Της Άννας Κανδύλη

Για κήρυξη «ανένδοτου» αγώνα έκανε λόγο η πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου σε περίπτωση που το Συμβούλιο της Επικρατείας απορρίψει την προσφυγή της ιδίας καθώς και 3 ακόμη πρώην μελών της Αρχής της με την οποία ζητείται τόσο η ακύρωση των αποφάσεων απομάκρυνσης τους όσο και εκείνων με τις οποίες τοποθετήθηκαν νέα πρόσωπα στις θέσεις τους.

Η κ. Θάνου μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Αρβανίτη έκανε γνωστό ότι εάν υπάρξει αρνητική κρίση του ΣτΕ στην προσφυγή της, το επόμενό της βήμα θα είναι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Β. Θάνου: « Παράβαση Ενωσιακού Δικαίου»

Ειδικότερα, η πρώην πρόεδρος αναφερόμενη στις ενέργειες της Ελληνικής Κυβέρνησης σχετικά με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, μίλησε για χαρακτηριστικό παράδειγμα παράβασης του Ενωσιακού Δικαίου. «Τον Ιούλιο του 2019, η Ελληνική Κυβέρνηση, ένα μήνα μετά την εκλογή της ,τερμάτισε, κατά τρόπο πρόωρο και αιφνιδιαστικό, την θητεία των εν ενεργεία μελών (Προέδρου και Αντιπροέδρου) της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, (είχα την τιμή να κατέχω τη θέση του Προέδρου), μετά από την ψήφιση, μέσα στις θερινές διακοπές του Αυγούστου, κατά πλειοψηφία, από το κυβερνών Κόμμα και με μειοψηφία σχεδόν όλων των Κομμάτων της Αντιπολίτευσης, διάταξης νόμου, που προέβλεπε ότι ένα νεοθεσπιζόμενο με τη διάταξη αυτή ασυμβίβαστο, (δηλαδή ως προς τα πρόσωπα, που έχουν υπηρετήσει, ως σύμβουλοι, σε γραφεία Υπουργών, σε βάθος χρόνου 5 ετών, πριν από το διορισμό τους) εφαρμόζεται και στα ενεργεία πρόσωπα της Διοίκησης της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, τα οποία εκπίπτουν αμέσως από τη θέση τους αγνοώντας δηλαδή το προαναφερθέν νομικό πλαίσιο του Ευρωπαϊκού κεκτημένου και με βάση το οποίο, αναφορικά με την Ανεξαρτησία των Ανεξαρτήτων Αρχών και την υποχρέωση σεβασμού της ολοκλήρωσης της θητείας τους, θεωρώ ότι στην τελευταία αυτή περίπτωση υπάρχει καταφανής παράβαση του Ενωσιακού Δικαίου και της νομολογίας του Δικαστηρίου, με δεδομένο, μάλιστα ότι έχει τεθεί σε ισχύ και η πρόσφατη Οδηγία 2019/1, ΕCN+, η οποία ρητά ορίζει, στο αρθρ.4 και στο προοίμιο αρθρ,17 ότι η εθνική νομοθεσία θα πρέπει εκ των προτέρων να ορίζει σαφείς και διαφανείς κανόνες και διαδικασίες, για την επιλογή, την πρόσληψη ή τον διορισμό των προσώπων των εθνικών Αρχών Ανταγωνισμού και ομοίως η εθνική νομοθεσία θα πρέπει εκ των προτέρων να ορίζει τους λόγους παύσης αυτών.

Η προθεσμία για τη μεταφορά της Οδηγίας στην ελληνική νομοθεσία δεν έχει λήξει ακόμη, είναι όμως γνωστό, ότι σύμφωνα με πάγια νομολογία του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, «τα Κράτη – μέλη και κατά τη διάρκεια της προθεσμίας μεταφοράς μιάς Οδηγίας στο Εθνικό δίκαιο, πρέπει να απέχουν από τη θέσπιση μέτρων, τα οποία θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υλοποίηση των σκοπών που αυτή επιδιώκει.

Στην περίπτωση της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού, καταλύεται η ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής, διότι τερματίζεται πρόωρα η θητεία των μελών της, με την ψήφιση μιας διάταξης νόμου εκ των υστέρων, δηλαδή μετά τον διορισμό των εν ενεργεία προσώπων και δίδοντας αναδρομική ισχύ στη διάταξη αυτή, η οποία δεν ίσχυε κατά τον χρόνο του διορισμού τους.

Και θα πρέπει τέλος, να υπογραμμιστεί ότι το ασυμβίβαστο αυτό και η άμεση εφαρμογή του και στα εν ενεργεία μέλη, θεσμοθετήθηκε και ισχύει αποκλειστικά και μόνο για τα μέλη της Εθνικής Αρχής Ανταγωνισμού και για καμία άλλη, από το σύνολο των 22 Ανεξαρτήτων Αρχών Ελέγχου, οι οποίες λειτουργούν στην Ελλάδα. Πρόκειται δηλαδή για μία καθαρά φωτογραφική διάταξη.»

Για την αναδρομικότητα

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης και συντονιστής της συζήτησης Νίκος Παρασκευόπουλος σημείωσε πως : «Η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης θέτει σε κίνδυνο τον θεσμό παγκοσμίως... Η απαγόρευση της αναδρομικότητας με την εξέλιξη των θεσμών λειτουργίας της δημοκρατίας σε διεθνές επίπεδο σήμερα υπηρετεί καίρια, πέραν του ατόμου και τη διάκριση των εξουσιών, αλλά και την ανεξαρτησία των διοικητικών αρχών.»

Στη δική του μέσω Skype παρέμβαση ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός αφού σημείωσε τη σαφή διαφωνία του στην πρακτική τοποθέτησης κορυφαίων δικαστικών σε θέσεις επικεφαλής ανεξαρτήτων Αρχών, επανέλαβε την αντίθεση του δικηγορικού Συλλόγου στην πρακτική που ακολουθήθηκε: «Όπως και άλλες αποφάσεις στο παρελθόν, δημιουργεί πρόβλημα στη γνωμοδοτική παρέμβαση της Ανεξάρτητης Αρχής, και παραβιάζει συγκεκριμένους κανόνες του Εθνικού, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Και αυτό δεν είναι μια πολιτική μας απόφαση, αλλά απόφαση της Επιστημονικής Επιτροπής του Συλλόγου.»

Ο καθηγητής και πρώην Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Κωνσταντίνος Ζώρας μίλησε για «έλξη της κυβέρνησης προς την αναδρομική νομοθέτηση. Ωστόσο» όπως σημείωσε «σε περιπτώσεις σφοδρής αντίδρασης όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, υπαναχώρησαν. Στην περίπτωση όμως της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της Θάνου ήταν ανένδοτοι.Με κίνδυνο να εκτεθούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαίου! Γιατί όλα αυτά; Γιατί όταν επαύθη και καθαιρέθηκε η Επιτροπή Ανταγωνισμού ησχολείτο με το θέμα του μονοπωλίου στη διανομή του τύπου.»

Ο ευρωβουλευτής Κώστας Αρβανίτης επισήμανε πως «Τα εργαλεία της ΕΕ είναι ανεκμετάλλευτα από τους Έλληνες» ενώ αναφερόμενος στην στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι επανέρχεται στην ανάδειξη θεμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο, ακόμη και εν μέσω δυσμενών πολιτικών δεδομένων.

Κλείνοντας τον κύκλο των παρεμβάσεων, ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γιώργος Πλειός περιέγραψε το πλαίσιο που οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας της «ασπίδας» των Ανεξάρτητων Αρχών στις μεταπολεμικές δημοκρατίες, αλλά και στις πολλαπλές απειλές στην Ανεξαρτησία τους. «Οι απειλές μπορεί να φαντάζουν θεωρητικές. Όμως σε συνθήκες έντασης των κοινωνικών ανισοτήτων και της πολιτικής πόλωσης, σε συνθήκες βαριού τραυματισμού ή απουσίας ενός ισχυρού κοινωνικού συμβολαίου σε εθνικό, αλλά και υπερεθνικό επίπεδο, οι απειλές γίνονται πραγματικότητα. Τότε τα φαντάσματα μπορεί να βγουν από την ντουλάπα» είπε, συνδέοντας τη λειτουργία τους με την ποιότητα της ίδιας της Δημοκρατίας.

 
Top