"Μετά τον Ιούνιο τα 'βαριά' αυθαίρετα, αυτά που έχουν πολύ μεγάλες παραβάσεις δεν θα μπορούν να τακτοποιούνται, άρα θα οδεύουν προς κατεδάφιση" τόνισε στον Realfm 97,8 και την εκπομπή των Νίκου Ρογκάκου και Γιώργου Χουδαλάκη, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρης Οικονόμου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "πρόκειται για τα αυθαίρετα της κατηγορίας 5, αυτά δηλ. που το 40% σε ένα ολόκληρο κτίριο είναι αυθαίρετο ή κτίριο που έχει υπερβεί το όριο ως προς το ύψος κατά 2 μέτρα. Μεταξύ αυτών είναι και αστικά ακίνητα".
Όπως τόνισε ο κ. Οικονόμου "τα υπόλοιπα αυθαίρετα θα μπορούν να δηλώνονται και μετά τον Ιούνιο του 2020, αλλά πλέον θα δηλώνονται μέσα από το σύστημα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου". Όπως διευκρίνισε, η Ηλεκτρονική Ταυτότητα αφορά σε όλα τα κτίρια και τα ακίνητα και στο πλαίσιο της δήλωσης αυτής, θα πρέπει να δηλώνεται και το αυθαίρετο.
Σχετικά με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι "προβλέπεται από χρόνια, αλλά δεν έχει ενεργοποιηθεί" και πρόσθεσε ότι "όσοι έχουν σπίτια θα πρέπει να βγάλουν Ηλεκτρονική Ταυτότητα. Όλα τα καινούρια κτίρια αποκτούν αμέσως ταυτότητα. Για τα καινούρια κτίρια δεν έχει κόστος η απόκτησή της".
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας υποστήριξε ακόμη ότι "κάτι που δεν αλλάζει είναι το έτος μέχρι το οποίο έχεις δικαίωμα να νομιμοποιήσεις τα αυθαίρετα, δηλ. το έτος κατασκευής, το 2011. Μεταγενέστερα αυθαίρετα δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Αυτό που προβλέπει η νέα ρύθμιση είναι ότι η προθεσμία δήλωσης των αυθαιρέτων που έληξε τον Οκτώβριο παρατείνεται έως τα τέλη Ιουνίου του 2020".
Σχετικά με τα πρόστιμα ο κ. Οικονόμου είπε ότι "όσα δεν τακτοποιηθούν έως το τέλος Ιουνίου και δεν είναι στην κατηγορία προς κατεδάφιση θα έχουν επιπλέον πρόστιμο το οποίο θα είναι 20% τον πρώτο χρόνο και μετά +5% ανά έτος" ενώ διευκρίνισε πως "ό, τι είναι πριν από το 1955 δεν υπόκειται στη διαδικασία αυθαιρέτων άρα τα παλιά κτίρια είναι εκτός αυτής".
Ακούστε εδώ το ηχητικό: