Κατά την καθημερινή ερώτηση, απαντώντας σε ερώτημα για την ανοσία στον πληθυσμό από τον ιό, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε τη δυσκολία να επιτευχθεί αυτή σε μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού με τις υπάρχουσες συνθήκες.
"Το να χτίσει κανείς σταδιακά ανοσία σ' αυτόν τον ιό είναι σημαντικό όπως δείχνει η εμπειρία άλλων κρατών όπου μαζικά εξετέθη ο πληθυσμός στον ιό και είχαμε τα τραγικά αποτελέσματα που βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες με την τεράστια αύξηση της θνησιμότητας, με την τεράστια επέλαση στα συστήματα υγείας των χωρών αυτών, την υπερφόρτωση και μάλιστα πολλούς ανθρώπους να μην μπορούν να πάρουν ιατρική βοήθεια. Η σταδιακή ανοσία που θα οδηγούσε σε εξασφάλιση του πληθυσμού από περαιτέρω επέκταση της νόσου δεν είναι ακριβώς γνωστή, μερικοί μιλούν για 50% άλλοι λένε ότι πρέπει να φτάσει στο 70%. Πάντως, σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα. Και όταν λέμε σταδιακή ανοσία εννοούμε κάποιοι να εκτεθούν στον ιό και να εμφανίσουν αντισώματα που θα τους προστατεύσουν. Τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται δύο διφορούμενες απόψεις, μία από τον ΠΟΥ που λέει ότι δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι τα αντισώματα που αναπτύσσεις σε προστατεύουν, εγώ δεν συμφωνώ με αυτήν την τοποθέτηση. Και μια δεύτερη τοποθέτηση που ακούγεται από επιστημονικές ομάδες εγνωσμένου κύρους, ότι με βάση την εμπειρία που έχουμε από τους κορονοϊούς θα έχουμε προστασία για τουλάχιστον έναν χρόνο, με αυτήν την τοποθέτηση συντάσσομαι κι εγώ. Θα αποδειχθεί στο μέλλον όταν θα έχουμε αξιόπιστα τεστ αντισωμάτων τι από τα δύο ισχύει. Ακόμη δεν έχουμε όλα τα επιστημονικά δεδομένα. Θεωρώ ότι μία από τις ομάδες που θα μπορούσε πραγματικά να εκτεθεί σταδιακά και είναι και η λιγότερο ευπαθής με τα μέχρι τώρα δεδομένα σε όλο τον κόσμο, είναι τα μικρά παιδιά. Αυτό ενδεχομένως να γίνει, ενδεχομένως να μην γίνει αν η κυκλοφορία του ιού επηρεάζεται και από άλλους λόγους. Όλα είναι υπό συζήτηση. Αυτή η στρατηγική υιοθετείται από κάποιες χώρες και αυτές οι χώρες υιοθετούν και τη στρατηγική της παιδικής χαράς και μάλιστα έχουν συγκεκριμένους κανόνες για παιδιά που είναι άνω των 12 ετών, κάποιες βόρειες χώρες, ενώ για παιδιά κάτω των 12 ετών είναι πιο ελεύθεροι στην προσέγγισή του. Όσον αφορά στην επαφή των παιδιών που είναι και πάρα πολύ δύσκολο να ελεγχθεί. Τα σταθμίζουμε όλα, τα αξιολογούμε όλα και σκεφτόμαστε κι εμείς τι από αυτά θα μπορούσε να ωφελήσει τη χώρα μας όσον αφορά στη σταδιακή ανάπτυξη ανοσίας. Το εξετάζουμε με την επιτροπή και θα εισηγηθούμε αναλόγως".
Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπέκυψαν οι Αρχές στην κοινωνική πίεση για την άρση των μέτρων αλλά κρίθηκε ότι τώρα είναι καλό να «ανοίξουν» κάποιες κινήσεις για τις μη ευπαθείς ομάδες γιατί θα ήταν ανέφικτο να είναι η χώρα σε lockdown για έναν και ενάμιση χρόνο. "Κάθε χώρα υλοποιεί μια στρατηγική που θα πρέπει να βασίζεται όχι σε κοινωνική πίεση αλλά σε επιστημονικά δεδομένα. Έτσι έχουμε κινηθεί μέχρι τώρα και θα κινηθούμε με παρόμοιο τρόπο και στο θέμα της άρσης του lockdown. Είναι αδύνατον να συνεχιστεί ένα lockdown μέχρι να βγει ένα εμβόλιο, που δεν θα γνωρίζουμε κι αν είναι αποτελεσματικό, που μπορεί, όπως μας λένε οι επιστήμονες του ΠΟΥ, να κρατήσει 12-18 μήνες, δηλαδή θα παραμείνει η χώρα ενάμιση χρόνο σε lockldown; Και πότε είναι καλύτερο να ανοίξουν κάποια πράγματα για τις λιγότερο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, τώρα ή τον Νοέμβριο, Δεκέμβριο που θα αρχίσουν να κυκλοφορούν κι άλλες αναπνευστικές ιώσεις και η γρίπη ενδεχομένως. Όλα σταθμίζονται, όλα συζητούνται και ακόμη περισσότερο ποιο είναι το εργαλείο εκείνο που θα χρησιμοποιήσεις για να παρακολουθήσεις την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα σου. Προσπαθούμε να έχουμε ένα όσο το δυνατόν καλύτερο εργαλείο, πιο ακριβές, που είναι τουτέστιν η διάγνωση, η έγκαιρη ιχνηλάτηση, η απομόνωση των επαφών, ώστε να παρακολουθούμε με βάση αυτό το εργαλείο την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας" είπε μεταξύ άλλων ο καθηγητής και ολοκλήρωσε λέγοντας "δεν είναι σπριντ είναι μαραθώνιος, το έχουμε ξαναπεί".