Για το θέμα της χρήσης της μάσκας μίλησε ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας με αφορμή το ερώτημα που διατυπώνεται από πολλούς και αφορά στο κατά πόσο συμμετέχουν αυτοί που δεν έχουν συμπτώματα στη μετάδοση και διασπορά του κορονοϊού.

Σύμφωνα με όσα υποστήριξε ο κ. Τσιόδρας "κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μάλλον κάποιοι που δεν έχουν συμπτώματα συμμετέχουν άθελά τους στη μετάδοση της νόσου. Αυτός είναι και ο λόγος που το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης στις ΗΠΑ ανακοίνωσε την προαιρετική χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης π.χ. ακόμη και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας, ακόμη κι ενός κασκόλ, ενός μαντηλιού κ.α. σε δημόσιους χώρους όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να τηρούνται οι κοινωνικές αποστάσεις" και πρόσθεσε:

"Οι Αμερικανοί υποστηρίζουν ότι φορώντας μια μάσκα ή ένα υφασμάτινο κάλυμμα μπορώ να μην κολλήσω άλλους αν υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός".

Όπως είπε ο κ. Τσιόδρας "χρειάζεται προσοχή με αυτά τα καλύμματα καθώς δεν είναι χειρουργικές ή ιατρικές μάσκες. Μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τα αυτοσχέδια καλύμματα". Ποιο είναι αυτό; Έδωσε ένα παράδειγμα: "Ας υποθέσουμε ότι δεν είμαι μολυσμένος και φοράω ένα τέτοιο μαντήλι και μετά εκτίθεμαι σε κάποιον που βγάζει με το φτάρνισμά του τον ιό. Το 40%-50% των σωματιδίων του ιού παγιδεύονται στο ύφασμα ειδικά όταν αυτό έχει μαζέψει και αρκετή υγρασία από την αναπνοή μας. Μετά νομίζοντας εγώ ότι είμαι ασφαλής βγάζω το μαντήλι με απρόσεκτες κινήσεις, δεν τηρώ την υγιεινή των χεριών και τελικά μολύνομαι. Άρα κάποιες από τις αυτοσχέδιες μάσκες ενώ προστατεύουν αυτούς που είναι υγιείς από τη μετάδοση από όσους δεν έχουν συμπτώματα μπορεί να λειτουργήσει από την αντίθετη πλευρά".

Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, "αυτή τη στιγμή το όφελος από τέτοιες μάσκες αναμένεται να είναι μικρό, θα είναι μεγαλύτερο μόνο αν υπάρξει αύξηση της μετάδοσης του ιού τις επόμενες εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς ενδεχομένως να δούμε μια τέτοια σύσταση γενικότερα στην Ευρώπη τις επόμενες ημέρες".

Δείτε το βίντεο από την ΕΡΤ1:

 
Top