Άρθρο της Σταυρούλας Βουτυράκου*

Είναι γνωστή  η καθημερινή μάχη που δίνουν τα σώματα ασφαλείας τόσο στους δρόμους όσο και εντός των Υπηρεσιών τους. 

Η ΝΔ γνωρίζοντας εκ των έσω τα προβλήματα που ταλανίζουν την Ασφάλεια της χώρας μας, δεσμεύτηκε προεκλογικά πως το τρίπτυχο Υγεία-Παιδεία-Ασφάλεια αποτελεί προτεραιότητά της, καθώς η βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών σε αυτούς τους τομείς, θα κάνει τη μεγάλη διαφορά στην καθημερινότητα των πολιτών. 

Έτσι, από την πρώτη κιόλας ημέρα ανάληψης των ευθυνών, δόθηκε προτεραιότητα στο συγκεκριμένο πεδίο, κάνοντας πράξη τις προεκλογικές δεσμεύσεις της σημερινής Κυβέρνησης. 

Ο έλεγχος των φυλακών καθώς και η αντιεγκληματική πολιτική πέρασε στη δικαιοδοσία της Αστυνομίας και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, αντί του υπουργείου Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκαν 1.500 προσλήψεις αστυνομικών που στο σύνολο εντάχθηκαν στις ομάδες ΔΙΑΣ και ΔΕΛΤΑ ,η οποία θα επανασυσταθεί  προκειμένου να ενισχυθούν οι περιοχές στις οποίες υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη και να αποκατασταθεί άμεσα το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στις γειτονιές και τους δρόμους. 

Η Κυβέρνηση, τασσόμενη δίπλα στον κάθε αστυνομικό και αναγνωρίζοντας πως ο καθένας ξεχωριστά αποτελεί των ακρογωνιαίο λίθο της προστασίας της κοινωνίας μας, ενίσχυσε ήδη και θα ακολουθήσει περαιτέρω αρωγή, υλικοτεχνικής υποδομής όπως γιλέκα, αυτοκίνητα και λοιπά. 

Ταυτόχρονα με τα παραπάνω, γίνεται μία σοβαρή προσπάθεια ώστε οι υπηρεσίες ένστολης αστυνόμευσης, κυρίως, οι υπηρεσίες Ασφαλείας, να σταματήσουν να  αντιμετωπίζουν τη λεγόμενη «ανακύκλωση» του εγκλήματος, από την αποφυλάκιση κακοποιών που συλλαμβάνονται για βαριά εγκλήματα, χάρη σε ευνοϊκές διατάξεις της νομοθεσίας. 

Επιπροσθέτως σχεδιάστηκαν όλες οι απαραίτητες προδιαγραφές, προκειμένου το ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας της ΕΛ.ΑΣ. (Tetra - Sepura), που μέχρι πρότινος παρέμενε ουσιαστικά ανενεργό και ενεργοποιείτο μόνο κατά τις επισκέψεις ξένων επισήμων, να καταστεί λειτουργικό και λιγότερο επισφαλές, προς όφελος των Αστυνομικών Δυνάμεων. 

Εντούτοις στην πρόσφατη συνάντηση μου με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Πειραιά διαπίστωσα με λύπη μου ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα που εμποδίζουν τόσο την εργασία των υπαλλήλων όσο και την περάτωση των μέτρων που πάρθηκαν από το υπουργείο. 

Ενδεικτικά  η τεράστια  υποστελέχωση των Αστυνομικών Υπηρεσιών όλου του Πειραιά (Α.Τ & Τ.Α) σήμερα αγγίζει το ποσοστό 40 έως 50 % μείον της οργανικής δύναμης κάθε υπηρεσίας κατά μέσο όρο. Λόγω της τεράστιας έλλειψης  σε ανθρώπινο δυναμικό, το προσωπικό δεν επαρκεί και αρκετές φορές οι διοικητές των υπηρεσιών για να ανταπεξέλθουν, αναγκάζονται να μην διαθέτουν ούτε σκοπό κρατητηρίων ούτε σκοπό φύλαξης της αστυνομικής υπηρεσίας, με ότι κίνδυνο αυτό συνεπάγεται.

Επίσης , υπάρχει πρόβλημα έλλειψης καθαριότητας στις Αστυνομικές Υπηρεσίες και συγκεκριμένα στα Α.Τ Αγ. Ι. Ρέντη, Α.Τ & Τ.Α Μοσχάτου Ταύρου με τα κρατητήρια αυτών αλλά και στις Αστυνομικές Υπηρεσίες των νησιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πειραιά εδώ και ένα χρόνο. 


Οι εργαζόμενοι εκεί αναγκάζονται και καθαρίζουν μόνοι με δικά τους χρήματα  και προσωπικό χρόνο ή δωρεές. Τέλος επιτακτική ανάγκη αποτελεί η ανέγερση κτηρίου για τις υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται στο κτήριο της Δ/νσης Πειραιά, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας της ΕΛ.ΑΣ που βρίσκεται στην οδό Ασκληπιού στον Πειραιά αλλά και η άμεση διευθέτηση των θεμάτων που αντιμετωπίζουν τα Α.Τ Περάματος, Αίγινας και Κυθήρων καθώς τα κτήρια που στεγάζονται είναι ετοιμόρροπα κι επικρατούν συνθήκες επικίνδυνες για την δημόσια υγεία.

Δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης η Ελληνική Κυβέρνηση αναγνωρίζει όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αστυνομικοί, τόσο στους δρόμους, όσο και εντός των Υπηρεσιών (μεταξύ άλλων και αυτού της υγιεινής) και προέβη ήδη κατόπιν προτεραιότητας, σε διευθέτηση και επίλυση των κρισιμότερων. 

Τασσόμαστε υπέρ των καθημερινών αναγκών των Αστυνομικών και πασχίζουμε καθημερινά τόσο για τη διασφάλιση των ζωτικών τους δικαιωμάτων όσο και για την διευκόλυνση της καθημερινότητάς τους. Περιοχές όπως, η Νίκαια, ο Κορυδαλλός, το Κερατσίνι, η Χαραυγή, περιοχές του Πειραιά, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή πάταξης της εγκληματικότητας, χρήζουν αναμφίβολα περεταίρω αρωγής και θα την έχουν. Μία ακόμα δέσμευση που θα γίνει πράξη.   

*Η Σταυρούλα Βουτυράκου είναι Πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Αθηνών
και στις εκλογές του 2019 ήταν υποψήφια βουλευτής με την Νέα Δημοκρατία στην Β περιφέρεια Πειραιά.

 
Top