Έντονη συζήτηση αναμένεται να προκαλέσει στους διαδρόμους του Ευρωκοινοβουλίου η σημερινή αποκάλυψη του ThePresident σύμφωνα με την οποία συνεργάτες του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στ. Κούλογλου φέρονται κατά διαστήματα να απασχολούνται σε...
ιδιωτική επιχείρηση συμφερόντων του Ευρωβουλευτή, ενώ χρηματοδοτούνται, ως συνεργάτες του, από τον προϋπολογισμό του Ευρωκοινοβουλίου.

Αυτό το ζήτημα, δηλαδή της πραγματικής ή μη παροχής υπηρεσιών στους ευρωβουλευτές, αποτελεί κεντρικό ζήτημα για τις Ευρωπαϊκές αρχές, και έχει προκαλέσει την ενεργοποίηση της OLAF, της ανεξάρτητης ευρωπαϊκής υπηρεσίας καταπολέμησης της απάτης, που ερευνά τις πραγματικές εργασιακές σχέσεις δεκάδων συνεργατών ευρωβουλευτών.
Το ThePresident σήμερα αποκαλύπτει ότι τουλάχιστον έξι (παλαιοί και σημερινοί) συνεργάτες του Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου, εμφανίζονται να αμείβονται από την Ευρωβουλή, ενώ παράλληλα παρέχουν σε τακτική βάση τις υπηρεσίες τους στον ιστότοπο tvxs.gr, που ανήκει σε Ανώνυμη Εταιρία συμφερόντων του Έλληνα Ευρωβουλευτή.
Πρόκειται για

  • τον κ. Γιάννη Δερμεντζόγλου, καθημερινό σκιτσογράφο του Site ο οποίος εμφανίζεται ως «ασκούμενος» υπάλληλος του επιτελείου του κ. Κούλογλου στην Ευρωβουλή,


  • τον Απόστολο Καπαρουδάκη, εκ των βασικών συντελεστών του cannabisnews.gr, συμφερόντων επίσης του Στ. Κούλογλου, που εμφανίζεται παράλληλα και ως «τοπικός βοηθός» του Ευρωβουλευτή,
  • την Φωτεινή Λαμπρίδη, νυν σύζυγο του κ. Κούλογλου και αρθρογράφο του tvxs, η οποία στο παρελθόν εμφανιζόταν ως “πάροχος υπηρεσιών” στον Ευρωβουλευτή,
  • την Ελένη Κωνσταντινίδου, τον Παναγιώτη Κωνσταντίνου(δημοσιογράφος και μέλος του Δ.Σ. της Ανώνυμης Εταιρίας)  και την Αγγελική Δημοπούλου, δημοσιογράφους του Site, οι οποίοι επίσης είχαν δηλωθεί ως επίσημοι συνεργάτες του Ευρωβουλευτή και εμφανίζονται να αμείβονται από ευρωπαϊκούς πόρους.
 
Ο κ. Κούλογλου μπορεί τυπικά να έχει αποχωρήσει από τη διοίκηση της ανώνυμης Εταιρίας «1984 Productions Α.Ε.» στην οποία ανήκει το site tvxs.gr, παραχωρώντας τη διεύθυνσή της στον γιό του Κούλογλου – Μαντζαβίνο Νικόλαο, φροντίζει όμως να διατηρεί το δικαίωμα υπογραφής για λογαριασμό της εταιρίας και να έχει πρόσβαση στους λογαριασμούς της, όπως προκύπτει και τα επίσημα έγγραφα της γενικής της συνέλευσης.

Όλες αυτές οι συμπτώσεις δημιουργούν εύλογες υπόνοιες και έντονο προβληματισμό. Γι αυτό και ο κ. Κούλογλου οφείλει να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις στους Ευρωπαίους φορολογούμενους και τις υπηρεσίες του Κοινοβουλίου για το εργασιακό καθεστώς των συνεργατών του, παρουσιάζοντας άμεσα, όλα τα απαραίτητα στοιχεία.
Για παράδειγμα, θα πρέπει να δοθεί στη δημοσιότητα η λίστα όλων των συνεργατών του κ. Κούλογλου στην Ευρωβουλή κατά τη διάρκεια της πενταετίας, και να απαντηθούν κρίσιμα ερωτήματα που απασχολούν την κοινή γνώμη:
• Πόσοι συνεργάτες του κ. Κούλογλου στην Ευρωβουλή απασχολούνται με οποιαδήποτε εργασιακή σχέση στην εταιρία 1984 Productions;
• Κατά την περίοδο της απασχόλησης των συνεργατών του κ. Κούλογλου στο tvxs, ποιος εμφανίζεται τελικά ως εργοδότης τους; Το Ευρωκοινοβούλιο ή η ανώνυμη εταιρία στην οποία παρείχαν τις υπηρεσίες τους;
• Η παράλληλη παροχή υπηρεσιών των εργαζομένων αυτών σε εταιρία συμφερόντων του κ. Κούλογλου, είναι σε γνώση των υπηρεσιών του Ευρωκοινοβουλίου;
• Υπήρξε περίοδος όπου εργαζόμενοι του tvxs παρείχαν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στο site ενώ πληρώνονταν από το Ευρωκοινοβούλιο;
• Ποιο είναι το εργασιακό καθεστώς των συγκεκριμένων υπαλλήλων της ιστοσελίδας, και ποιες οι αμοιβές τους;
Πρέπει να σημειωθεί ότι οι διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί των ευρωβουλευτών (APA) προσλαμβάνονται με ευρωπαϊκά συμβόλαια και έχουν διαφορετικό καθεστώς από αυτό των δημοσίων υπαλλήλων. Αντίστοιχα, οι συγγενείς των Ευρωβουλευτών απαγορεύεται να προσληφθούν από τους ίδιους.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης, η OLAF, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Ευρωπαϊκού τύπου, έχει στα χέρια της στοιχεία, που αποδεικνύουν ότι συνεργάτες ευρωβουλευτών ενώ ήταν υποχρεωμένοι να ζουν και να εργάζονται στις Βρυξέλλες, δεν βρίσκονταν ποτέ στο γραφείο τους. Αντίθετα ζούσαν στις χώρες τους και απλώς λάμβαναν τους μισθούς τους, που όπως σημειώνουν τα ρεπορτάζ προέρχονται από φόρους Ευρωπαίων πολιτών.
Η OLAF διερευνά ήδη και σαρώνει τα επιτελεία όλων των ύποπτων Ευρωβουλευτών για να διαπιστώσει αν οι δηλωθέντες συνεργάτες τους εργάστηκαν κανονικά στα γραφεία τους.
Στο πλαίσιο της εντατικής έρευνας, έχουν ζητηθεί πλήρη στοιχεία, ενώ πραγματοποιούνται και έρευνες σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές, για να εντοπιστούν ανταλλαγές e-mails.
Οι πληροφορίες που έρχονται από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπάρχουν Ευρωβουλευτές που έχουν εντοπιστεί από τον έλεγχο να εμφανίζουν ότι απασχολούν συνεργάτες αλλά στην πραγματικότητα είτε οι συνεργάτες αυτοί να μην παρέχουν υπηρεσίες στους Ευρωβουλευτές είτε να παρέχουν υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που διατηρούν σε άλλες χώρες οι Ευρωβουλευτές ενώ εμφανίζονται ότι απασχολούνται στις Βρυξέλλες.
"thepresident"
 
Top