Εντός της ημέρας, αναμένεται, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Καθημερινή", να κατατεθεί στη Βουλή υπογεγραμμένη από 30 βουλευτές –όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό–, η πρόταση για τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης («προανακριτική») για την υπόθεση της Novartis, μετά τη σειρά αποκαλύψεων που εμπεριέχει για την υπόθεση και τον ρόλο τού τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου η διαβιβασθείσα στο Κοινοβούλιο δικογραφία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πρόταση θα προσδιορίζονται με τρόπο συγκεκριμένο τα αδικήματα και ως τέτοια θα αναφέρονται η κατάχρηση εξουσίας και η παράβαση καθήκοντος.

Αξιοσημείωτο είναι πως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στο κείμενο της πρότασης θα γίνεται αναφορά στις καταγγελλόμενες παρεμβάσεις του κ. Παπαγγελόπουλου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, καθώς σχετικά φέρεται να έχει μιλήσει στην κατάθεσή της η εισαγγελέας Ελένη Ράικου.

Υπενθυμίζεται ότι η πρώην επικεφαλής στην Εισαγγελία Διαφθοράς φέρεται να έχει πει στην κατάθεσή της: «Εκμεταλλευόμενος την πολιτική του ισχύ, με ύφος “νταβατζή”, υποδείκνυε πως πρέπει να διεκπεραιωθούν συγκεκριμένες κρίσιμες υποθέσεις, απαιτώντας άλλες φορές να υπάρξει άμεσα άσκηση ποινικής δίωξης». Και όταν η ίδια αντέτεινε ότι δεν υπήρχαν προϋποθέσεις νόμιμης άσκησής της, «αυτός επιτακτικά και με αφόρητη πίεση έλεγε “άσκησε τη και ας πάνε παρακάτω να απαλλαγούν”. Και σε άλλες περιπτώσεις, προσώπων που ήθελε να εξυπηρετήσει, απαιτούσε και πάλι επιτακτικά την εδώ και τώρα αρχειοθέτηση των εν λόγω δικογραφιών».

Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τη σχετική κοινοβουλευτική διαδικασία, «αμέσως μόλις κατατεθεί η πρόταση, ανακοινώνεται στην Ολομέλεια, τυπώνεται και διανέμεται στους βουλευτές».

Η Ολομέλεια θα είναι ανοικτή σήμερα και αύριο το πρωί για συνεδριάσεις συζήτησης επίκαιρων ερωτήσεων, στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Η πρόταση εγγράφεται στην ημερήσια διάταξη εντός 22 ημερών από την ανακοίνωσή της. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει να συζητηθεί στην Ολομέλεια το αργότερο έως τις 20 Οκτωβρίου. Σε εκείνη τη συνεδρίαση, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό, «η Βουλή μπορεί να επιτρέψει την εμφάνιση ενώπιόν της του προσώπου κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση (σ.σ.: του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης) προκειμένου να ακούσει τις απόψεις του». Ο κ. Παπαγγελόπουλος, πάντως, εκ του Κανονισμού «έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έγγραφο υπόμνημα».

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, διεξάγεται ψηφοφορία, η οποία είναι μυστική. Για τη συγκρότηση «προανακριτικής» η απόφαση λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151). Η υπερψήφιση συνεπάγεται και τον ορισμό της σύνθεσης της επιτροπής καθώς και της προθεσμίας εντός της οποίας αυτή οφείλει να υποβάλει το πόρισμά της.

Στο στάδιο αυτό είναι πιθανό, όπως έχει συμβεί και κατά το παρελθόν, να διαπιστωθεί από την επιτροπή ότι η Βουλή δεν έχει αρμοδιότητα να προχωρήσει σε διαδικασίες άσκησης δίωξης και ακολούθως να επιστρέψει τον φάκελο στη Δικαιοσύνη. Το ενδεχόμενο παραμένει ανοικτό, αν και τις τελευταίες ώρες φαίνεται να επικρατεί η άποψη μιας σε βάθος έρευνας, με κλήση μαρτύρων, από την επιτροπή.

 
Top