέτρων". Όσον αφορά στο Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι "ακόμα δεν υπάρχουν καν αποφάσεις. Ευελπιστούμε ότι στη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξουν συγκεκριμένες γενναίες αποφάσεις, ώστε οι χώρες μέλη να καταθέσουμε τα σχέδιά μας μέχρι τον Οκτώβριο ώστε οι εκταμιεύσεις πόρων να ξεκινήσουν το 2021. Εμείς πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις, να έχουμε ένα καλό κλίμα ώστε να δανειζόμαστε και από τις αγορές".
Για τις φορολογικές δηλώσεις και την παράταση που ζητούν οι λογιστές έως 30 Σεπτεμβρίου, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι "οι λογιστές μπορεί να ζητούν ως 30/9, αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει και οι πολίτες να πληρώσουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους. Αν παραταθεί τόσο πολύ, αυτομάτως συρρικνώνεται ο αριθμός των δόσεων κάτι που θα δυσκολέψει τους πολίτες. Ισχύει όμως ότι οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευθεί αυτή την περίοδο και θα έπρεπε να πληρωθούν τον Σεπτέμβριο μετατίθενται για το 2021 και μπορούν να καταβληθούν σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 με πολύ χαμηλό επιτόκιο περίπου στο 2,5%".
Ακούστε το ηχητικό: