Ακόμη περιμένουμε μια πειστική απάντηση για τους λόγους που η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

Χαρακτηρίζει «θετικά βήματα» την επίσκεψη Χαφτάρ και την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, τονίζοντας ωστόσο τις ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία της Ελλάδας από τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.

«Η επίσκεψη του στρατηγού Χάφταρ στην Ελλάδα και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ αποτελούν θετικά βήματα, τα οποία όμως γίνονται κάτω από τη βαριά σκιά της απαράδεκτης απουσίας της χώρας μας από τη Διεθνή Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη», αναφέρει η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και επισημαίνει: «Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την απουσία αυτή είναι μεγάλες και δεν κρύβονται».

Συνεχίζοντας ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Ακόμα περιμένουμε μία πειστική απάντηση: Για ποιους λόγους η Ελλάδα δεν συμμετέχει στη Διάσκεψη, παρά το γεγονός ότι πέντε χώρες που δεν συμμετείχαν το 2015, μεταξύ των οποίων η Τουρκία και το Κονγκό, την Κυριακή θα δώσουν το παρών με την Ελλάδα απούσα και παρά το γεγονός ότι στην τελευταία Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Παλέρμο το 2018 η Ελλάδα είχε εκπροσωπηθεί από τον τότε πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα;».

Σε ό,τι αφορά την απειλή βέτο από τον πρωθυπουργό, ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει στη σχετική ανακοίνωση ότι «δεν είναι δυνατόν η Ελλάδα, 40 χρόνια μέλος της ΕΕ να βάζει τον πήχη τόσο χαμηλά, απειλώντας την να μην πάρει αποφάσεις με την Τουρκία κατά των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων». «Αν γίνει αυτό, οι ευθύνες του κ. Μητσοτάκη θα είναι βαρύτατες και δεν αρκεί το βέτο για να τις κρύψει», συμπληρώνει.

«Ο πήχης για την Ελλάδα απέναντι στο παράνομο μνημόνιο της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι η επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα που θα δρουν παράνομα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, όπου τέμνεται με την περιοχή της παράνομης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

 
Top