Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε ομιλία του στην χθεσινή εκδήλωση της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του Κόμματος με θέμα "Η νέα επίθεση κυβέρνησης & επιχειρηματικών ομίλων στην Κοινωνική Ασφάλιση-Οι θέσεις του ΚΚΕ" τόνισε ότι οι εναλλαγές των κυβερνήσεων όλα αυτά τα χρόνια και οι διαδοχικοί νόμοι για το ασφαλιστικό, "δυνάμωσαν την επίθεση στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, την πλήρη αλλαγή του όποιου κοινωνικού χαρακτήρα της ασφάλισης έχει απομείνει. Έφεραν και ενίσχυσαν την κατεύθυνση για επαγγελματικά ταμεία και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες".
Επισήμανε την ξεχωριστή αναφορά όλων των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και των ελληνικών εργοδοτικών οργανισμών στην "τεράστια συμβολή που έχει ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ, ο νόμος του Κατρούγκαλου, στην ιδιωτικοποίηση του ασφαλιστικού συστήματος, στην υλοποίηση των αλλαγών που προωθούν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις από τις αρχές τις δεκαετίας του '90 για την κατάργηση αυτής της μεγάλης κατάκτησης των εργαζόμενων".
"Ο στόχος της ΝΔ είναι να εφαρμόσει το νόμο Κατρούγκαλου να τον βελτιώσει ακόμα και από νομικά κενά και να τον βάλει στη ζωή για να παραδοθούν τα αποθεματικά των ταμείων στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και των περίφημων "επενδυτών της κεφαλαιαγοράς", για να απαλλαγεί το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία από τις όποιες εισφορές κατέβαλλαν στα ασφαλιστικά ταμεία, για να γίνει ακόμα φθηνότερη η ήδη τσακισμένη εργατική δύναμη" τόνισε.
Στην ομιλία του αναφέρθηκε στην εδώ και χρόνια, αρχής γενομένης από το 1992, πορεία των αντιασφαλιστικών ανατροπών ως ενός από τα "βασικά στοιχεία των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων που προωθούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια η ΕΕ και διαδοχικά οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ".
Ανέφερε ότι ο διαχωρισμός της κύριας σύνταξης σε εθνική και ανταποδοτική, με τον νόμο Κατρούγκαλου, "οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας και ελεημοσύνης από το κράτος, χρηματοδοτούμενη από τη γενική φορολογία και στην απόσυρση της εγγύησης του από την ανταποδοτική σύνταξη".
Στη συνέχεια ανάφερε ότι βάσει των έως σήμερα επίσημων θέσεων και αναφορών των κυβερνητικών στελεχών σχεδιάζεται ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων με πρώτον εκείνο της εθνικής σύνταξης, κρατικό, υποχρεωτικό, με βάση το αναδιανεμητικό σύστημα, δεύτερο τα Επαγγελματικά Ταμεία και την Ιδιωτική Ασφάλιση, επίσης υποχρεωτικό, με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τον ασφαλισμένο να μπορεί να επιλέξει μεταξύ κρατικού φορέα (Επαγγελματικό Ταμείο) ή ιδιωτικού και τρίτο πυλώνα αυστηρώς ιδιωτικό, προαιρετικό και με βάση το κεφαλαιοποιητικό σύστημα.
Χαρακτήρισε "αντιπερισπασμό" τη συζήτηση γύρω από τα ποσοστά αναπλήρωσης ή τις αυξήσεις στις συντάξεις και υπογράμμισε ότι "το ΚΚΕ χωρίς να υποτιμά την αγωνία για την όποια ανακούφιση μπορούν να δώσουν και τα ελάχιστα από τα κλεμμένα των συντάξεων, που είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν οι κυβερνώντες, επικεντρώνει στο μεγάλο έγκλημα που συντελείται για τις σημερινές και κυρίως τις μελλοντικές γενιές, τους νέους και τις νέες που εργάζονται με άθλιους όρους".
"Μπροστά μας έχουμε να αντιπαλέψουμε το σχέδιο συνολικής ιδιωτικοποίησης του ασφαλιστικού συστήματος. Από κοινωνικό δικαίωμα, μετατρέπεται σε "επένδυση", ατομικό ρίσκο και κυνήγι μέσω του τζόγου. Αν και όσο έχεις, θα δίνεις και με βάση αυτό θα λαμβάνεις. Αν δεν έχεις θα σου εξασφαλίζεται ένα υποτυπώδες πλέγμα παροχών, κατώτατο, στα όρια της ανέχειας.
Στη βάση αυτή, η αγορά των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών, περιμένει το κυβερνητικό δώρο" τόνισε, προσθέτοντας "το έγκλημα δεν πρέπει να το επιτρέψουμε".
Σημείωσε ότι το συγκεκριμένο ασφαλιστικό σύστημα δεν αποτελεί καινοτομία της κυβέρνησης καθώς "το ασφαλιστικό σχέδιο των "τριών στυλοβατών", χαρακτηρίστηκε ως η «Mercedes» των ασφαλιστικών συστημάτων, από τον Χοσέ Πινιέρα, γραμματέα Ασφάλισης της χιλιανής χούντας", ενώ από το 1992 -και την τότε κυβέρνηση της ΝΔ- "μπήκαν οι σπόροι για το τριφασικό ασφαλιστικό σύστημα, που σχεδιάζεται να ενισχυθεί σήμερα".
Αναφέρθηκε στην πορεία εξέλιξης του συγκεκριμένου σχεδίου, σημείωσε ότι "η Έκθεση Σπράου, το 1997, είναι η βάση όλων των μέχρι σήμερα μεταρρυθμίσεων από νεοφιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες" και πρόσθεσε "όλοι μαζί, ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ, πήραν "το σύστημα Πινοσέτ" όπως το είπαν προεκλογικά οι του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν τη λέξη "στυλοβατών" και την έκαναν "πυλώνων" και αυτό προωθούν διαδοχικά ο ένας μετά τον άλλο. Όπως ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αλλάξει τις λέξεις "μνημόνιο και τρόικα" σε "συμφωνία» και «θεσμούς»".
Είπε ότι το ΚΚΕ επιδιώκει "όλα τα ζητήματα, που είναι η καρδιά του ασφαλιστικού συστήματος, να αποτελέσουν τη βάση προς συζήτηση και παράλληλα δρόμους δράσης και διεκδίκησης συνολικά για την εργατική τάξη, τα σύμμαχα τμήματα των λαϊκών δυνάμεων".
Αναφέρθηκε στην επίκληση εκ μέρους όλων των κυβερνήσεων των ελλειμμάτων των ταμείων ως δικαιολογία για να πλήξουν ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα, και την απόκρυψη εκ μέρους τους πως για τα ελλείμματα, δεν φταίνε οι εργαζόμενοι, ούτε οι σημερινοί, ούτε οι αυριανοί συνταξιούχοι, ενώ επισήμανε ότι "τα αποθεματικά των ταμείων, τα έδωσαν οι κυβερνήσεις στους καπιταλιστές".
"Αυτός ο σχεδιασμός δεν αποτελεί μια ιδεοληπτική θέση της ΝΔ, ούτε είναι απλά ένας νεοφιλελεύθερος δογματισμός, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένοι άλλοι. Οι αποφάσεις για τα ασφαλιστικά συστήματα αποτελούν κοινή στρατηγική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κομμάτων που υπηρετούν τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, να μετατραπεί το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης σε ολοκληρωτικά κεφαλαιοποιητικό και ανταποδοτικό" είπε.
Ανέφερε ότι ετοιμάζεται:
-Παραμονή στην εργασία για «μακρύτερο χρονικό διάστημα», ώστε να διασφαλίζεται η «βιωσιμότητα» του ασφαλιστικού συστήματος.
- Μείωση του «μη μισθολογικού κόστους», μέσω στοχευμένων μειώσεων στις εργοδοτικές εισφορές, ώστε να απαλλαγούν από το βάρος της κοινωνικής ασφάλισης.
- Καθορισμένες εισφορές, με αβέβαιες μελλοντικές παροχές στη βάση της ανταποδοτικότητας, ώστε «να επιτυγχάνεται μια ισόρροπη σχέση μεταξύ των εισφορών και των δικαιωμάτων».
-«Ελαχιστοποίηση των περιπτώσεων πρόωρης συνταξιοδότησης» τόσο για όλους τους εργαζόμενους, όσο και σχετικά με ορισμένα επαγγέλματα, όπως τα βαρέα και ανθυγιεινά, ζητήματα πχ αναπηρίας από ένα ατύχημα, μια επαγγελματική ασθένεια, κοκ.
Είπε ακόμα ότι προωθείται το κεφαλαιοποιητικό σύστημα "σε πρώτη φάση μέσα από τα Επαγγελματικά Ταμεία. Ξεκινούν από το ταμείο ΕΤΕΑΕΠ (επικουρική ασφάλιση) και θέλουν να το επεκτείνουν και στον ΕΦΚΑ (κύρια σύνταξη)".
Επισήμανε ότι "ήδη έχει μπει στο στόχαστρο η Επικουρική Ασφάλιση" που "μετατρέπεται σε ατομική υπόθεση του κάθε ασφαλισμένου", ενώ "οι δήθεν υψηλές αποδόσεις των κεφαλαιοποιητικών συστημάτων ή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, προϋποθέτουν υψηλές εισφορές των ασφαλισμένων, αλλά και τζογάρισµα σε προϊόντα μεγάλου ρίσκου".
"Ταυτόχρονα, μεγαλώνει ο κίνδυνος για την ίδια την βιωσιμότητα του ΕΤΕΑΕΠ" πρόσθεσε, τονίζοντας ότι "το μοντέλο αυτό στην Επικουρική, «αν ευνοήσουν οι περιστάσεις», δηλαδή, αν δεν υπάρξουν σημαντικές αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, προορίζεται να εφαρμοστεί εν τέλει και στην κύρια ασφάλιση για το κομμάτι της ανταποδοτικής σύνταξης".
Ανέφερε, επίσης, ότι τα Επαγγελματικά Ταμεία "αποτελούν μια μορφή τζόγου, την οποία στηρίζει και η απαξιωμένη ηγεσία της ΓΣΕΕ".
Ως προς την ιδιωτική ασφάλιση είπε ότι είναι καθαρά κερδοσκοπική επιχείρηση που στηρίζεται στις διακυμάνσεις της αγοράς και υπόκειται στο νόμο του καπιταλιστικού κέρδους.
Υπογράμμισε ότι το ΚΚΕ αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως "μια από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων που δεν χαρίστηκε, αλλά ήταν προϊόν πολύχρονων, αιματηρών συγκρούσεων σε όλο τον κόσμο με τις κυβερνήσεις και το μεγάλο κεφάλαιο κάθε χώρας".
Για το ΚΚΕ, το πρόβλημα της κοινωνικής ασφάλισης "είναι ταξικό, πολιτικό, καθώς φανερώνονται ακόμα πιο καθαρά τα όρια του εκμεταλλευτικού συστήματος, που σαπίζει, που βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών" είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας "η βάση του ζητήματος της κοινωνικής ασφάλισης, όπως και των μισθών, του χρόνου εργασίας, των εργασιακών σχέσεων, δεν είναι τεχνική, άλλα κοινωνική-οικονομική, για αυτό και δεν μπορούν να λυθούν μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα".
Επισήμανε ότι το ΚΚΕ δεν τοποθετεί τη λύση αυτών των ζητημάτων σε κάποιο αόριστο μέλλον, αλλά "το ταξικό εργατικό κίνημα, οι συνταξιουχικές οργανώσεις παλεύουν σήμερα, για την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων".
Αναφέρθηκε στα συλλαλητήρια που έχουν προκηρυχθεί απέναντι στη νέα αντιασφαλιστική επέλαση στις 30 Νοεμβρίου και τόνισε ότι "η σημερινή πάλη και οι καθημερινοί αγώνες εντάσσονται στη συνολική πρόταση του ΚΚΕ για ένα διαφορετικό δρόμο εξέλιξης και ανάπτυξης της ελληνικής κοινωνίας, που στηρίζεται στην αντίληψη ότι πρωταγωνιστής και παραγωγός του πλούτου είναι ο εργαζόμενος. Αυτό απαιτεί ο λαός να έρθει σε συνεπή αντιπαράθεση και σε ρήξη με το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια".
"Η Κοινωνική Ασφάλιση, θεωρούμε ότι πρέπει να εξασφαλίζει στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς συντάξεις και ανθρώπινη περίθαλψη και παροχές, να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του συνταξιούχου και εργαζόμενου, είτε στον ιδιωτικό τομέα, είτε στο δημόσιο, είτε στην αυτοαπασχόληση στις πόλεις και την ύπαιθρο, στην αγροτική εργασία" είπε ο Δ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι οι εργαζόμενοι στην πάλη τους πρέπει να παίρνουν υπόψη του τις νέες συνθήκες και τις σύγχρονες ανάγκες.
Το ΚΚΕ αγωνίζεται για δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση, για την οικοδόμηση ενιαίου συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, που περιλαμβάνει τα συνταξιοδοτικά δικαιώματα, τις υπηρεσίες πρόληψης και αποκατάστασης της υγείας, τις παροχές και υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας είπε ο Δ. Κουτσούμπας προσθέτοντας ότι "στην εργατική εξουσία που στοχεύουμε και στην οποία το ΚΚΕ θα συμμετέχει στα όργανα διακυβέρνησης, το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης θα είναι κρατικό, εντάσσεται στον κεντρικό, εθνικό σχεδιασμό, λειτουργεί με λαϊκή συμμετοχή και λαϊκό έλεγχο.
Καταργείται η ιδιωτική επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα της Υγείας - Πρόνοιας - Πρόληψης - Περίθαλψης - Αποκατάστασης" και αναλύοντας στη συνέχεια τους βασικούς άξονες λειτουργίας αυτού του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μιλώντας για τις συντάξεις είπε ότι το ΚΚΕ αναφέρεται σε αξιοπρεπείς συντάξεις και όχι επιδόματα πτωχοκομείου αναφέροντας στη συνέχεια "σήμερα διεκδικούμε κατώτερη σύνταξη στο 80% του βασικού εργατικού μισθού. Ή στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη. Δηλαδή, με βάση το σημερινό μας αίτημα για βασικό μισθό 751 ευρώ προσδιορίζουμε το ποσό της κατώτερης σύνταξης στα 600 ευρώ".
"Να αποσυνδεθεί για τους αυτοαπασχολούμενους (αγρότες, επαγγελματίες, επιστήμονες) η ασφαλιστική εισφορά στον κλάδο της σύνταξης από τον βασικό μισθό των εργαζομένων. Να συνδεθεί με το εισόδημά τους" πρόσθεσε.
Όσον αφορά τα όρια ηλικίας και τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης πρότεινε με το σημερινό επίπεδο της παραγωγικότητας, την πρόοδο της επιστήμης, αλλά και με τα ποσοστά της ανεργίας που παραμένουν υψηλά μετά από δεκαετή καπιταλιστική κρίση, τη συνταξιοδότηση στα 60 χρόνια για τους άνδρες και στα 55 για τις γυναίκες, χωρίς άλλες προϋποθέσεις. Στα 55 και 50 αντίστοιχα για τους απασχολούμενους στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα".
"Θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες ασφάλισης. Με 9.000 ημέρες ασφάλισης ή 30 χρόνια δουλειάς συνταξιοδότηση χωρίς όριο ηλικίας. Με 7.500 ημέρες ασφάλισης για το δημόσιο τομέα.
Η ενίσχυση της χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, πρέπει να βαρύνει το κράτος και την εργοδοσία. Ιδιαίτερα το μεγάλο κεφάλαιο, σε συνδυασμό με την αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων και την κατάργηση των φοροαπαλλαγών και άλλων προνομιών τους.
Παράλληλα να επιστραφούν ό,τι άρπαξαν με οποιονδήποτε τρόπο" είπε.
Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ υπογράμμισε την εμπιστοσύνη στη δύναμη της ταξικής πάλης και πρόσθεσε "υπάρχει και δρα πρωτοπόρα το ΚΚΕ. Με νέες επεξεργασίες, στηριγμένες πλέον πολύ γερά στην μελέτη της πείρας του παρελθόντος, με επαναστατική στρατηγική που απαντά στα σύγχρονα προβλήματα της εποχής , μιας εποχής που εξακολουθεί περισσότερο από πριν να είναι εποχή περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό".
"Η εργατική τάξη και το κίνημά της, βήμα το βήμα, μέρα τη μέρα, ανασυγκροτείται σε ταξική κατεύθυνση. Αγκαλιάζει αργά, αλλά σταθερά, πλατιά τις κοινωνικές δυνάμεις της συμμαχίας για την αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή πάλη και ανατροπή.
Μπορούμε να δυναμώσουμε αυτό το βηματισμό. Το σημειωτόν και το αργόσυρτο βήμα με τα παραπατήματα, να δώσει τη θέση του στο σταθερό βηματισμό, το τροχάδην, να πάρουμε την θέση μας από σήμερα, να είμαστε πανέτοιμοι για το ιστορικό άλμα" κατέληξε στην ομιλία του.