Αποκλειστική συνέντευξη στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και την Άντα Τράκου παραχώρησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμος,. Ο Αρχιεπίσκοπος κάλεσε τους πιστούς να μετατρέψουν τα σπίτια τους σε εκκλησίες, παραθέτοντας τα λόγια του Χριστού, «είσελθε εις το ταμείο σου».

Ο κ. Ιερώνυμος επανέλαβε ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία με την Κυβέρνηση και κάλεσε τους πιστούς σε αυτοέλεγχο και αυτοκριτική. «Εκκλησία και Πολιτεία, πρέπει ενωμένοι να αντιμετωπίσουν την πανδημία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα παράπονα κληρικών και πιστών για τους περιορισμούς στον εορτασμό του Πάσχα με τις λειτουργίες κεκλεισμένων των θυρών και την προσευχή στο σπίτι την ώρα της Ανάστασης, είπε ότι «η εκκλησία έχει αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμόζετε όταν υπάρχει ανάγκη», συμπληρώνοντας ότι δεν θα γίνει από φόβο ή ευχαρίστηση, αλλά από αγάπη για το συνάνθρωπο.

Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος διευκρίνισε ότι η Πολιτεία δεν έχει λόγο για τη Θεία Κοινωνία, αλλά έχει λόγο για τις δημόσιες συναθροίσεις. Επεσήμανε ότι κάποιος που θέλει να μεταλάβει χωρίς να υπολογίζει ότι μπορεί να κολλήσει τον συνάνθρωπο του, είναι εγωιστής.

Σε ό, τι αφορά το Άγιο Φως και τον φόβο συναθροίσεως πιστών με τους κινδύνους που συνεπάγεται κάτι τέτοιο, θύμισε ότι παλιότερα, το Άγιο Φως προερχόταν από το καντήλι της Αγίας Τράπεζας κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει Άγιο Φως δεύτερης κατηγορίας. Αυτό που προέχει είπε να μην εξαπλωθεί η πανδημία του κορονοϊού.

Παράλληλα, ο Αρχιεπίσκοπος εμφανίστηκε ιδιαίτερα αυστηρός για τις "ακραίες" θέσεις κληρικών και Μητροπολιτών λέγοντας πως «κάποιοι ιερείς δημιουργούν ερωτηματικά με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους» και έστειλε μήνυμα ελπίδας στους πιστούς, τονίζοντας ότι θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα και θα έρθουν καλύτερες μέρες.

Δείτε το βίντεο:

 
Top