Την επίθεση στον δημοσιογράφο της Deutsche Welle, Thomas Jacobi, στο Σύνταγμα καταδίκασαν η κυβέρνηση, τα κόμματα, η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και η ΕΣΗΕΑ. Το ΜεΡΑ25 καταδίκασε τα συλλαλητήρια κατά των προσφύγων και μεταναστών.
Δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα
«Η Κυβέρνηση καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη φασιστική επίθεση που δέχτηκε στο Σύνταγμα ο δημοσιογράφος Thomas Jacobi.
Η ελευθερία του Τύπου και η προστασία των λειτουργών της αποτελεί καθήκον κάθε δημοκρατικής Πολιτείας. Η στάση της Kυβέρνησης παραμένει αμείλικτη απέναντι στις δυνάμεις της βίας και των άκρων που εχθρεύονται την ελευθερία της έκφρασης, τον πλουραλισμό και τη Δημοκρατία.
Οι αρμόδιες Αρχές ήδη ερευνούν το περιστατικό για την ανεύρεση των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».
Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση
«Καταδικάζουμε απερίφραστα την επίθεση από ομάδα ακροδεξιών που δέχτηκε ο δημοσιογράφος της Ντόιτσε Βέλλε, Θωμάς Ιακομπι, κατά τη διάρκεια του αντιπροσφυγικού συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα. Πρόκειται για τον ίδιο δημοσιογράφο που είχε δεχτεί παρόμοια επίθεση και το 2018, κατά τη διάρκεια συλλαλητηρίου ενάντια στη Συμφωνία των Πρεσπών.
Ενέργειες σαν κι αυτή βάλλουν ευθέως κατά της ελευθεροτυπίας και της δημοκρατίας. Η υποδαύλιση της μισαλλοδοξίας και της αντιπροσφυγικής ρητορικής αποτελεί το υπόστρωμα πάνω στο οποίο αναπτύσσονται οι απαράδεκτες αυτές πρακτικές. Καλούμε την κυβέρνηση αφενός να προχωρήσει στον άμεσο εντοπισμό και τη σύλληψη των δραστών και, αφετέρου, να απομονώσει επιτέλους την άκρα δεξιά και την αποκρουστική της δράση».
Ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης
«Με τον πιο απερίφραστο τρόπο καταδικάζει η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ τον κτηνώδη ξυλοδαρμό του φωτορεπόρτερ της "Deutsche Welle" από ομάδα αγνώστων κατά τη διάρκεια κάλυψης της πορείας στο Σύνταγμα.
Επαναφέρουμε, για ακόμη μια φορά, την πρόταση μας για αυστηρές ποινές κακουργηματικού χαρακτήρα, χωρίς αναστολή, σε αυτούς τους εγκληματίες, για να ξεμπερδεύουμε επιτέλους με την βία και τους αυτουργούς της.
Ο φασισμός και η βία, είτε αριστερή, είτε δεξιά, είναι φασισμός! Έξω από την χώρα μας οι φασίστες ναζιστές και σταλινοφασίστες!»
Ανακοίνωση του ΜεΡΑ25
"Στο συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στο Σύνταγμα από ακροδεξιές οργανώσεις ενάντια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες παρευρέθηκαν πολίτες κρατώντας πανό με ρατσιστικά συνθήματα και ελληνικές σημαίες, ιερείς με εικόνες στα χέρια που κήρυτταν το μίσος, καθώς και αρκετός κόσμος που πέρυσι την ίδια μέρα είχε δώσει ραντεβού στο ίδιο σημείο – εκείνη τη φορά σε συλλαλητήριο για τη Μακεδονία. Δεν παρέλειψαν να δώσουν το παρών υπόδικοι χρυσαυγίτες αλλά και δήθεν φιλελεύθερα ρατσιστικά στοιχεία σαν τον κ. Τζήμερο.
Στο συλλαλητήριο έλαβε χώρα ο άγριος ξυλοδαρμός Γερμανού δημοσιογράφου της Deutsche Welle, ακριβώς όπως είχε γίνει και πέρυσι. Ξυλοδαρμός ο οποίος δεν αποτράπηκε από τα όργανα του “νόμου και της τάξης” του κ.Χρυσοχοΐδη που σε άλλες περιπτώσεις ξέρουν να είναι ιδιαίτερα ενεργά. Η Κυβέρνηση βρήκε την ευκαιρία να αναπαραγάγει για άλλη μια φορά θεωρίες για “άκρα”, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός μας έχει πει παλαιότερα σε συνέντευξη του ότι “στην Ελλάδα η ακροδεξιά δεν παράγει βία”, ενώ παράλληλα ο πρώην πρωθυπουργός κ.Σαμαράς με συνέντευξη-οχετό στον “Φιλελεύθερο” καταφέροταν κατά “λαθρομεταναστών, εισβολέων” κλπ.
Ως ΜέΡΑ25 καταδικάζουμε κάθε λογής συλλαλητήρια ρατσισμού και μισαλλοδοξίας. Στεκόμαστε απέναντι σε οτιδήποτε προάγει την ακροδεξιά στροφή στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Καλούμε, τέλος, την Κυβέρνηση να σταματήσει να τρέφει και να ανέχεται όλες αυτές τις απάνθρωπες λογικές και να απεγκλωβίσει τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά και τις τοπικές κοινωνίες, από αυτές τις φυλακές ανθρώπινων ψυχών".
Ανακοίνωση της Ένωσης Ανταποκριτών Ξένου Τύπου
«Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου καταδικάζει απερίφραστα την επίθεση που δέχτηκε νωρίτερα σήμερα ο συνάδελφός μας και μέλος της Ένωσής μας Τhomas Jacobi κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κατά της μετανάστευσης στο Σύνταγμα.
Πρόκειται για το δεύτερο τέτοιου είδους περιστατικό κατά του συγκεκριμένου συναδέλφου από τους ίδιους κύκλους, με προπηλακισμό και τραυματισμό του καθώς και με κλοπή του δημοσιογραφικού του υλικού. Ως εκ τούτου, θέτουμε τις αρχές προ των ευθυνών τους και τις καλούμε να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες για την ταυτοποίηση των υπαιτίων.
Η Ένωση θα επιδιώξει άμεσα συναντήσεις με φορείς για να ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια των δημοσιογράφων, ανταποκριτών και μή, κατά την εκτέλεση του έργου τους με ασφάλεια και χωρίς περιορισμούς.
Συγκεκριμένα, δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή η ύπαρξη οργανωμένων ομάδων κρούσης στις παρυφές συγκεντρώσεων, οι οποίες έχουν ως στόχο να εκφοβίζουν δημοσιογράφους που δεν είναι της αρεσκείας τους».
Ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ
Η ΕΣΗΕΑ καταδικάζει την τραμπούκικη επίθεση ακροδεξιών στον δημοσιογράφο, ανταποκριτή της Deutsche Welle, Θωμά Ιακόμπι.
Ο Γερμανός συνάδελφος δέχθηκε χτυπήματα στο πρόσωπο από ομάδα ακροδεξιών που βρισκόταν στο Σύνταγμα και τον αναγνώρισε καθώς στο παρελθόν έχει κάνει ντοκιμαντέρ για την Χρυσή Αυγή.
Το Δ.Σ. της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει για μία ακόμη φορά τους τραμπουκισμούς, τη βιαιότητα, τη βάναυση και προκλητική συμπεριφορά, καθώς και τη συνεχή στοχοποίηση των δημοσιογράφων εκ μέρους ακροδεξιών στοιχείων.
Η ΕΣΗΕΑ παραμένει σταθερά απέναντι σε φαινόμενα εκφοβισμού της κοινωνίας και στο βαθμό που της αναλογεί, θα αντισταθεί σε κάθε εκδήλωσή τους.
Οι εργαζόμενοι στον Τύπο και τα ΜΜΕ πρέπει να προβάλουν αντίσταση σε αυτές τις απαράδεκτες πρακτικές και να συνεχίσουν τον αγώνα τους για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία της Δημοκρατίας».
 
Top