Τις επόμενες ημέρες πρόκειται να κατατεθεί νομοθετική ρύθμιση σχετικά με το σύστημα επιλογής προϊσταμένων στο Δημόσιο, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεδωρικάκος.

Μιλώντας σε ημερίδα διαλόγου στελεχών της δημόσιας διοίκησης και του ιδιωτικού τομέα, της Εταιρείας Ανώτατων Στελεχών Επιχειρήσεων (ΕΑΣΕ), ο υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε την αναγκαιότητα αξιοποίησης των «καλύτερων» στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης σε θέσεις ευθύνης, καθώς «η αξιοκρατία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την είσοδο της χώρας στην ανάπτυξη».

Όπως εξήγησε στη συνέχεια, «αναμφίβολα υπάρχουν διαφορετικές ιδέες και σκέψεις για το πώς στην πράξη μπορεί να προωθηθεί η αξιοκρατία στην επιλογή των στελεχών. Διότι οφείλει κανείς να παίρνει υπ' όψιν του, τόσο την επαγγελματική εμπειρία όσο και τα εκπαιδευτικά προσόντα και την συνεχή προσπάθεια των στελεχών της δημόσιας διοίκησης να βελτιώνονται».

Εξέφρασε την ελπίδα ότι ο διάλογος θα καταλήξει κάπου και πως το αποτέλεσμα θα ανταποκρίνεται σε όσο γίνεται καλύτερες προϋποθέσεις «αισθάνεται η κοινωνία μας, η κοινωνία των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, ότι είναι καλύτερο και πιο αξιοκρατικό. Δεν υπάρχει τέλεια λύση, ας είμαστε ειλικρινείς, ούτε υπάρχει η απόλυτα δίκαιη λύση, αλλά μέσα από τον διάλογο πιστεύω ότι θα πετύχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή».

Αναφερόμενος πάντως στα στελέχη σε θέσεις ευθύνης, τόνισε πως οφείλουν να λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και να στοχεύουν σε συνεχή αναβάθμιση του επιπέδου των εργαζομένων μέσω της επιμόρφωσης, της αξιολόγησης και της επιβράβευσης, βασιζόμενοι στις αρχές της καλής διακυβέρνησης και της χρηστής διοίκησης.

Όπως είπε, καταλήγοντας, για την κυβέρνηση «το ζητούμενο δεν είναι απλώς να αλλάξουμε πρότυπο διακυβέρνησης. Το ζητούμενο είναι να διασφαλίσουμε ότι η χώρα δεν θα διολισθήσει ποτέ ξανά σε πρακτικές και νοοτροπίες του παρελθόντος».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

loading...
 
Top