Διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ ζητά η γερμανική Βουλή, αν δεν σταματήσει η αλυτρωτική ρητορική των Τιράνων. Oι Φιλελεύθεροι απορρίπτουν διαπραγματεύσεις με Αλβανία.

Σήμερα το βράδυ η γερμανική Βουλή θα συζητήσει τις προτάσεις ψηφισμάτων των κυβερνητικών κομμάτων CDU/CSU και SPD που αφορούν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη Βόρεια Μακεδονία και με την Αλβανία. Αναμένεται ότι και στις δύο περιπτώσεις θα δοθεί πράσινο φως, με τη διαφορά όμως ότι τα Σκόπια θα συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους απ' ό,τι τα Τίρανα.

Ενστάσεις για την Αλβανία

Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι όλοι βουλευτές της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών και Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών θα υπερψηφίσουν την πρόταση για την Αλβανία. Πάντως, σε συνεδρίαση της Κ.Ο. την Τρίτη το βράδυ 34 βουλευτές ψήφισαν είτε με όχι είτε λευκό. Κατά θα ψηφίσει σήμερα το κόμμα των Φιλελευθέρων. Σε ξεχωριστή πρόταση που θα τεθεί σε ψηφοφορία οι Φιλελεύθεροι απορρίπτουν την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την αιτιολογία ότι τα Τίρανα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Από την πλευρά τους οι Πράσινοι, πάλι σε ξεχωριστό ψήφισμα, διατυπώνουν αυστηρούς όρους που θα πρέπει να υλοποιηθούν πριν καν ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις.

Όμως και το ψήφισμα των κυβερνητικών κομμάτων θέτει σειρά προϋποθέσεων για να ανοίξει το πρώτο κεφάλαιο ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία. Για παράδειγμα θα πρέπει να ψηφιστεί στην Αλβανία ένα νέο εκλογικό σύστημα ή ακόμη να έχουν ξεκινήσει ποινικές διαδικασίες για απολυμένους δικαστικούς που κατηγορούνται για διαφθορά. Επίσης το ψήφισμα αναφέρεται ρητά σε «πολιτικές δηλώσεις και φιλοδοξίες» στα Τίρανα για τη δημιουργία μιας «Μεγάλης Αλβανίας» που θα συμπεριλαμβάνει τους αλβανικούς πληθυσμούς της Αλβανίας, του Κοσσυφοπεδίου και της Βόρειας Μακεδονίας. Αν αυτά δεν σταματήσουν «άμεσα», προειδοποιεί το ψήφισμα, τότε θα «διακοπούν» οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Κανένα πρόβλημα για τα Σκόπια

Περιορισμένης έκτασης είναι οι ενστάσεις που διατυπώνονται στο ψήφισμα των κυβερνητικών παρατάξεων για τη Βόρεια Μακεδονία. Αναφέρονται μεν «ελλείψεις» σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τη λειτουργία του κράτους, παράλληλα όμως αναγνωρίζεται η πρόοδος που σημειώνεται σε θέματα, όπως η αντιμετώπιση της διαφθοράς ή ακόμη η προώθηση των δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων. Ένδειξη της προόδου είναι, σύμφωνα με τα κυβερνητικά κόμματα, η επίλυση της διαφοράς με την Ελλάδα για το όνομα. Σύμφωνα με το ψήφισμα η Βόρεια Μακεδονία «σε μια χωρίς αποκλεισμούς ανοιχτή πολιτική ατμόσφαιρα άλλαξε περαιτέρω.»

Πηγή: Deutsche Welle

 
Top