"Είναι προφανές ότι κάναμε λάθη αλλά αφήσαμε παρακαταθήκη" δήλωσε στον Realfm 97,8 ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και και τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Μιλώντας στον Νίκο Χατζηνικολάου και τον Αντώνη Δελλατόλα, ο πρώην υπουργός Οικονομικών και απαντώντας σχετικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα φορολογικά και ότι δεν επίσπευσε κάποια πράγματα που έπρεπε να γίνουν, είπε χαρακτηριστικά:
"Είναι προφανές ότι κάναμε λάθη. Είναι προφανές όμως ότι ήμασταν τέσσερα χρόνια κυβέρνηση και ουσιαστικά ήταν τρία χρόνια μέσα σε μνημόνιο με πολύ περιορισμένους βαθμούς ελευθερίας και μόνο 7-8 μήνες- αν σκεφτείτε ότι ο προεκλογικός αγώνας άρχισε πριν από τον Πάσχα- που είχαμε τους βαθμούς ελευθερίας που μπορούσαμε να κάνουμε πράγματα. Παίρνω την κριτική σαν ευκαιρία για να δούμε πού κάναμε λάθη. Ένας Αριστερός δεν είναι κάποιος που πουλάει ότι όλα είναι καλά και εύκολα, ένας Αριστερός λαμβάνει υπόψη τους συσχετισμούς που υπάρχουν, προσπαθεί εντός αυτών να κάνει το βέλτιστο και με συμμαχίες να αλλάξει αυτούς τους συσχετισμούς. Δεν ήταν μια κατάσταση που είχαμε πλήρη ελευθερία κινήσεων γι' αυτά που θέλαμε να κάνουμε. Παρόλ' αυτά η παρακαταθήκη μας είναι εκεί. Κάθε μέρα λέει ο κ. Μητσοτάκης το αντίθετο από αυτό που έλεγε ως καταστροφολογία. Τι να θυμηθώ; Τις Πρέσπες που μιλούσε για καταστροφή και τώρα χτίζει πάνω σε αυτό, το "μαξιλάρι" που έλεγε ότι δεν χρειαζόταν και τώρα σκέφτεται πώς να το χρησιμοποιήσει; Καταλαβαίνουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ότι κάτι έγινε, κάτι κάναμε".
Σχετικά με τα όσα δήλωσε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης για πιθανή αξιοποίηση μέρους του αποθέματος των 37 δισ. ευρώ για τη στήριξη των τραπεζών, ο κ. Τσακαλώτος είπε: "O πρωθυπουργός είπε ότι μπορεί να μιλά για τέτοια πράγματα και να τα ανακοινώνει επειδή έχουμε μια λύση στο χρέος και έναν καθαρό διάδρομο για 10-15 χρόνια. Θα θυμάστε ότι όταν το λέγαμε, ότι αυτή είναι η παρακαταθήκη μας, ότι μπορεί να γίνει μια σοβαρή συζήτηση και για την ανάπτυξη και για τις τράπεζες ακριβώς επειδή το πλαίσιο είναι εντελώς διαφορετικό από το 2014- 2015 η τότε αντιπολίτευση έκανε επένδυση πάνω στην καταστροφολογία. Θέλω να σημειώσω ότι είμαστε σε εντελώς διαφορετική συζήτηση. Το απόθεμα είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη. Μια παρακαταθήκη για πολλά πράγματα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί κι ένα μικρό μέρος για τις τράπεζες. Αυτό βέβαια θα θέλει και τη συμφωνία του ESM. Εγώ δεν είμαι ενάντια, αλλά μπαίνουμε σε νερά δύσκολα στην παγκόσμια οικονομία. Ένα μέρος αυτού του μαξιλαριού είναι για να είναι προστατευμένη και θωρακισμένη η χώρα αν αλλάξει το κλίμα παγκοσμίως".
Σε ερώτηση για το αν φοβάται ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα κρίση λόγω των συνθηκών διεθνώς, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε ότι "δεν είναι καλά τα πράγματα και λόγω Brexit και λόγω Τραμπ αλλά κυρίως γιατί δεν έχουν λυθεί τα βασικά προβλήματα που μας οδήγησαν στην κρίση, όπως οι μεγάλες κοινωνικές ανισότητες, οι περιφερειακές ανισότητες. Μια Ε.Ε. που έχει στασιμότητα, Κατά την άποψή μου η Ε.Ε. είναι σαν ένα "μίνι Brexit" δηλ. υπάρχουν πλειοψηφίες που μπορούν να μπλοκάρουν λύσεις αλλά δεν υπάρχουν πλειοψηφίες για κάτι θετικό και αυτό πρέπει να το παλέψουμε. Δεν είμαστε σε καλή φάση της παγκόσμιας οικονομίας και της ευρωπαϊκής οικονομίας και δεν υπάρχουν εκείνες οι οικονομικές και κοινωνικές συμμαχίες αυτή τη στιγμή ώστε να αλλάξει αυτό. Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ παλεύουμε γι' αυτό, έχουμε απόψεις για την Ε.Ε. την οικονομία, για το Green New Deal και θεωρούμε ότι μια συμμαχία Σοσιαλδημοκρατών, Αριστερών και Πράσινων έχουν καθήκον να παλέψουν και να τα αλλάξουν αυτά".
Σχετικά με τις κινήσεις διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και την πιθανή αλλαγή του ονόματος, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι "είναι μια
μεγάλη ευκαιρία. Υπάρχει μια αναντιστοιχία του 32% σε σχέση με την κοινωνική μας παρουσία σε Επιμελητήρια, συνδικάτα, σε φοιτητικούς συλλόγους. Χρειάζεται ένα κόμμα να έχει αυτές τις κοινωνικές αναφορές, που φέρνει νέο κόσμο με νέες εμπειρίες και ιδέες, χρειάζεται να απευθυνθούμε στη νεολαία, αλλά πρέπει να βρούμε και μια νέα γλώσσα γιατί είναι σημαντικό το διακύβευμα. Στον σύγχρονο καπιταλισμό έχουμε ένα ψυχολογικό σοκ που δεν υπήρχε τα τελευταία 150 χρόνια και το ψυχολογικό σοκ είναι όχι ότι τα πράγματα είναι δύσκολα για μεγάλες μερίδες του πληθυσμού αλλά ότι φοβόμαστε ότι θα είναι χειρότερα για τα παιδιά μας, με χειρότερες συντάξεις, στάσιμους μισθούς, δουλειές χωρίς προοπτική επαγγελματικής ανόδου. Έχουμε ένα νέο πεδίο που χρειάζεται ένα δυναμικό κόμμα, ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα που συζητά, που ακούει, που παίρνει αποφάσεις με δημοκρατικό τρόπο. Θα συζητηθούν όλα στο συνέδριο και πιθανόν κι ένα δεύτερο όνομα που μπορεί να κολλήσει στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το brand name. Ως ΣΥΡΙΖΑ μας ξέρουν και αυτοί που μας αγαπούν και αυτοί που δεν μας αγαπούν".
Ακούστε το ηχητικό: