Άνοιξαν οι ουρανοί σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας με καταρρακτώδεις βροχές ακόμη και χαλάζι. Τέσσερις επιβάτες αυτοκινήτου εγκλωβίστηκαν σε χείμαρρο στη Βόλβη, όταν το όχημά τους παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά. Ο καιρός "αγρίεψε" από το Σάββατο το βράδυ στη Βόρεια Ελλάδα, με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να συνεχίζονται και σήμερα. Καταιγίδα ξέσπασε νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, Οι δρόμοι πλημμύρισαν ενώ με δυσκολία διεξαγόταν η κίνηση πεζών και οχημάτων. Μεγάλη προσοχή χρειαζόταν στη Βόλβη όπου γύρω στα μεσάνυχτα πυροσβέστες μετέφεραν τέσσερις επιβάτες αυτοκινήτου, που ακινητοποιήθηκε όταν ξεχείλισε χείμαρρος. Έντονη βροχόπτωση όμως σημειώθηκε και στη Χαλκιδική, κυρίως σε Νέα Καλλικράτεια, Νέα Τρίγλια και Άγιο Παντελεήμονα. Μικρές ζημιές προκλήθηκαν από τον αέρα και τη βροχή στην Αμφιλοχία, τη στιγμή που στον κάμπο της Θεσσαλίας οι αγρότες ανησυχούν για τις σοδειές τους σε ενδεχόμενη χαλαζόπτωσης. Στον νομό Κοζάνης οι κάτοικοι έζησαν λευκό τοπίο αρχές Ιουλίου, καθώς σημειώθηκε έντονη χαλαζόπτωση σε Εορδαία, Σιάτιστα, Πτολεμαΐδα, Βόιο, τόσο σε κατοικημένες περιοχές όσο και σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

Από προχθές, Παρασκευή, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας είχε ζητήσει από την Πυροσβεστική και κατά τόπους ΟΤΑ να είναι σε ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα από ακραία καιρικά φαινόμενα.

Τα έντονα φαινόμενα με τις ισχυρές βροχοπτώσεις και τα μπουρίνια αναμένεται να συνεχιστούν έως και τη μέση της εβδομάδας. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο του ΑΝΤ1 Τάσο Αρνιακό, έχουμε έντονες βροχές και καταιγίδες, αλλά και χαλαζόπτωση και κεραυνόπτωση στη Θεσσαλία, στη Λάρισα κυρίως και την Καρδίτσα αλλά και στη Φθιώτιδα, στην περιοχή της Λαμίας και της Στυλίδας. Πάντως, προς το βράδυ της Κυριακής τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν για να συνεχιστούν εξίσου δυνατά στις ίδιες περιοχές τη Δευτέρα, δηλαδή κεντρικά και δυτικά ηπειρωτικά, με τη Μακεδονία, το μεσημέρι η Πελοπόννησος, και το βράδυ η Θεσσαλία και η Μακεδονία με ισχυρές βροχές, καταιγίδες που κατά τόπους θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και δυνατούς ανέμους. Την Τετάρτη τα φαινόμενα θα είναι λιγότερα και από Πέμπτη-Παρασκευή το καλοκαίρι επιστρέφει με άνοδο της θερμοκρασίας.

Προβλήματα από τη βροχή και το χαλάζι στο Κιλελέρ

Στο μεταξύ, από το Σάββατο, έντονα καιρικά φαινόμενα -με βροχή, χαλάζι και ισχυρούς ανέμους έπλητταν τον δήμο Κιλελέρ, προκαλώντας σοβαρά προβλήματα. Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Βάνα Χλιάπη εξαιτίας της κακοκαιρίας έχουν καταστραφεί σκεπές από ποιμνιοστάσια της περιοχής, ενώ μεγάλες είναι οι ζημιές σε βαμβακοκαλλιέργειες, βιομηχανική τομάτα και δενδροκαλλιέργειες. Σύμφωνα με την κ. Χλιάπη, οι ζημιές έχουν προκληθεί σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμων και μη εκτάσεων. Η αρμόδια αντιδήμαρχος τόνισε ότι η αγωνία των αγροτών είναι μεγάλη, ενώ το ενδιαφέρον στρέφεται στην αυριανή ημέρα και στην άφιξη κλιμακίου του ΕΛΓΑ, προκειμένου να προχωρήσει σε καταγραφή των ζημιών.

Σοβαρά προβλήματα από τη βροχόπτωση στη Φθιώτιδα - Ξεχείλισε χείμαρρος

Προβλήματα έχει προκαλέσει η κακοκαιρία που πλήττει αυτή την ώρα τη Φθιώτιδα, καθώς λόγω της έντονης βροχόπτωσης πλημμύρισαν οι δρόμοι και η συγκοινωνία διακόπηκε σε δύο τουλάχιστον σημεία. Νωρίτερα, ξεχείλισε χείμαρρος στο ύψος του χωριού Αυλάκι ενδιάμεσα της Λαμίας με τη Στυλίδα και τα νερά έχουν καλύψει το οδόστρωμα της Παλιάς Εθνικής οδού Λαμίας - Λάρισας, με συνέπεια να κοπεί η κυκλοφορία σε δεκάδες νταλίκες που κινούνταν στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Ήδη η αστυνομία είχε απαγορεύσει την κυκλοφορία στο συγκεκριμένο δρόμο και την εκτρέπει στην εθνική οδό Λαμίας - Θεσσαλονίκης. Ακόμη στην παλιά εθνική οδό Λαμίας - Λιβαδειάς λίγο πριν το χωριό Αμφίκλεια, στο ύψος του οικισμού 'Ανω Καλύβια, υλικά τα οποία μεταφέρθηκαν από χείμαρρο, έχουν μείνει στο οδόστρωμα και έχουν διακόψει την κυκλοφορία. Ήδη κινούνται μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας της Φθιώτιδας προς το συγκεκριμένο σημείο για να απελευθερώσουν το δρόμο όταν το επιτρέψουν συνθήκες.

Εξάλλου σε άλλες δύο περιοχές στη Δυτική Φθιώτιδα σημειώνονται παρόμοια προβλήματα τα οποία όμως ξεπεράστηκαν καθώς πρόκειται για δευτερεύον δίκτυο χωρίς σημαντικές επιπτώσεις. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από την Πολιτική Προστασία της Φθιώτιδας, τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι τις 8 το βράδυ και συνιστάται στους οδηγούς να συμμορφώνονται στις υποδείξεις της τροχαίας και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Ισχυρή καταιγίδα έπληξε τη Θεσσαλονίκη - "Ποτάμια" οι δρόμοι

“Άνοιξαν οι ουρανοί” στη Θεσσαλονίκη, το μεσημέρι της Κυριακής. Ισχυρή καταιγίδα έπληξε την πόλη με αποτέλεσμα σε ελάχιστο χρόνο οι δρόμοι να γεμίσουν με νερά και η κίνηση των οχημάτων να διεξάγεται με πολύ χαμηλές ταχύτητες. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να απομακρύνει ένα δένδρο, που έπεσε στον κόμβο της Καλλικράτειας, και μέρος του είχε κλείσει τη Λωρίδα Εκτάκτου Ανάγκης.

Δείτε βίντεο από την ισχυρή καταιγίδα στη Θεσσαλονίκη:

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, αυτή τη φορά στη Χαλκιδική τα φαινόμενα δεν είχαν ιδιαίτερη ένταση και τώρα πλέον άνεμος και η βροχή έχουν κοπάσει. Ωστόσο, λόγω και της επιστροφής των Θεσσαλονικέων από τη Χαλκιδική, η κίνηση των αυτοκινήτων γίνεται με χαμηλές ταχύτητες.

Το κύμα κακοκαιρίας που αναμενόταν από χθες, με βάση και το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, μέχρι το μεσημέρι τουλάχιστον δεν προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα, ωστόσο επειδή τα έντονα καιρικά φαινόμενα προβλέπεται πως θα συνεχιστούν και αύριο, οι πολίτες πρέπει να δείχνουν μεγάλη προσοχή.

Δείτε βίντεο που ανάρτησαν χρήστες του facebook από την κακοκαιρία σε διάφορες περιοχές της Χαλκιδικής:

Στα "λευκά" η Πτολεμαΐδα από το χαλάζι

Η κακοκαιρία σαρώνει ήδη από χθες τη βόρεια Ελλάδα ενώ σήμερα τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ακόμη πιο έντονα. Όπως φαίνεται στις εικόνες του kozan.gr, η χαλαζόπτωση στην Πτολεμαΐδα ήταν τόσο έντονη που η πόλη ντύθηκε στα "λευκά". Οι αυλές των σπιτιών στο Δροσερό Εορδαίας έχουν καλυφθεί από το χαλάζι ενώ καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις σημειώθηκαν και στην Ολυμπιάδα Εορδαίας.

 
Top