Κάθε χρόνο, η 25η Μαΐου εορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης παθήσεων θυρεοειδούς, για την προώθηση της ευαισθητοποίησης του κόσμου και της κατανόησης της υγείας του θυρεοειδούς και των εξελίξεων που σημειώθηκαν στη θεραπεία των ασθενειών του θυρεοειδούς. Είναι μια ημέρα που έχει αφιερωθεί στους ασθενείς με παθήσεις του θυρεοειδούς. Είναι μια ημέρα που αφιερώνεται στην ευαισθητοποίηση του κόσμου για την τόσο συχνή πάθηση του θυρεοειδή αδένα. Είναι μια ημέρα για να εκφράσουμε όλοι τον σεβασμό μας για τα εκατοντάδες εκατομμύρια των ασθενών στον πλανήτη που υποφέρουν από τις νόσους του θυρεοειδούς. Αυτά είναι ο υποθυρεοειδισμός, ο υπερθυρεοειδισμός, τα αυτοάνοσα νοσήματα και ο καρκίνος του θυρεοειδούς.

Καθιέρωση

Η Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης παθήσεων θυρεοειδούς, καθιερώθηκε το 2008. Αυτό έγινε στο πλαίσιο μιας εκστρατείας υγείας, με επικεφαλής την Ευρωπαϊκή Ένωση Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)  και την Αμερικανική Ένωση Θυρεοειδούς (ΑΤΑ). Στόχο είχε να τονίσει την αυξημένη συχνότητα εμφάνισης των ασθενειών του θυρεοειδούς. Αλλά και να επικεντρωθεί στην επείγουσα ανάγκη για προγράμματα εκπαίδευσης και πρόληψης και να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για νέους τρόπους θεραπείας.

Στατιστικά

Στις ΗΠΑ για παράδειγμα, 20 εκατομμύρια των Αμερικανών που έχουν κάποια μορφή νόσου του θυρεοειδούς. Περισσότερο από το 12% του πληθυσμού των ΗΠΑ θα αναπτύξει μια θυρεοειδοπάθεια κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ίσως το πιο εκπληκτικό στατιστικό είναι ότι έως και το 60% των ατόμων με νόσο του θυρεοειδούς δεν γνωρίζουν την κατάστασή τους.

Ευπαθείς ομάδες

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στα παιδιά, στις έγκυες και στους ηλικιωμένους που είναι πιο εκτεθειμένοι στις επιπτώσεις της δυσλειτουργίας του θυρεοειδούς. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω μη έγκαιρης διάγνωσης είτε λόγω έλλειψης ιωδίου είτε λόγω μιας ήπιας συμπτωματολογίας (στους πολύ ηλικιωμένους) που μπορεί να παραμείνει απαρατήρητη.

Προδιαθεσικοί παράγοντες

Προδιαθεσικοί παράγοντες των παθήσεων του θυρεοειδούς θεωρούνται το στρες, η εγκυμοσύνη, διατροφικοί παράγοντες όπως η έλλειψη σεληνίου ή υπερβολική πρόσληψη ιωδίου και πιθανώς η έλλειψη βιταμίνης D. Η έλλειψη ιωδίου παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο η πρώτη αιτία συγγενούς υποθυρεοειδισμού. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα Χασιμότο (Hashimoto) είναι η πιο συχνή πάθηση του θυρεοειδούς στον κόσμο και γενικά μια από τις πιο ραγδαία αυξανόμενες παθήσεις.
Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει και ο καρκίνος του θυρεοειδούς που αναμένεται να είναι ο πρώτος συχνότερα αυξανόμενος καρκίνος στις γυναίκες. Η συχνότερη μορφή του είναι ο μικροκαρκίνος ( μέγεθος όγκου < 1 εκ) που ευτυχώς στα αρχικά στάδια, έχει συνήθως πολύ καλή πρόγνωση. Οι εξελίξεις της επιστήμης και κυρίως της γενετικής και της μοριακής βιολογίας, μας επιτρέπουν μια καλύτερη κατηγοριοποίηση και εκτίμηση της πρόγνωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Ένα σημείωμα από τον Σταύρο Τσιριγωτάκη, Χειρουργό Θυρεοειδούς, MDFACS για την Παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς

«Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που ζουν με κάποια αόρατη ασθένεια του θυρεοειδούς και ακόμα δεν το ξέρουν ή είναι χωρίς διάγνωση. Η Διεθνής Εβδομάδα Ευαισθητοποίησης του Θυρεοειδούς είναι τώρα στο 12ο έτος από την καθιέρωση της. Σας διαβεβαιώνουμε ότι στο Πρότυπο Χειρουργικό Κέντρο Θυρεοειδούς και στις κλινικές όπου χειρουργούμε, δεν θα εφησυχάσουμε έως ότου βελτιωθούν τα ποσοστά των διαγνωσμένων ανθρώπων με θυρεοειδοπάθεια. Δεν θα αφήσουμε κανένα ασθενή που χρειάζεται χειρουργική θεραπεία και στο βαθμό που μας αναλογεί, να μην έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες μας. Φέτος και πάλι βοηθάμε τους ανθρώπους να μπορέσουν να αναγνωρίσουν τις πολλές μορφές των συμπτωμάτων που έχουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς, ώστε να μπορούν να επισκεφθούν έναν εξειδικευμένο γιατρό και να εξεταστούν το συντομότερο δυνατό.»

Ευαισθητοποίηση

Αναζητήστε προγράμματα ασθενών σχετικά με την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση στην περιοχή σας ή επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.xeirourgos-thyroeidh.gr για να ενημερωθείτε.

Πώς να εμπλακείτε στη φετινή καμπάνια την παγκόσμια ημέρα θυρεοειδούς

Εάν βρίσκεστε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, συμμετέχετε στην καμπάνια μέσω των καναλιών μας. Βοηθείστε κι εσείς για την Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης παθήσεων θυρεοειδούς αλλά και το παγκόσμιο κίνημα.  Χρησιμοποιείστε στο Facebook το hashtag #https://www.facebook.com/groups/Thyreoeidhs.group/ και στο Instagram το #https://www.instagram.com/tsirigotakis_thyroeidhs/. Αυτό θα μας βοηθήσει να ευαισθητοποιήσουμε περισσότερους ανθρώπους για τις διαταραχές του θυρεοειδούς, οι οποίες προσβάλουν περισσότερους από 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας www.xeirourgos-thyroeidh.gr

Γιατί το κάνουμε αυτό;

Η Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης παθήσεων θυρεοειδούς, καθιερώθηκε (τώρα είναι στο 12ο έτος). Καθιερώθηκε για να αναδείξει τον καταστροφικό αντίκτυπο που έχουν οι παθήσεις του θυρεοειδούς, στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, όταν αυτές είναι αδιάγνωστες. Περίπου 1,6 δισεκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πιστεύεται ότι κινδυνεύουν. Εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων ζουν με κάποια πάθηση του θυρεοειδούς αυτήν τη στιγμή. Έως και το 60% αυτών που ζουν με πάθηση του θυρεοειδούς δεν έχουν διαγνωστεί. Οι άνθρωποι αυτοί μπορεί να ταλαιπωρούνται άσκοπα στην καθημερινή τους ζωή χωρίς να γνωρίζουν τη βασική αιτία των συμπτωμάτων τους.
Ωστόσο, μόλις διαγνωστεί η πάθηση του θυρεοειδούς, αφού είναι θεραπεύσιμη και ο ασθενής ξεκινήσει τη θεραπεία, τα συμπτώματα υποχωρούν πλήρως. Για αυτό το λόγο και η εκστρατεία για την Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης παθήσεων θυρεοειδούς, επιμένει πολύ τόσο για την ενημέρωση του κόσμου. Επιμένει για τη βελτίωση των εξετάσεων και των διαγνώσεων αλλά και για την εύκολη πρόσβαση του κόσμου σε αυτές.

Ενέργειες μας την Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης θυρεοειδή

Στις 25 Μαΐου, την Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης παθήσεων θυρεοειδούς , το Πρότυπο Κέντρο Χειρουργικής Θυρεοειδούς, θα καταβάλει μια σημαντική προσπάθεια. Θα κάνει αυτό που κάνει όλο το χρόνο αλλά επιπλέον θα εστιάσει την προσοχή σε αυτόν τον μικρό αδένα σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στη βάση του λαιμού. Η παραμικρή του δυσλειτουργία όπως πολύ καλά γνωρίζουμε προκαλεί προβλήματα σε εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Μόνο στις ΗΠΑ περίπου 20 εκατομμύρια Αμερικανοί βιώνουν αυτή τη «δυσφορία», αυτό το πρόβλημα, με τη μία ή την άλλη μορφή.
Σχεδόν όλοι γνωρίζουν κάποιον που έχει προσβληθεί από κάποια θυρεοειδοπάθεια ή καρκίνο του θυρεοειδούς.  Οι γυναίκες προσβάλλονται πέντε έως οκτώ φορές περισσότερο από ότι οι άνδρες.

Τι λέει ο χειρουργός θυρεοειδούς Σταύρος Τσιριγωτάκης

«Είναι επομένως σημαντικό να κάνουμε περισσότερες ενέργειες για να αυξήσουμε την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις ασθένειες και τον καρκίνο του θυρεοειδούς. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) εντόπισε την ανεπάρκεια ιωδίου ως την πιο διαδεδομένη, αλλά εύκολα προλήψιμη, αιτία εγκεφαλικής βλάβης στον κόσμο. (Το ιώδιο είναι το βασικό στοιχείο για τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδούς. Δεδομένου ότι το ιώδιο δεν μπορεί να το παράγει ο ανθρώπινος οργανισμός, αυτό πρέπει να προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής.) Οι συνέπειες της ανεπάρκειας ιωδίου περιλαμβάνουν σωματική και διανοητική καθυστέρηση, εμφάνιση κρετινισμού, ενδημικής βρογχοκήλης, υπο/υπερθυρεοειδισμό και διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι αφού μετά από πολλές μελέτες, δόθηκε φέτος επίσημα η οδηγία για τις έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες. Αυτές πρέπει να λαμβάνουν καθημερινά συμπλήρωμα πολυβιταμινών / ανόργανων συστατικών που περιέχει 150 mcg ιωδίου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για να εξασφαλιστεί η φυσιολογική ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου και του μωρού. Ο καθορισμός ενός τέτοιου προτύπου είναι ένα σημαντικό βήμα για την αντιμετώπιση αυτού του δυσάρεστου, αλλά ταυτόχρονα και αποτρέψιμου, ζητήματος παγκόσμιας υγείας. »

Εγκυμοσύνη και θυρεοειδής

Εκτός από την ανεπάρκεια ιωδίου, η πιθανότητα ανάπτυξης άλλων προβλημάτων του θυρεοειδούς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνεται. Ο θυρεοειδής αδένας παράγει έως και 50% περισσότερη ορμόνη του θυρεοειδούς σε σύγκριση με μια γυναίκα που δεν είναι έγκυος. Αυτό αυξάνει την πιθανότητα εμφάνισης υποθυρεοειδισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αυτός είναι και ο λόγος που συνιστούμε στις γυναίκες υψηλού κινδύνου για νόσο του θυρεοειδούς να εξετάζονται για το θυρεοειδή τους στην έναρξη της εγκυμοσύνη τους.
Είναι πλέον γνωστό ότι οι περισσότερες παθήσεις του θυρεοειδούς είναι το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Προδιαθεσικοί παράγοντες θυρεοειδοπάθειας

Το στρες, η εγκυμοσύνη, διατροφικοί παράγοντες όπως η έλλειψη σεληνίου ή υπερβολική πρόσληψη ιωδίου και πιθανώς η έλλειψη βιταμίνης D θεωρούνται προδιαθεσικοί παράγοντες αυτοάνοσων παθήσεων του θυρεοειδούς. Η έλλειψη ιωδίου παραμένει σε παγκόσμιο επίπεδο η πρώτη αιτία συγγενούς υποθυρεοειδισμού με τις τραγικές του επιπτώσεις. Η αυτοάνοση θυρεοειδίτιδα (Hashimoto) είναι η πιο συχνή πάθηση του θυρεοειδούς στον κόσμο και γενικά μια από τις πιο ραγδαία αυξανόμενες παθήσεις. Μεγάλη αύξηση παρουσιάζει και ο καρκίνος του θυρεοειδούς. Αναμένεται να είναι ο δεύτερος, αν όχι ο πρώτος συχνότερα αυξανόμενος καρκίνος στις γυναίκες.  Ευτυχώς που η συχνότερη μορφή του είναι ο μικροκαρκίνος ( μέγεθος όγκου < 1 εκ) που έχει συνήθως πολύ καλή πρόγνωση. Νεότερες εξελίξεις αφορούν κυρίως πολύπλοκες μεθόδους της γενετικής και μοριακής βιολογίας. Αυτές μας επιτρέπουν μια καλύτερη κατηγοριοποίηση και εκτίμηση της πρόγνωσης του καρκίνου του θυρεοειδούς.

Παθήσεις θυρεοειδούς αδένα

Υποθυρεοειδισμός
Είναι μια πάθηση που εμφανίζεται όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή θυρεοειδική ορμόνη. Είναι η πιο συχνή ασθένεια του θυρεοειδούς. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κόπωση, κατάθλιψη, λήθη, διαταραχές περιόδου, αύξηση βάρους και πολλά άλλα. Η θεραπεία του υποθυρεοειδισμού γίνεται συνήθως με τη λήψη μιας συνθετικής μορφής θυρεοειδικής ορμόνης που ονομάζεται «λεβοθυροξίνη».
Υπερθυρεοειδισμός
Εδώ συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή ο θυρεοειδής αδένας παράγει μεγάλη ποσότητα θυρεοειδικής ορμόνης. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ευερεθιστότητα, νευρικότητα, μυϊκή αδυναμία, ανεξήγητη απώλεια βάρους, διαταραχές ύπνου, προβλήματα όρασης, ερεθισμό των ματιών (εξόφθαλμο) και πολλά άλλα. Ένας τύπος υπερθυρεοειδισμού, η νόσος του Graves, είναι μια αυτοάνοση διαταραχή που είναι εν μέρει γενετική. Μια άλλη αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει τον θυρεοειδή είναι η θυρεοειδίτιδα του Χασιμότο. Αυτή είναι η πιο συχνή αιτία υποθυρεοειδισμού, που επηρεάζει κυρίως τις γυναίκες. Η διάγνωση επιβεβαιώνεται συνήθως από συμπτώματα που υποδηλώνουν την υπολειτουργικότητα του θυρεοειδούς, τα θετικά αντι-θυρεοειδικά αντισώματα και την ύπαρξη βρογχοκήλης (διόγκωση του θυρεοειδούς). Οι ασθενείς με αυξημένα επίπεδα TSH στο αίμα ή / και βρογχοκήλη λαμβάνουν θεραπεία με θυροξίνη (Τ4). Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι ένα άλλο συχνό πρόβλημα του θυρεοειδούς.

Καρκίνος θυρεοειδούς

prochorhmenos karkinos thyroeidous
Επέκταση στους λεμφαδένες του καρκίνου του θυρεοειδούς, στα προχωρημένα στάδια
Ο καρκίνος του θυρεοειδούς είναι ο ταχύτερα αυξανόμενος καρκίνος.  Όταν ο καρκίνος του θυρεοειδούς εντοπίζεται και αντιμετωπίζεται νωρίς, η πλειονότητα των ασθενών μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Υπάρχουν πλέον εξετάσεις με μεγάλη ευαισθησία. Αυτές διαχωρίζουν τους όζοι με καρκίνο από εκείνους τους θυρεοειδικούς όζους που είναι καλοήθεις και είναι πολύ συχνοί στον πληθυσμό.

Συνεργασίες για πλήρη αντιμετώπιση

Συνεργαζόμαστε με ενδοκρινολόγους, ακτινοδιαγνώστες, παθολογοανατόμους, πυρηνικούς αλλά και άλλους κλινικούς ιατρούς και ερευνητές. Όλοι αυτοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των θεραπειών και της έρευνας των παθήσεων του θυρεοειδούς. Συνεργαζόμαστε επίσης με το κοινό, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους για την εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση τους σχετικά με τις ασθένειες του θυρεοειδούς. Είναι πολύ δυσάρεστο το γεγονός ότι το 60% των πασχόντων από θυρεοειδή δεν είναι διαγνωσμένοι. Ελπίζουμε να προσεγγίσουμε και να βοηθήσουμε όλους τους ασθενείς με πρόβλημα στο θυρεοειδή τους αδένα. Θέλουμε να λάβουν τις ιατρικές υπηρεσίες που χρειάζονται, όχι μόνο την Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης παθήσεων θυρεοειδούς αλλά και κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου.

Πληροφορίες

Την Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης παθήσεων θυρεοειδούς , αλλά και όλο το χρόνο σας παρέχουμε, εντελώς δωρεάν,  φυλλάδια εκπαίδευσης ασθενών σχετικά με αυτές και πολλές άλλες παθήσεις του θυρεοειδούς βρίσκονται στην ιστοσελίδα www.xeirourgos-thyroeidh.gr  Εάν έχετε κάποιο πρόβλημα ή απορίες επικοινωνήστε μαζί μας στο  info@tsirigotakis.gr ή καλέστε στο 698698220.
Σας παρέχουμε ένα δωρεάν ηλεκτρονικό ενημερωτικό έντυπο για να ενημερωθείτε για θέματα που αφορούν τη διάγνωση και τη θεραπεία των παθήσεων του θυρεοειδούς.

Τι είναι ο θυρεοειδής αδένας;

Thyreoeidhs adenas
Ανατομία θυρεοειδούς αδένα
Ο θυρεοειδής αδένας είναι ένας ενδοκρινής αδένας που βρίσκεται στη μπροστινή επιφάνεια του λαιμού, κάτω από το λάρυγγα ή κάτω από το μήλο του Αδάμ και περιβάλει την τραχεία. Όταν λέμε ενδοκρινής σημαίνει ότι παίρνει το ιώδιο, που προσλαμβάνει ο άνθρωπος με τη διατροφή του και παράγει ορμόνες. Οι ορμόνες στη συνέχεια φεύγουν από αυτόν και πηγαίνουν σε άλλα όργανα και ρυθμίζουν τη λειτουργία τους. Συμβάλει στη ρύθμιση της λειτουργίας της καρδιάς, του πεπτικού, της θερμοκρασίας του σώματος, της ανάπτυξης του σώματος και πολλών άλλων. Είναι ο ρυθμιστής του μεταβολισμού ή όπως τον αποκαλούμε συχνά ‘’ο πλοηγός’’ του οργανισμού.
Είναι πολύ σημαντικός γιατί η παραμικρή του δυσλειτουργία, προκαλεί πολλά προβλήματα στον άνθρωπο.

Όζος θυρεοειδούς

Ozos thyroeidh
Φυσιολογικός θυρεοειδής και όζος θυρεοειδούς
Όζος είναι η ανάπτυξη ή εμφάνιση ενός ογκιδίου στον θυρεοειδή αδένα, αυτό μπορεί να είναι κυστικό (περιέχει υγρό) ή συμπαγές.
Οι όζοι του θυρεοειδούς είναι από τα πιο συχνά προβλήματα που παρουσιάζονται στο γενικό πληθυσμό (37%-75%).
Η συντριπτική πλειοψηφία των όζων είναι καλοήθεις, σε ένα μικρό ποσοστό όμως αυτών μπορεί να υπάρχει  κακοήθεια.
Τα τελευταία χρόνια η διάγνωση και η διαχείριση των όζων έχει αλλάξει σημαντικά. Οι όζοι μπορεί να γίνουν αντιληπτοί, όταν μεγαλώσουν σε διαστάσεις ή όταν πιέζουν άλλα όργανα και προκαλούν ενοχλήσεις. Όταν πιέζουν την τραχεία μπορεί να προκληθεί δυσκολία στην αναπνοή και όταν πιέζουν τον οισοφάγο μπορεί να προκληθεί δυσκολία στην κατάποση.

Διαχείριση όζων

Για τη διάγνωση και την περαιτέρω αντιμετώπιση είναι καθοριστικό το ιστορικό του ασθενή, η ψηλάφηση, το υπερηχογράφημα και η μέτρηση των θυρεοειδικών ορμονών στο αίμα. Μερικές φορές χρειάζεται η περαιτέρω διερεύνηση κάποιου όζου. Οπότε εκεί θα είναι απαραίτητη η παρακέντηση του όζου, με λεπτή βελόνα (FNA), για να διευκρινιστεί η πιθανότητα ύπαρξης κακοήθειας.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό που χρειάζεται είναι παρακολούθηση. Σε ελάχιστες μόνο περιπτώσεις θα χρειαστεί να γίνει χειρουργική επέμβαση.

Πότε χρειάζεται να χειρουργηθεί κάποιος στο θυρεοειδή;
– Απόλυτη ένδειξη για χειρουργείο είναι η ύπαρξη κακοήθειας(καρκίνου), αυτό συνήθως καθορίζεται από βιοψία με λεπτή βελόνα(FNA)
– H ύπαρξη κάποιου όζου που είναι ύποπτος για κακοήθεια.
– Μια βρογχοκήλη(αύξηση σε μέγεθος του αδένα) που πιέζει τα γειτονικά όργανα και προκαλεί δυσκολία στην κατάποση, στην αναπνοή ή ένα επίμονο βήχα.
– Η ανάπτυξη του θυρεοειδή προς τα κάτω, δηλαδή μέσα στον θώρακα (καταδυώμενη βρογχοκήλη)
– Η υπερβολική δραστηριότητα του θυρεοειδή (υπερθυρεοειδισμός ή θυρεοτοξίκωση) η οποία δεν θεραπεύεται με φάρμακα ή θεραπεύεται για ένα διάστημα και υποτροπιάζει συχνά.


Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Exeidikefsh kai empeiria xeirourgou thyreoeidous
Ο όγκος των ασθενών που χειρουργεί ετησίως ένας χειρουργός, είναι κριτήριο για την εμπειρία του
Οι περισσότερες επεμβάσεις στις μέρες μας είναι ασφαλείς. Ωστόσο κάθε ιατρική πράξη και μάλιστα χειρουργική επέμβαση, έχει γενικούς κινδύνους όπως αντιδράσεις στην αναισθησία, λοιμώξεις του αναπνευστικού, μόλυνση του τραύματος.
Η χειρουργική του θυρεοειδούς έχει όμως επιπλέον ειδική νοσηρότητα.  Αυτό συμβαίνει επειδή ο αδένας έρχεται σε επαφή με το νεύρο που είναι υπεύθυνο για την ομιλία και με τους παραθυρεοειδείς αδένες.
Ο τραυματισμός των νεύρων μπορεί να προκαλέσει βραχνάδα στη φωνή, συνήθως προσωρινή και σπανίως 1-2% μόνιμη. Εξαιρετικά σπάνια και μετά από μόνιμη βλάβη των νεύρων μπορεί να προκληθεί αφωνία.
Οι κακώσεις στους παραθυρεοειδείς ή η κατά λάθος αφαίρεση τους, προκαλούν πτώση του ασβεστίου στο αίμα, που αντιμετωπίζεται με φάρμακα για μερικές εβδομάδες, σπάνια 1% δια βίου.


Όλοι οι γενικοί χειρουργοί κάνουν την επέμβαση θυρεοειδεκτομή;

Exeidikefsh xeirourgou
Η εξειδίκευση του χειρουργού εγγυάται ασφαλείς επεμβάσεις
Όπως ισχύει παντού, όσο πιο εξειδικευμένος είναι κάποιος σε κάτι, τόσο καλύτερο αποτέλεσμα έχει σε αυτό που διενεργεί. Έτσι και στις επεμβάσεις του θυρεοειδούς, η  συχνότητα εμφάνισης επιπλοκών έχει άμεση σχέση και εξαρτάται απόλυτα, από την εμπειρία και την εξειδίκευση του χειρουργού, που τις διενεργεί. Όλες οι επιστημονικές εταιρείες χειρουργικής του θυρεοειδούς αδένα, έχουν κάνει μελέτες και έχουν καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα. Έχουν καταρτίσει πίνακες που συσχετίζουν την εξειδίκευση και την εμπειρία του χειρουργού, με τις πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. Θεωρούν ότι η εξειδίκευση και η εμπειρία, είναι οι μόνες προϋποθέσεις για να είναι ασφαλής η θυρεοειδεκτομή. Τότε μόνο υπάρχει το βέλτιστο αποτέλεσμα, για τον ασθενή. Στον προηγούμενο πίνακα φαίνεται ότι αν κάποιος χειρουργός διενεργεί 25 επεμβάσεις θυρεοειδεκτομής το χρόνο, έχει τις λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης επιπλοκών. Είναι εύκολα αντιληπτό επομένως, πόσες θα είναι οι πιθανότητες επιπλοκών, σε κάποιον που διενεργεί περισσότερες από 200 τέτοιες επεμβάσεις ετησίως.

Ποιος χειρουργεί τον θυρεοειδή;
ogkologikh epemvash
xeirourgos thyreoeidh-karkinou thyreoeidh
Η χειρουργική του θυρεοειδή είναι απαιτητική χειρουργική και απαιτεί  λεπτούς χειρισμούς. Ο θυρεοειδής βρίσκεται σε επαφή με τα νεύρα που είναι υπεύθυνα για την ομιλία. Επίσης εφάπτεται και με τους παραθυρεοειδείς αδένες, που ρόλο έχουν να ρυθμίζουν τα επίπεδα ασβεστίου στο αίμα. Κατά τη διάρκεια του χειρουργείου, αυτά πρέπει να διατηρηθούν άθικτα. Αν κακοποιηθούν τα νεύρα εμφανίζεται βραχνάδα, ενώ αν κακοποιηθούν οι παραθυρεοειδείς, εμφανίζεται υποασβεστιαιμία (μούδιασμα μέχρι και σπασμοί). Αυτές είναι πολύ δυσάρεστες καταστάσεις. Από τη μια πλευρά όμως ο στόχος είναι η ολική αφαίρεση του αδένα, ενώ από την άλλη να μην γίνουν τραυματισμοί αυτών των στοιχείων.

Προϋποθέσεις επιτυχούς επέμβασης

Επομένως η αναγνώριση, η διαφύλαξη και η προστασία τους δεν είναι εύκολη υπόθεση αν ο χειρουργός δεν είναι εξειδικευμένος, αφού πρέπει να τα απομακρύνει προσεκτικά, από τον αδένα. Η επιλογή να μην αφαιρεθεί το τμήμα του αδένα που έρχεται σε επαφή με αυτά τα στοιχεία, για να προφυλαχθούν από κακώσεις, δεν είναι καλή επιλογή. Αν συμβεί αυτό το αποτέλεσμα δεν είναι το βέλτιστο. Αυτό σημαίνει ότι μετά την επέμβαση δεν μπορεί, πολλές φορές να ρυθμιστεί εύκολα ο ασθενής. Ακόμη χειρότερα όταν διαγνωσθεί καρκίνος, η συμπληρωματική θεραπεία με ραδιενεργό Ιώδιο, θα χρειαστεί να είναι μεγαλύτερη. Μερικές φορές ο ασθενής  χρειάζεται επανεπέμβαση, για να αφαιρεθεί το υπόλοιπο του θυρεοειδούς που απέμεινε. Αυτό έχει ψυχολογική, σωματική αλλά και οικονομική επιβάρυνση και σίγουρα έχει μεγαλύτερο ποσοστό πιθανών επιπλοκών.

Ποια επέμβαση διενεργούμε εμείς;


Η ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή έχει πολλά πλεονεκτήματα
Η επέμβαση που διενεργούμε εμείς είναι η ‘’ελάχιστα επεμβατική θυρεοειδεκτομή’’. Δηλαδή με πολύ μικρή τομή, αφαιρούμε ολόκληρο το θυρεοειδή. Αυτό έχει τεράστια πλεονεκτήματα, αφού δεν κόβουμε τους μύες και δεν υπάρχει πόνος. Η νοσηλεία είναι ελάχιστη,  έχει ταχεία ανάρρωση ο ασθενής και επανέρχεται σχεδόν άμεσα στις δραστηριότητες του. Το σημάδι στο λαιμό του διακρίνεται μετά βίας μετά από λίγο χρονικό διάστημα. Το μέγεθος της τομής σαφώς και παίζει σημαντικό ρόλο, αφού η μετεγχειρητική ουλή θα βρίσκεται για όλη του τη ζωή σε εμφανές σημείο στο λαιμό του ασθενή. Ξέρουμε ότι το μέγεθος της τομής είναι αντιστρόφως ανάλογο της εμπειρίας του χειρουργού, όσο πιο έμπειρος χειρουργός τόσο μικρότερη ουλή. Ποιος θα ήθελε λοιπόν να έχει ένα τέτοιο ‘’κόσμημα’’ στο λαιμό του?


Τι γίνεται στις περιπτώσεις καρκίνου;

Ογκολογική επέμβαση θυρεοειδούς
Ogkologikh epemvash thyreoeidous
Στις περιπτώσεις ύπαρξης κακοήθειας, η ολική θυρεοειδεκτομή δεν είναι επαρκής όταν υπάρχουν και προσβεβλημένοι λεμφαδένες. Σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να αφαιρεθούν και οι λεμφαδένες. Η επέμβαση που πρέπει να διενεργηθεί είναι η ολική θυρεοειδεκτομή με λεμφαδενικό καθαρισμό του τραχήλου. Αυτές είναι πολύ λεπτές επεμβάσεις και απαιτούν πολύ μεγάλη εμπειρία και εξειδίκευση. Ευτυχώς στην Ελλάδα, υπάρχουν πολύ καλοί χειρουργοί, που μπορούν να τις διενεργήσουν, αλλά δυστυχώς είμαστε λίγοι. Εμείς διενεργούμε πάντα όταν χρειάζεται αυτές τις επεμβάσεις. Επειδή λοιπόν μπορούμε να τις διενεργήσουμε, συστήνουμε πάντοτε στον ασθενή μας την χαρτογράφηση του τραχήλου, όταν πρόκειται για κακοήθεια.
afairesh lemfadenon ston karkino thyreoeidous
Η χαρτογράφηση των λεμφαδένων είναι απαραίτητη στις περιπτώσεις κακοήθειας

Επανεπέμβαση

Δυστυχώς όμως δεν είναι λίγες οι φορές που έρχονται σε εμάς ασθενείς που είχαν χειρουργηθεί αλλού, για καρκίνο θυρεοειδούς και δεν είχαν διερευνηθεί για προσβεβλημένους λεμφαδένες. Σε αυτές τις περιπτώσεις ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε δεύτερη επέμβαση για να συμπληρωθεί η αρχική. Αυτό δεν είναι κάτι ευχάριστο για τον ασθενή, αφού θα μπορούσε να είχε γίνει από την αρχή η ολοκληρωμένη επέμβαση. Σε εμάς είναι αναγκαία η διενέργεια νέας επέμβασης. Οι επανεπεμβάσεις είναι ακόμα πιο δύσκολες επεμβάσεις και εκεί η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ μεγαλύτερη.
poiotikh thyreoeidectomh
Η εξειδίκευση και η εμπειρία του χειρουργού είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για το βέλτιστο αποτέλεσμα
Οι κατευθυντήριες γραμμές, όλων των επιστημονικών εταιρειών θυρεοειδούς παγκοσμίως, για τη χειρουργική του θυρεοειδή  αδένα, αναφέρουν τη σπουδαιότητα της εξειδίκευσης και της εμπειρίας, σε αυτή την απαιτητική χειρουργική. Επίσης τονίζουν ότι οι πιθανότητες  εμφάνισης επιπλοκών, είναι πολύ λιγότερες, όταν οι επεμβάσεις αυτές γίνονται από έμπειρα και εξειδικευμένα χέρια.
Η Αμερικάνικη Εταιρεία Θυρεοειδούς, για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος, συστήνει ότι απαιτείται ‘’άριστη τεχνική από έμπειρο και εξειδικευμένο χειρουργό’’.

‘’Η αφαίρεση του θυρεοειδή είναι μια επέμβαση μέσης βαρύτητας. Η σωστή θυρεοειδεκτομή όμως και η θυρεοειδεκτομή για κακοήθεια, είναι απαιτητική χειρουργική και χρειάζεται εμπειρία, εξειδίκευση και λεπτούς χειρισμούς.’’
                                                                                  Σταύρος Τσιριγωτάκης

Σταύρος Τσιριγωτάκης, γενικός χειρουργός MD FACS
Χειρουργός θυρεοειδούς και ενδοκρινών αδένων
Τακτικό Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ενδοκρινών Αδένων (ΕΕΧΕΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικάνικου Κολεγίου Χειρουργών (ACS)
Τακτικό Μέλος Διεθνούς Εταιρείας Χειρουργών (ISS)
Τακτικό Μέλος Ευρωπαϊκής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΕΤΑ)
Τακτικό Μέλος Αμερικανικής Εταιρείας Θυρεοειδούς (ΑΤΑ)

 
Top