Του Γιώργου Σιαδημα

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να έδωσε το στίγμα του με την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση των τομεαρχών της ΝΔ όπου υποστήριξε πως οι ευρωεκλογές θα είναι σαν εθνικές εάν δεν πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα, αλλά στην κλειστή συνεδρίαση συζητήθηκαν και αλλά θέματα.

Όπως για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τα προνόμια των πολιτικών αρχηγών αν διαλυθούν οι κοινοβουλευτικές ομάδες τους αλλά και τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών.

Παράλληλα, όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ έστειλε και ένα εσωκομματικό μήνυμα για μάχη του σταυρού που έχει αρχίσει εδώ και καιρό.

«Κατανοώ τη μάχη του σταυρού καθώς γνωρίζετε ότι την έχω δώσει πολλές φορές. Ωστόσο, θέλω να θυμίσω ότι την επόμενη μέρα των εκλογών, τη σειρά εκλογής τη θυμούνται μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Και για μένα αυτή η σειρά δεν έχει καμία σημασία στην αξιολόγησή μου για τη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό που έχει πολύ μεγαλύτερη σημασία από το να μοιράζουμε την πίτα των σταυρών μεταξύ μας είναι να προσελκύσουμε κοντά μας πολίτες που δεν μας είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Γι’ αυτό και ζητώ απ’ όλους μέτρο και εφιστώ σε όλους την προσοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ακόμα έγινε εκτενής συζήτηση για το νομοσχέδιο που ετοιμάζει να φέρει η κυβέρνηση για τη δυνατότητα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού με τον Γιώργο Γεραπετρίτη να ενημερώνει τους τομεάρχες.

«Είναι αδιανόητο και μόνο ως σκέψη να δοθεί τάχα ψήφος στους Έλληνες του εξωτερικού και να εκλέγουν τρεις μόνο από τους βουλευτές, χωρίς η ψήφος τους να προσμετράται στη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος. Είναι πρωτοφανής εμπαιγμός των Ελλήνων, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πετάξουν για να ψηφίσουν στην Ελλάδα, να μην συνυπολογίζεται η ψήφο τους στο συνολικό αποτέλεσμα των εκλογών και να περιοριστεί η βούλησή τους στην εκλογή 3 βουλευτών. Δεν θα δεχθούμε να υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους Έλληνες που ψηφίζουν εντός και εκτός Επικράτειας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κανονισμός της Βουλής και για τους 6 βουλευτές

Ο κ. Βούτσης θα έπρεπε να έχει επιστρέψει τις επιστολές, του Πρωθυπουργού ως ωμή παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας στη νομοθετική, όσο και τις επιστολές των 6, οι οποίες, σύμφωνα με τον Γιώργο Γεραπετρίτη. «Δημιουργούν μια παρασυνταγματική δομή που δεν έχει προηγούμενο στη διεθνή κοινοβουλευτική ιστορία. Είναι αδιανόητο βουλευτές να εκχωρούν εν λευκώ την ψήφο τους σε άλλο κόμμα από αυτό που ανήκουν. Η πράξη τους και μόνο καταλύει τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ελεύθερη και κατά συνείδηση ψήφο των βουλευτών και θα όφειλε αμέσως ο ΠτΒ να τις επιστρέψει ως απαράδεκτες» υποστήριξε ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη σημείωσε ότι: «Αυταρχικοί αρχηγοί έχουν περάσει πολλοί στα πολλά χρόνια που είμαι βουλευτής, δεν έχει υπάρξει όμως ποτέ κάποιος που αποτόλμησε να ζητήσει εγγράφως την παράδοση της συνείδησής τους εν λευκώ για νομοσχέδια που θα φέρει».

Για τα προνόμια αρχηγών κομμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με πληροφορίες είπε ότι : Η ΝΔ δεν διαφωνεί αρχηγοί Κ.Ο. να διατηρήσουν ακόμα και μετά την απώλεια της Κ.Ο. τους το προνόμιο του λόγου, καθώς κάτι τέτοιο δεν αντίκειται στα κοινοβουλευτικά ήθη. Δεν θα δεχθεί ωστόσο να διατηρήσουν τις δομές και τις παροχές που απολαμβάνουν ως επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων.

Για την Συνταγματική Αναθεώρηση η ΝΔ στην ολομέλεια θα ξαναβάλει μετ’ επιτάσεως όλα τα άρθρα που αρνείται ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμη και να συζητήσει, όπως το 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και το 24 για το περιβάλλον. Μπροστά σε αυτό το «Σύνταγμα της λεκτικής ευτυχίας» που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ θα αντιτάξει ένα νέο Σύνταγμα, όπως απαιτεί η σύγχρονη εποχή, με αναπτυξιακό πρόσημο,. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ότι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι άτολμη και ιδεοληπτική είναι ότι στις δικά της άρθρα προς αναθεώρηση δεν υπάρχει καμία λέξη για τους τομείς της Παιδείας, της Ανάπτυξης, της Δικαιοσύνης και του Περιβάλλοντος.

Πηγή: real.gr

 
Top