Η αμερικανική εφημερίδα Washington Post δέχθηκε σφοδρές επικρίσεις, μετά την απόφαση της διεύθυνσής της να θέσει σε διαθεσιμότητα μία δημοσιογράφο η οποία αναφέρθηκε στο Twitter στην υπόθεση βιασμού για την οποία είχε κατηγορηθεί ο Κόμπι Μπράιαντ.

Η ανάρτηση της δημοσιογράφου είχε γίνει μόλις λίγες ώρες μετά τον θάνατο του αστέρα του NBA.
Την Κυριακή το απόγευμα, καθώς γίνονταν γνωστές οι λεπτομέρειες για τη συντριβή του ελικοπτέρου που κόστισε τη ζωή στον Μπράιαντ, την 13χρονη κόρη του και επτά άλλους, η Φελίσια Σόνμες της Washington Post ανήρτησε στο Twitter ένα link προς το άρθρο του Daily Beast με τίτλο: "Kobe Bryant's Disturbing Rape Case: The DNA Evidence, the Accuser's Story, and the Half-Confession" («Η ενοχλητική υπόθεση βιασμού από τον Κόμπι Μπράιαντ: Τα στοιχεία DNA, η ιστορία της καταγγέλλουσας και η μισή ομολογία»).

Λίγο αργότερα έγραψε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης ότι έλαβε μηνύματα «προσβλητικά και απειλές για τη ζωή μου», από «10.000 ανθρώπους, στην κυριολεξία». Η δημοσιογράφος πρόσθεσε ότι «πρέπει να θυμόμαστε όλες τις πλευρές οποιουδήποτε δημόσιου προσώπου». Μάλιστα σε μία εκ των αναρτήσεών της έδινε διευθύνσεις εκείνων που την απειλούσαν.

Τα tweets της στη συνέχεια διαγράφηκαν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times, ο εκτελεστικός διευθυντής της Washington Post Μάρτιν Μπάρον έστειλε μέιλ στην Σόνμες στο οποίο της έλεγε: "Πραγματική έλλειψη κριτικής σκέψης να αναρτήσεις αυτά στο Twitter. Σε παρακαλώ σταμάτα. Με αυτό τον τρόπο βλάπτεις την εφημερίδα".

Σε ανακοίνωσή της τη Δευτέρα άλλο διευθυντικό στέλεχος της Post, η Τρέισι Γκραντ, ανέφερε ότι οι αναρτήσεις της Σόνμες "επέδειξαν απουσία κριτικής σκέψης η οποία υπονόμευσε το έργο των συναδέλφων της", ενώ πρόσθεσε ότι με αυτά η δημοσιογράφος παραβίασε την πολιτική της Washington Post για τη χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης.

Εναντίον του Μπράιαντ απαγγέλθηκαν κατηγορίες για βιασμό το 2003, όμως τελικά αποσύρθηκαν αφού η γυναίκα που τον κατηγόρησε αρνήθηκε να καταθέσει. Αργότερα ο μπασκετμπολίστας κατέληξε σε συμβιβασμό μαζί της.

Αφού έγινε γνωστό ότι η Σόνμες τέθηκε σε διαθεσιμότητα πολλά μέσα ενημέρωσης επέκριναν την απόφαση της Post, ανάμεσά τους και συνάδελφοι της δημοσιογράφοι στην εφημερίδα.

Η ανταποκρίτρια του περιοδικού New York στην Ουάσινγκτον Ολίβια Νούτσι έγραψε στο Twitter: "Οι δημοσιογραφικοί όμιλοι θα πρέπει να προστατεύουν τους δημοσιογράφους τους, όχι να συμφωνούν με τον όχλο όταν τους επιτίθεται. Η Washington Post όχι μόνο δεν προστάτευσε τη Φελίσια Σόνμες, αλλά δημιούργησε ένα επικίνδυνο προηγούμενο".

Θύμα κακοποίησης και η ίδια
Το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στην Washington Post υπερασπίστηκε τη Σόνμες σε μακροσκελή του ανακοίνωση:

"Η Φελίσια δέχθηκε πληθώρα βίαιων μηνυμάτων, περιλαμβανομένων απειλών στις οποίες αναφερόταν η διεύθυνση του σπιτιού της, μετά από ένα tweet που ανήρτησε την Κυριακή για τον Κόμπι Μπράιαντ. Αντί να προστατεύσει και να στηρίξει έναν δημοσιογράφο η Washington Post την έθεσε σε διαθεσιμότητα.

Η Φελίσια χρειάστηκε να φύγει από το σπίτι της φοβούμενη για την ασφάλειά της και δεν έχει λάβει επαρκή καθοδήγηση από την Post για το πώς να προστατεύσει τον εαυτό της".
Μάλιστα το συνδικαλιστικό όργανο προβαίνει και στην αποκάλυψη ότι η δημοσιογράφος ήταν και η ίδια θύμα βιασμού.

"Δεν είναι η πρώτη φορά που η Post προσπαθεί να ελέγξει το πώς μιλάει η Φελίσια για τη σεξουαλική κακοκοποίηση. Η Φελίσια έχει δεχθεί κακοποίηση και η ίδια και το αποκάλυψε σε αναρτήσεις της πριν δύο χρόνια. Η Post δεν πήρε θέση υπέρ της ρεπόρτερ της που είναι μια από τις πλέον έγκριτες αρθρογράφους πολιτικού ρεπορτάζ. Αντιθέτως, η διοίκηση έστειλε ένα προειδοποιητικό μειλ στη Φελίσια υπενθυμίζοντάς της την πολιτική της εφημερίδας σχετικά με την παραβίαση των όρων χρήσης των social media από τους εργαζομένους της".

"Η αντιμετώπιση του θέματος από την Post δείχνει πλήρη παραβίαση των πρακτικών για την υποστήριξη επιζώντων σεξουαλικής βίας - συμπεριλαμβανομένων των πρακτικών που θέλουμε να χρησιμοποιούμε στη δική μας δημοσιογραφία. Τα θύματα κακοποίησης συμπεριλαμβανομένων των εσωτερικών και εξωτερικών συνεργατών μας αξίζουν μια δίκαιη και διαφανή αντιμετώπιση. Αντιθέτως τώρα τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια της εργαζομένης", προσθέτει η ανακοίνωση.

Τέλος, το σωματείο κατηγορεί τη διοίκηση για υποκρισία καθώς όπως αναφέρουν, "έχουμε επανειλημμένα δει συναδέλφους - συμπεριλαμβανομένων των μελών της διοίκησης - να μοιράζονται αμφιλεγόμενες απόψεις στις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων χωρίς κυρώσεις".

Η The Post δεν έχει απαντήσει ακόμη στο σωματείο εργαζομένων.

H Σόνμες είχε κατηγορήσει τον πρώην επικεφαλής του γραφείου των Los Angeles Times στο Πεκίνο, Jonathan Kaiman, για σεξουαλική κακοποίηση το 2018. Μετά την έρευνα, ο Kaiman παραιτήθηκε, παρότι υπερασπίστηκε τις πράξεις του αναφέροντας πως ήταν "συναινετικές".

Πηγή: ΑΜΠΕ, Washington Post
 
Top