Σοβαρές ελπίδες για μια νέα πολιτική στο μεταναστευτικό από την ευρωπαϊκή ένωση που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στον Κανονισμό του Δουβλίνου τρέφει, σύμφωνα με πληροφορίες της «κυριακάτικης δημοκρατίας», η κυβέρνηση την ώρα πάντως που η επίθεση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία αύξησε την ανησυχία για τις μεταναστευτικές ροές και το πρόβλημα στη χώρα μας λαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερες κοινωνικές διαστάσεις.
Η σχετική αισιοδοξία αναπτύσσεται ύστερα και από τις επαφές που είχε πρόσφατα στην Αθήνα ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος πέρα από τις δηλώσεις του, φέρεται να έχει κάνει μια πλήρη μεταστροφή εγκαταλείποντας τις άκαμπτες αντιμεταναστευτικές θέσεις του παρελθόντος. Στη συνάντηση που είχαν μάλιστα οι οι υπουργοί της Ευρ. Ενωσης για το ζήτημα της μετανάστευσης εμφανίστηκε για πρώτη φορά ένθερμος υποστηρικτής της ανάγκης να βοηθηθεί η Ελλάδα με τη διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής λύσης στην οποία θα συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες για την κατανομή των προσφύγων. Η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., την Πέμπτη και την Παρασκευή, υπήρξε κρίσιμη καθώς εκτιμάται ότι η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε στη Μάλτα με τη Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία για την εφαρμογή ενός συστήματος αυτόματης κατανομής των μεταναστών μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος.Επί του παρόντος, από την κυβέρνηση επιταχύνονται οι διαδικασίες για την κατάθεση και ψήφιση εντός του προσεχούς εικοσαημέρου του νέου νομοσχεδίου για το άσυλο. Για τον αρμόδιο υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη βασικός στόχος, όπως αναφέρει, είναι από 1ης Ιανουαρίου να γίνει ένα «restart» όσον αφορά τις επαναπροωθήσεις εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο. Με δεδομένο ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια είχαν «επιστραφεί» μόνο 1800 άτομα, αυτό θεωρείται και το μεγάλο στοίχημα τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα. Για το άμεσο μέλλον ωστόσο η εικόνα δεν προβλέπεται να βελτιωθεί αν και τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι ροές έχουν κάπως ανακοπεί σε σχέση με το «τσουνάμι» των προηγούμενων εβδομάδων. Κι ενώ στον Έβρο η φρούρηση θυμίζει «αστακό», στο ανατολικό Αιγαίο τα προβλήματα από επιχειρησιακής πλευράς παραμένουν πολύ σοβαρά.
Όλα αυτά συντελούνται υπό την αίρεση των εξελίξεων στη Συρία και της απειλής του Ερντογάν ότι «θα στείλει» άλλα 3,6 εκατομμύρια πρόσφυγες στις ευρωπαϊκές χώρες. Σε μια τέτοια περίπτωση η διαχείριση του προβλήματος στη χώρα μας αλλάζει, όπως αναγνωρίζεται, επίπεδο και παίρνει άλλες διαστάσεις. Ουδείς αγνοεί ότι ο Σουλτάνος κάνει ένα πολύ σκληρό παιχνίδι τμήμα του οποίου είναι οι συνεχείς εκβιασμοί προς τη Δύση με εργαλείο το μεταναστευτικό. Και το σχέδιο που διακηρύσσει για την εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου Σύρων στη «ζώνη ασφαλείας», όπως κατ’ ευφημισμόν ονομάζει τις περιοχές που θέλει να καταλάβει, κάθε άλλο παρά αποτρέπει τους κινδύνους για μια επανάληψη του 2015. Αντιθέτως όπως έχει φανεί και από τις πολεμικές επιχειρήσεις των προηγούμενων χρόνων η αύξηση των ροών είναι πολύ πιθανή ενώ ένας μεγάλος αριθμός οφείλεται και στις απελάσεις που κάνει το τουρκικό καθεστώς. Ο Ερντογάν θέλει να εξαλείψει από το χάρτη το νέο κουρδικό κράτος έστω και εάν αυτό οδηγήσει στην κατάρρευση των σχέσεων της χώρας του με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Άλλωστε και τα σχέδια «επαναπατρισμού» Σύρων προσφύγων συναντούν σοβαρές αντιστάσεις. Παράλληλα υπάρχει το πρόβλημα με τους 12.000 τζιχαντιστές που κρατούνται σε φυλακές στη βορειοανατολική Συρία. Η δήλωση Τσαβούσογλου ότι η Τουρκία θα έχει ευθύνη μόνο για τους κρατούμενους εντός της «ζώνης ασφαλείας» έκανε την κατάσταση ακόμη πιο ανησυχητική για τη χώρα μας και γι’ αυτό σήμανε συναγερμός στην ΕΥΠ και την ΕΛΑΣ.
Μέσα σε αυτό το αβέβαιο σκηνικό η κυβέρνηση ξεκίνησε τις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά προς την ενδοχώρα. Το εγχείρημα εξελίσσεται μετ’ εμποδίων λόγω των αντιδράσεων που σταδιακά μεγαλώνουν στις τοπικές κοινωνίες ενώ καθώς οι «αφίξεις», έστω και μειωμένες, συνεχίζονται η αποσυμφόρηση των νησιών μόνο προσωρινή θα είναι αφού καταφθάνουν διαρκώς κι άλλοι οι οποίοι παίρνουν τη θέση εκείνων που μετακινούνται.
Μέχρι στιγμής οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιχειρούν να αντιμετωπίσουν με διαλλακτικότητα τις αντιδράσεις αλλά είναι άγνωστο τι θα συμβεί εάν αργότερα αγριέψουν οι καταστάσεις . Ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε τις προηγούμενες ημέρες συνάντηση με εκπροσώπους όλων των δημοτικών παρατάξεων της Πεντέλης για το θέμα που έχει προκύψει με τη διάθεση πτέρυγας του νοσοκομείου Αμαλία Φλέμιγκ στα Μελίσσια. Προσπαθώντας να κάμψει τις αντιρρήσεις τους κατέφυγε και στο επιχείρημα ότι «πρόκειται για παιδιά», αλλά δίχως να έχει τελικά κάποιο θετικό αποτέλεσμα. Αν και τους είπε μάλιστα ότι η μεταφορά θα γίνει «μέχρι τα Χριστούγεννα», το δημοτικό συμβούλιο της περιοχής αποφάσισε ομόφωνα να ξεκινήσει κινητοποιήσεις για να εμποδίσει οποιαδήποτε, ακόμη και αιφνιδιαστική, χρήση του νοσοκομείου.
Ανάλογο είναι το κλίμα που επικρατεί και σε όλες τις άλλες περιοχές εντός και εκτός Αττικής. Όπου ακούγεται ή σχεδιάζεται μεταφορά μεταναστών, σημαίνει κινητοποίηση των τοπικών φορέων και παραγόντων. Ακόμη και στην πλατεία Βάθη, στο κέντρο της Αθήνας, οι πληροφορίες ότι ετοιμάζεται ένα γιγαντιαίο «hot spot» σε ακίνητο έκτασης 4.637 τμ στη συμβολή των οδών Λιοσίων και Αχαρνών έχουν ανάψει φωτιές και οι κάτοικοι εγγράφως προειδοποιούν ότι η ήδη επιβαρυμένη περιοχή, όπου «όταν βραδιάζει δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν», δεν αντέχει άλλη υποβάθμιση.
Επίσης το σχέδιο της κυβέρνησης να δώσει «μπόνους», μέσω ανταποδοτικών οφελών, στους δήμους που θα δεχθούν πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο δεν φαίνεται να συναντά ιδιαίτερη ανταπόκριση. Αντιθέτως, ο ένας μετά τον άλλο οι δήμαρχοι εκδηλώνουν δημοσίως, υπό το βάρος της πίεσης των τοπικών κοινωνιών, την κάθετη αντίθεσή τους. Μετά την Κόρινθο, ενδεικτική είναι και η αντίδραση του δημάρχου Σπάρτης και πρώην υφυπουργού Π. Δούκα ο οποίος δήλωσε ότι «είμαστε αντίθετοι έστω και στην προσωρινή εγκατάσταση παρανόμων μεταναστών γιατί η πόλη μας είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη» ενώ στην Άρτα μετά την προειδοποίηση του δημάρχου Χρ. Τσιρογιάννη οι αρμόδιοι διαβεβαίωσαν ότι δεν θα μετατραπεί σε «κλειστό κέντρο φιλοξενίας» το Στρατόπεδο ΚΕΝ.
Οι αντιδράσεις όμως επεκτείνονται και στους κόλπους της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ. Το πρώτο δημόσιο όχι ακούστηκε από τον βουλευτή Γρεβενών Ανδρέα Πάτση ο οποίος ανακοίνωσε ότι «η λογική ‘’μεταφέρω – δώστε μου ξενοδοχεία’’ ειδικά σε έναν νομό φτωχό, όπως είναι τα Γρεβενά, είναι κάτι που με βάζει στην πρώτη γραμμή άρνησης…». Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα για το θέμα αυτό αναπτύσσεται ευρύτερη κινητικότητα μεταξύ των γαλάζιων βουλευτών αρκετοί εκ των οποίων σχεδιάζουν, ανάλογα με τις εξελίξεις, δημόσιες παρεμβάσεις με τις οποίες θα καταγράφουν άμεσα ή άμεσα τις διαφοροποιήσεις τους...
Ανδρέας Καψαμπέλης