Η  Ζωή Κωσταρίδη από την Δραπετσώνα, πρόσωπο – σύμβολο του κινήματος για τη δωρεά οργάνων, η πρώτη γυναίκα μεταμοσχευμένη καρδιάς που γέννησε στην Ελλάδα, έδωσε με γενναιότητα πολλές πολλές μάχες και τις κέρδισε. Την τελευταία όμως την έχασε.

H Ζωή Κωσταρίδη-για όσους δεν γνωρίζουν-ήταν εκείνη η οποία το 2011 είχε στείλει μήνυμα ελπίδας και θριάμβου της θέλησης.  Η Ζωή, που ζούσε τα τελευταία χρόνια  με την καρδιά ενός 17χρονου δότη, ο οποίος έχασε τη ζωή του σε τροχαίο, αποτελεί μια μοναδική περίπτωση για τα ελληνικά και από τις πιο σπάνιες στα παγκόσμια ιατρικά χρονικά.

Είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς το 2004 και παρά το βαρύ ιατρικό ιστορικό της (διατατική μυοκαρδιοπάθεια και βαρεία καρδιακή ανεπάρκεια) μέχρι να γίνει η μεταμόσχευση, κατάφερε το 2011 να φέρει στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι, όπου έδωσε το όνομα του δότη της.

Πρόκειται για ένα σπάνιο ιατρικό φαινόμενο καθώς παρά το ρίσκο μιας πιθανής εγκυμοσύνης, επέμενε να γίνει μητέρα. Επίσης, είναι  το πρώτο περιστατικό, στο οποίο όλη η διαδικασία (μεταμόσχευση καρδιάς, κύηση και τοκετός) έγινε στην Ελλάδα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
 
Top