Την επιλογή της Γερμανίας να μην προσκαλέσει την Ελλάδα στη διάσκεψη του Βερολίνου για το Λιβυκό ζήτημα, χαρακτηρίζοντας ωστόσο θετική την απόφαση της διάσκεψης για το εμπάργκο όπλων και μισθοφόρων στη Λιβύη, στηλίτευσε μιλώντας στο Κανάλι Ένα και την εκπομπή «Προ παντός ψυχραιμία» του Νίκου Μπαρδούνια, ο βουλευτής της ΝΔ στην Α΄ Πειραιά και Νήσων και Αντιστράτηγος ε.α., κ. Νικόλαος Μανωλάκος.

Ο κ. Μανωλάκος που είναι έμπειρος σε θέματα   άμυνας, στρατηγικής και Γεωπολιτικής ανάλυσης αναφερόμενος  στην απόφαση περί ελέγχου τήρησης του εμπάργκο μέσα από εποπτικούς μηχανισμούς, εξέφρασε ικανοποίηση για την συμμετοχή της Ελλάδας στο πλαίσιο των ελέγχων, κάνοντας λόγο για τεράστια συμφέροντα της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή, ενώ παράλληλα μίλησε για λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος  όσον αφορά την μη οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας των νησιών μας.

Αναλυτικά οι  δηλώσεις του κ. Νίκου Μανωλάκου:

"Η διάσκεψη του Βερολίνου δεν πήγε καλά. Τα δυο άμεσα εμπλεκόμενα μέρη δεν βρισκόντουσαν στην αίθουσα. Οι στόχοι της διάσκεψης του Βερολίνου ήταν: 
1) Η επίτευξη της ειρήνης στην περιοχή, 2) Η επιτήρηση της εκεχειρίας, 
3)Ο σχηματισμός Κυβέρνησης  Εθνική Ενότητας.

Κατά την παρούσα φάση βρισκόμαστε μόνο στον πρώτο στόχο που είναι η προσπάθεια επίτευξης της ειρήνης στην περιοχή και αυτό δεν μπορούμε να πούμε ότι επιτεύχθηκε αν κρίνουμε από τις σφοδρές συγκρούσεις που έγιναν μεταξύ των δυο  αντιμαχόμενων πλευρών αμέσως μετά το τέλος της διάσκεψης.

Το μοναδικό θετικό σημείο της διάσκεψης του Βερολίνου είναι το εμπάργκο εισαγωγής οπλών και μισθοφόρων στην  Λιβύη. Είναι μια εξέλιξη που πόνεσε και στεναχώρησε τον Ερντογάν κάτι που φαίνεται από τις αντιδράσεις του  μετά από αυτήν την συμφωνία της διάσκεψης.

Πλέον θα υπάρχουν έλεγχοι στην περιοχή με εποπτικούς μηχανισμούς που θα αποτρέπουν την εισαγωγή μισθοφόρων και όπλων και θα  ήταν  προς το συμφέρον της χώρας μας να μετέχουμε σε αυτούς τους ελέγχους αφού έχουμε τεράστια συμφέροντα στην περιοχή.

Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο ότι για να σε πάρουν στα σοβαρά πρέπει να διεκδικείς τα δικαιώματα σου με πίστη, αφοσίωση και πάθος. Όταν δεν διεκδικούμε τα συμφέροντα μας δεν μπορούμε να περιμένουμε να τα διεκδικήσουν για εμάς οι σύμμαχοι και οι φίλοι. 

Τα συμφέροντα του Ελληνικού Λαού στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μεγάλα και είναι η περιουσία του. 

Τα νησιά μας έχουν υφαλοκρηπίδα και είναι κυριαρχικό μας δικαίωμα να την οριοθετήσουμε.

Ήταν λάθος που τόσα χρόνια δεν είχαμε οριοθετήσει την υφαλοκρηπίδα στα όρια της διαφοράς μας με την Τουρκία  και να την στείλουμε στα Ενωμένα έθνη κάτι που έχουν κάνει σε ανάλογες περιπτώσεις  η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία".

 
Top