Νέα Υόρκη, του Θανάση Κ. Τσίτσα

Τα περιφερειακά θέματα (Ανατολική Μεσόγειος - Κυπριακό – μεταναστευτικό) και οι αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα θα απασχολήσουν τη σημερινή συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 6.30 μ.μ ώρα Νέας Υόρκης και στο περιθώριο της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Στην συνάντηση Τράμπ-Μητσοτάκη θα είναι παρούσες για μια αναμνηστική φωτογραφία οι σύζυγοί τους, Μελάνια Τράμπ και Μαρέβα Γκραμπόφσκι και αμέσως μετά οι δύο άνδρες θα συνομιλήσουν - για 20 λεπτά - μόνοι τους χωρίς να συνοδεύονται από τους υπουργούς Εξωτερικών ή διπλωματικές αντιπροσωπείες.

Την ατζέντα της συνάντησης θα απασχολήσουν τα περιφερειακά ζητήματα και οι επενδύσεις καθώς για την Αθήνα, η Ελλάδα φαίνεται να επιστρέφει στα ραντάρ των Αμερικανών επενδυτών. Η ελληνική πλευρά δεν επιβεβαίωσε ότι ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει με τον Ντόναλντ Τράμπ την αναβάθμιση της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών.

Στο υπόλοιπο πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας του Πρωθυπουργού στην Νέα Υόρκη περιλαμβάνεται η συμμετοχή του στην επίσημη έναρξη της 74ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

O Έλληνας Πρωθυπουργός, συνεχίζοντας τις επαφές με ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τις χθεσινές συναντήσεις με τους ομολόγους του από την Αλβανία Έντι Ράμα, του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι και της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, θα συναντήσει την Τρίτη και τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ (11.00 ώρα Νέας Υόρκης), ενώ στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεων με ηγέτες μεγάλων χωρών ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει διμερή συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Αυστραλίας Σκότ Μόρισον (11.30 τοπική ώρα).

Επίσης την Τρίτη θα συνεχίσει τις επαφές του και με ξένους επενδυτές. Συγκεκριμένα, στις 16.30 το απόγευμα της Τρίτης (τοπική ώρα) ο Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει σε εκδήλωση της Goldman Sachs στην οποία, ύστερα από πρόσκληση του επικεφαλής της Goldman, David Solomon, θα παραστούν 30 CEO’s κορυφαίων αμερικανικών επιχειρήσεων. Νωρίτερα, στις 12.00 τοπική ώρα, ο κ. Μητσοτάκης θα λάβει μέρος στη συνεδρίαση του International Advisory Board (IAB) του Atlantic Council.

Τέλος, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ενδεχομένως η συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν – η οποία έχει προγραμματιστεί για τις 25 Σεπτεμβρίου στις 5 μ.μ - να μετατεθεί για σήμερα πριν από τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τράμπ.

Πηγή: Real.gr

 
Top