ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ UNESCO ΠΕΙΡΑΙΩΣ & ΝΗΣΩΝ
Του Άρη Σπίνου

Εάν ήταν η πρώτη φορά που είχαμε δεχτεί email-καταγγελίες για την ΜΚΟ του αιώνιου προέδρου Μαρωνίτη,δεν θα δίναμε σημασία.Καταγγελίες όμως είναι πολλές και συνεχιζόμενες.Πρωταγωνιστικό ρόλο, για άλλους θετικό και για άλλους αρνητικό, έχει διαδραματίσει κι εξακολουθεί να παίζει στο χώρο των ΜΚΟ ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων και ο πρόεδρός της, που παραμένει επί δεκαετίες  ο πολυπράγμων Γιάννης Μαρωνίτης. Οι «καλές γλώσσες», που δεν είναι και λίγες, μιλούν για έναν ενεργό πολίτη, ο οποίος με τις δράσεις που έχει οργανώσει κατά καιρούς έχει προσφέρει εργασία σε αρκετό κόσμο, καθώς και τροφή και στέγη σε περισσότερους. Ο ίδιος είναι, άλλωστε, και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ομίλων, Συλλόγων και Κέντρων UNESCO-Υπεύθυνος για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική. Επιπλέον, διετέλεσε επί σχεδόν 20 χρόνια νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιά (η τελευταία θητεία του ολοκληρώθηκε το 2010) και ανήκει πολιτικά στο ΠΑΣΟΚ, τους εκάστοτε προέδρους τού οποίου έχει υπηρετήσει πιστά.

Ο κ. Μαρωνίτης δηλώνει σήμερα συνταξιούχος ηλεκτρονικός μηχανικός τού Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ). Στην ιστοσελίδα του, εξάλλου, ο Όμιλος UNESCO Πειραιώς και Νήσων αναφέρει πως καθ’ όλη την πορεία του έχει διοργανώσει περισσότερα από χίλια(!) εκπαιδευτικά κι αναπτυξιακά προγράμματα και πολιτιστικές εκδηλώσεις, «που έδωσαν ένα δείγμα γραφής και πρόσθεσαν άρωμα και χρώμα στον πολιτισμό, στην περιοχή ευθύνης μας», καθώς και πλήθος άλλων δράσεων ευαισθητοποίησης για το περιβάλλον, σεμινάρια, ημερίδες κι εκδηλώσεις κοινωνικής ευαισθητοποίησης.

Οι ενστάσεις

Οι «κακές γλώσσες», ωστόσο, αμφισβητούν την ανάθεση στην UNESCO Πειραιώς οικονομικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενων  από το ΕΣΠΑ προγράμματος, συνολικού μέγιστου ύψους δεκάδων εκατ. ευρώ.Οι καταγγελίες έχουν και παρελθόν."Το 2014 πήρε σχεδόν 2.000.000 ευρώ για δύο έτη, «Δημιουργία Δομών για την Άμεση Καταπολέμηση της Φτώχειας», που αφορά τους δήμους Κορίνθου και Νίκαιας. Στην πρώτη περίπτωση, γιατί η ΜΚΟ, η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει προγράμματα κοινωφελούς εργασίας για τα οποία έχει πληρωθεί, δεν διέθετε παράρτημα στην Πελοπόννησο όπως απαιτείται από την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος όταν αυτή δημοσιεύτηκε στις 30 Νοεμβρίου 2012, ενώ στη δεύτερη περίπτωση γιατί ο κ. Μαρωνίτης είναι ο ίδιος δημοτικός σύμβουλος Νίκαιας."Αυτά έλεγε τότε το ρεπορτάζ της εφημερίδας η Άποψη




Όσον αφορά την περίπτωση της Κορίνθου, η UNESCO, διά στόματος κ. Μαρωνίτη, διαβεβαίωνε τότε την «Α» ότι διαθέτει παράρτημα στο Λουτράκι, όπου ολοκλήρωσε πρόσφατα πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας με 70 εργαζόμενους, επομένως εκπληρώνει κι αυτήν την προϋπόθεση της πρόσκλησης. Ωστόσο, η εφημερίδα ισχυρίστηκε  έχει στην κατοχή της απάντηση της ΔΟΥ Κορίνθου σε εισαγγελικό αίτημα, με ημερομηνία 31 Ιανουαρίου 2014, στην οποία αναφέρεται επί λέξει: «Μετά από αναζήτηση στο ηλεκτρονικό αρχείο της ΔΟΥ με την επωνυμία ΟΜΙΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΝΕΣΚΟ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ σας γνωρίζουμε ότι δεν προέκυψε κανένα στοιχείο». Το ερώτημα αφορούσε βεβαίωση από την οποία να προέκυπτε ότι ο Όμιλος UNESCO έχει παράρτημα στην Κόρινθο (άλλως στο Λουτράκι ή στο Κιάτο) και, αν ναι, πότε αυτό ιδρύθηκε.Συνεχής στήριξη σε ευπαθείς ομάδες από το Ίδρυμα «Μαριάννα Β ...
Ο κ. Μαρωνίτης, για να δικαιολογήσει τη θέση του, προσκόμισε βεβαίωση εγκαταστάσεων εσωτερικού, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και υποκατάστημα στο Λουτράκι, μόνο που αυτή έχει εκδοθεί από τη ΔΟΥ Α΄ Πειραιά, η οποία δεν είναι η καθ’ ύλη αρμόδια. Και όχι μόνο αυτό, αλλά έχει ημερομηνία 21 Μαρτίου 2013, όταν η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος έγινε στις 30 Νοεμβρίου 2012, και αναφέρει ρητώς ότι οι δικαιούχοι θα πρέπει να διαθέτουν πραγματική έδρα ή παράρτημα στην περιοχή υλοποίησης του Σχεδίου Δράσης, με οργανωμένο χώρο εργασίας, ο οποίος πληροί βασικές υλικοτεχνικές προδιαγραφές σύγχρονου περιβάλλοντος εργασίας. Από τα παραπάνω προκύπτει το εύλογο συμπέρασμα ότι το παράρτημα θα έπρεπε να υπάρχει ήδη από τον Νοέμβριο του 2012 και όχι τον Μάρτιο του 2013, ακόμα κι αν υποθέσουμε πως δημιουργήθηκε νόμιμα τότε και μολονότι η ΔΟΥ Κορίνθου δεν γνωρίζει τίποτα για την UNESCO Πειραιώς. Και ο κ. Μαρωνίτης, άλλωστε, παραδέχεται στην «Α» πως από τη Διαχειριστική Αρχή τού διαμηνύθηκε, ανεπισήμως, την εποχή τής δημοσίευσης της πρόσκλησης, πως «καλό είναι» να γίνει επίσημη έναρξη του υποκαταστήματος.

Στο μεταξύ, η UNESCO Πειραιώς έχει εμπλακεί και σε μια ακόμα υπόθεση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Πρόκειται για το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα, συνολικού μέγιστου ύψους 1.360.000 ευρώ για δύο έτη, «Δημιουργία Δομών για την Άμεση Καταπολέμηση της Φτώχειας», το οποίο ανατέθηκε στη ΜΚΟ του κ. Μαρωνίτη. Ο δήμος Νίκαιας-Αγίου Ιωάννη Ρέντη αποφάσισε να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με τον Όμιλο Φίλων UNESCO ως συμπράττων φορέας. Σύμφωνα, όμως, με ένσταση που κατατέθηκε στη Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης (έχει απορριφθεί πάντως), η απόφαση στερείτο νομιμότητας, γιατί ένας δημοτικός σύμβουλος δεν μπορεί να μετάσχει στη συζήτηση ενός θέματος εφόσον έχει υλικό ή ηθικό συμφέρον, όπως έπραξε ο κ. Μαρωνίτης, ενώ τίθετο και ζήτημα ασυμβίβαστου επειδή δεν μπορούν να εκλεγούν ή να είναι δημοτικοί σύμβουλοι όποιοι συνδέονται με τον δήμο με συμβάσεις προμήθειας ή εκτέλεσης δημοτικού ή κοινοτικού έργου ύψους άνω των 5.000 ευρώ συνολικώς ετησίως.

Ο τότε  δημοτικός σύμβουλος Κώστας Παπαδόπουλος ήταν εκείνος που κατέθεσε την ένσταση, την απόρριψη της οποίας δεν εφεσίβαλε γιατί είχε αφεθεί να εννοηθεί από τη δημοτική Αρχή του Γιώργου Ιωακειμίδη πως δεν θα προχωρούσε η υλοποίηση του προγράμματος με τους αποφασισθέντες όρους.Τις τελευταίες μέρες έγινε γνωστό ότι η κ.Βαρδινογιάννη με το σύλλογο "Ελπίδα"παρέδωσε ένα φορτηγό τρόφιμα(!) για τις δράσεις του Μαρωνίτη.Κατά περίεργο τρόπο όμως όπως μας ενημερώνουν αναγνώστες του edolio5 όταν ζήτησαν ένα πακέτο μακαρόνια τους είπαν...ότι τελείωσαν.Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ για την μεγάλη προσφορά που χάθηκε...εν ριπή οφθαλμού.Που πήγαν τα τρόφιμα;Το edolio5 προσπάθησε να επικοινωνήσει πολλές φορές με τον κ. Μαρωνίτη αλλά η γραμματέας του μας απαντούσε ότι την μια βρίσκετε στην Αμερική,την άλλη σε τηλεδιάσκεψη και την επόμενη σε γεύμα με...τον ντεντέκτιβ Τσούκαλη!

Το ρεπορτάζ συνεχίζεται.
 
Top