Τη σφοδρή αντίδραση τόσο του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών όσο και της Άγκυρας πυροδότησε η ενέργεια του Γιάννη Λαγού να σκίσει μία χάρτινη τουρκική σημαία, μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο.

Σε τοποθέτησή του κατά τη διάρκεια συζήτησης του προσφυγικού ζητήματος στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής και νυν ανεξάρτητος ευρωβουλευτής καταφέρθηκε ενάντια στην Τουρκία και έσκισε μία χάρτινη τουρκική σημαία, την οποία χαρακτήρισε “αιματοβαμμένη”. “Το μοναδικό που της αξίζει είναι αυτό, τίποτε άλλο”, ακούγεται να λέει ο Γιάννης Λαγός που στη συνέχεια καταστρέφει τη σημαία και λέει “έξω οι Τούρκοι, να τελειώνουμε με όλους αυτούς”.

Σφοδρή αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών

Άμεση ήταν η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που με σχετική ανακοίνωση σπεύδει να καταδικάσει κατηγορηματικά την ενέργεια του ευρωβουλευτή, σημειώνοντας με νόημα ότι “οι νεοναζιστές εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους”.

Συγκεκριμένα, το ελληνικό ΥΠΕΞ σημειώνει πως “η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κάθε ενέργεια προσβολής εθνικού συμβόλου και εν προκειμένω του εθνικού συμβόλου της Τουρκίας”.

Κάνει λόγο για “απαράδεκτες ενέργειες των εκπροσώπων του νεοναζισμού”, που “εκφεύγουν από την ελληνική και ευρωπαϊκή παράδοση και αποτελούν προσπάθειες αυτοδιαφήμισης του υποδίκου μορφώματος της Χρυσής Αυγής, το οποίο η ελληνική κοινωνία έθεσε με τη ψήφο της εκτός κοινοβουλίου” και καταλήγει σημειώνοντας: “Οι νεοναζιστές εκπροσωπούν μόνο τον εαυτό τους”.

Οργή Τσαβούσογλου

Η ενέργεια του Γιάννη Λαγού προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις και στην Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου έγραψε στο Twitter για "κακομαθημένα και ρατσιστικά παιδιά της Ευρώπης" και τόνισε πως: "συνθλίβουμε και ρίχνουμε στη θάλασσα όποιον τολμά να επιτεθεί στη σημαία μας".

“Αυτά τα ρατσιστικά μυαλά θα πρέπει να γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα το πώς συνθλίβουμε και ρίχνουμε στη θάλασσα όποιον τολμά να επιτεθεί στη σημαία μας. Τα κακομαθημένα και ρατσιστικά παιδιά της Ευρώπης θα πρέπει να ξέρουν τη θέση τους. Η Ευρώπη θα πρέπει να βάλει ένα τέλος ενάντια στον ρατσισμό και στην εχθρότητα κατά του Ισλάμ”, ανέφερε σε ανάρτηση του ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε:

“Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει ότι η σημαία μας θα συνεχίσει να κυματίζει με υπερηφάνεια για πάντα! Αναμένουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να λάβει τα απαραίτητα μέτρα εναντίον αυτού του κλόουν”.

 
Top