Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι στη Θάσο και την Χαλκιδική, που επλήγησαν από τη σφοδρή κακοκαιρία και τις σαρωτικές πλημμύρες.
Στις περιοχές βρίσκεται κυβερνητικό κλιμάκιο, που καταγράφει τις ζημιές και αναμένεται να δώσει κατευθύνσεις για το πώς θα ανακουφιστούν οι κάτοικοι που έχασαν τις περιουσίες τους.
Στη Θάσο, οι ισχυρές καταιγίδες προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές σε δρόμους και καλλιέργειες, με τα φερτά υλικά να έχουν φτάσει μέχρι και τη θάλασσα, ενώ σπίτια πλημμύρισαν. Ένα ζευγάρι απεγκλωβίστηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, που αυτή την ώρα επιχειρεί ώστε να απαντληθούν τα νερά από τα πλημμυρισμένα σπίτια και καταστήματα.
Όπως μεταδίδει ο ΑΝΤ1, δυνάμεις του στρατού της ξηράς βρίσκονται στο νησί προκειμένου να επιδιορθώσουν τις μεγάλες ζημιές στις υποδομές και να απομακρύνουν τα φερτά υλικά, ενώ παρατηρούνται προβλήματα και στην ηλεκτροδότηση, καθώς ορισμένες κολώνες έχουν πέσει.
Εικόνες καταστροφής και στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής. Από το πρωί οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν ό,τι έχει απομείνει από τις περιουσίες τους. Οι ζημιές στα σπίτια, όπου “εισέβαλε” ένας χείμαρρος λάσπης, είναι μεγάλες. Χθες, μάλιστα, κάποιοι κάτοικοι κινδύνευσαν από τις πλημμύρες και χρειάστηκε να βγουν στα μπαλκόνια των σπιτιών τους, έως ότου φτάσουν στο σημείο δυνάμεις της Πυροσβεστικής για να τους απεγκλωβίσουν.
Η αγωνία τους είναι μεγάλη, καθώς από το βράδυ της Κυριακής το νέο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται να πλήξει ξανά και την Ολυμπιάδα.
Διαβάστε και τη σχετική ανάρτηση του αντιπεριφερειάρχη Χαλκιδικής, Ιωάννη Γιώργου, για το πρόβλημα του δρόμου στα Πλάνα Χαλκιδικής:
Αγωνία για το νέο κύμα κακοκαιρίας - Κυβερνητικό κλιμάκιο στη Χαλκιδική
Νωρίτερα σήμερα, το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε την Ολυμπιάδα Χαλκιδικής υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει εγρήγορση και σχεδιασμός τις αμέσως επόμενες ώρες ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα ενόψει του νέου κύματος κακοκαιρίας.
"Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο", τόνισε ο υπουργός Εθνικής 'Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος έφτασε νωρίς το πρωί στην Ολυμπιάδα, μαζί με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Θεόδωρο Λιβάνιο, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, προκειμένου να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τις ζημιές από τα πλημμυρικά φαινόμενα του τελευταίου 24ωρου στη Χαλκιδική.
Στη σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα, του "οικοδεσπότη" δημάρχου Αριστοτέλη, Στέλιου Βαλιάνου, πολλών υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων, πήραν μέρος και οι γενικοί γραμματείς Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, Υποδομών, Γεώργιος Καραγιάννης και Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κώστας Μπαγινέτας, όπως επίσης ο υπαρχηγός Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, που έφτασαν στην περιοχή μαζί με τους κ.κ. Παναγιωτόπουλο και Λιβάνιο, με ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
"Καλό είναι να υπάρχει ένας συντονισμός όλων αυτών που θα κληθούν τις επόμενες ώρες να θωρακίσουν όσο μπορούν την περιοχή" τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος και πρόσθεσε πως "υπάρχει ένας συγκεκριμένος σχεδιασμός που πρέπει να γίνει" για την αντιπλημμυρική θωράκιση αυτών και άλλων περιοχών. "Δυστυχώς, στις εποχές που ζούμε, αυτό που ονομάζαμε έκτακτο καιρικό φαινόμενο, έχει γίνει τακτικό και πολύ φοβούμαι ότι από εδώ και πέρα θα γίνει τακτικότερο", συμπλήρωσε.
Σε ό,τι αφορά ειδικότερα την Ολυμπιάδα είπε πως το πρόβλημα φαίνεται να συγκεντρώνεται στη διευθέτηση ενός ρέματος που πλημμυρίζει και δημιουργεί, με τον τεράστιο όγκο νερού, το πλημμυρικό φαινόμενο στην κατοικημένη περιοχή. "Θεωρώ ότι υπάρχει ο τρόπος να σχεδιαστεί η διευθέτηση αυτού του ρέματος, αλλά αυτό είναι κάτι που θα μας απασχολήσει την επόμενη μέρα. Σήμερα και αύριο θα πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αντιμετωπιστούν τα χειρότερα" ανέφερε ο υπουργός και συνεχάρη όλους όσοι δίνουν τη μάχη για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων σε αντίξοες συνθήκες.
Στη διάρκεια της σύσκεψης, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Θεόδωρος Λιβάνιος, τόνισε την ανάγκη να ενημερωθούν οι κάτοικοι για τα νέα έντονα καιρικά φαινόμενα που έρχονται και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας. Είπε ακόμα πως θα πρέπει, όπου κι αν χρειαστεί, να κλείσουν οι δρόμοι και διαβεβαίωσε πως όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Εσωτερικών και της Πολιτικής Προστασίας είναι σε ετοιμότητα. Ο κ. Λιβάνιος σημείωσε, παράλληλα, ότι θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι τριμελείς επιτροπές για καταγραφή της καταστροφής των οικοσκευών για να δοθούν το συντομότερο δυνατό και οι αποζημιώσεις.
"Το φαινόμενο των τελευταίων ωρών ήταν πολύ έντονο και η καταστροφή ήταν πολύ μεγάλη, δεν θέλω όμως ούτε να σκέφτομαι τι καταστροφή θα είχε γίνει εάν όλο το προηγούμενο διάστημα η Περιφέρεια και ο δήμος δεν είχαν κάνει παρεμβάσεις στα ρέματα της περιοχής" ανέφερε, από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.
"Στόχος μας", σημείωσε, "είναι να θωρακίσουμε άμεσα την περιοχή για τις βροχοπτώσεις που αναμένονται τα επόμενα 24ωρα και γι' αυτό ακριβώς τον λόγο ζήτησα και τη συνδρομή του Στρατού με μηχανήματα προκειμένου να προστεθούν δυνάμεις στις δικές μας, του δήμου και της Περιφέρειας, και να αποκαταστήσουν γρήγορα τις ζημιές, να θωρακίσουν όσο γίνεται την περιοχή από πλημμύρες τα επόμενα 24ωρα".
Σημείωσε, παράλληλα, την ανάγκη να δοθεί και μια συνολικότερη λύση στο πρόβλημα, επισημαίνοντας πως "έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον δήμο να γίνουν μελέτες ολοκληρωμένες για να δούμε κάποιο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα, να εντάξουμε κάποιο ευρωπαϊκό ή εθνικό πρόγραμμα να εντάξουμε μια ολοκληρωμένη προσέγγιση στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής".
Το κυβερνητικό κλιμάκιο υποδέχθηκε ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος, ο οποίος και τους ενημέρωσε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και τους ευχαρίστησε για την άμεση ανταπόκρισή τους και την παρουσία τους στην πληγείσα περιοχή. "Αυτή τη στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε δύο ζητήματα, την επόμενη νεροποντή που αναμένεται την Κυριακή το βράδυ, άρα θα πρέπει με οποιοδήποτε κόστος να εργαστούν εδώ όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα ώστε να βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του ρέματος που έχει πληγεί", σημείωσε ο κ. Βαλιάνος και πρόσθεσε πως, μεσοπρόθεσμα, θα πρέπει να τεθεί και το θέμα της οργανωμένης αντιπλημμυρικής θωράκισης της Ολυμπιάδας που θα αποτρέψει αυτό το πρόβλημα οριστικά για το μέλλον.
Με πληροφορίες από ΑΝΤ1 και ΑΠΕ-ΜΠΕ