Βουλή του Γιώργου Λυκουρέντζου

Απολύτως ενταγμένη στο πλαίσιο της θεσμικής προσήλωσης που επιδεικνύει στο ζήτημα της ομαλής λειτουργίας της Βουλής χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης την επιστολή του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τον ίδιο με αίτημα να μην προχωρήσει σε καμία αλλαγή του Κανονισμού της Βουλής.

Μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Βούτσης επεσήμανε ότι ο κ. Τσίπρας εκτός από Πρωθυπουργός είναι και πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος στη Βουλή και ότι αναζητείται τρόπος να κλείσουν και στη Βουλή εκκρεμότητες.

«Έγινε έντονη, σκληρή δημόσια συζήτηση και αισθάνθηκε την ανάγκη και πολύ σωστά έκανε, να πει από την πλευρά του πλειοψηφούντος κόμματος και της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση αλλαγής και δεν νοείται να υπάρξει συζήτηση. Απολύτως θεσμικά και συνταγματικά σωστή η έκφραση αυτής της γνώμης. Γνωστοποιεί με τον πιο αυστηρό τρόπο ότι δεν έχει καμία διάθεση να εμφανίζεται ως εκβιαζόμενος για τέτοιες αλλαγές. Δεν υπήρξε καμία εντολή προς τη Βουλή», είπε.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απέστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Κανονισμού.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρει τα εξής:

«Με έκπληξη, παρατηρώ τις τελευταίες ημέρες, κυρίως τη μείζονα αντιπολίτευση, αλλά και αλλά κόμματα της αντιπολίτευσης μαζί με μερίδα μέσων ενημέρωσης να αντιμετωπίζουν με απίστευτη επιθετικότητα μια εύλογη δημοκρατική ευαισθησία. Και να φτάνουν μάλιστα στο σημείο ορισμένοι να επιχειρηματολογούν και να παρουσιάζουν τον Πρωθυπουργό ως δήθεν εκβιαζόμενο.

Κατόπιν τούτων και δεδομένου ότι εκβιαζόμενος δεν υπήρξα ποτέ και από κανέναν, και δεδομένου ότι δεν επιθυμώ να επιτρέψω σε κανέναν να αξιοποιεί τη δημοκρατική μου ευαισθησία για να με συκοφαντεί, σας ζητώ να μην αναλάβετε καμία πρωτοβουλία για αλλαγή του ισχύοντος κανονισμού, ούτε κατά ένα σημείο στίξης».

Για την ΚΟ των ΑΝΕΛ

Όσον αφορά στο αν οι ΑΝ.ΕΛ θα μπορέσουν να διατηρήσουν την Κοινοβουλευτική τους Ομάδα αν μείνει με πέντε βουλευτές οι οποίοι όμως δεν θα έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα ο Πρόεδρος της Βουλής γνωστοποίησε ότι αυτή που έθεσε το ζήτημα ήταν η κ. Κόλλια των ΑΝ.ΕΛ ζητώντας να υπάρξει ερμηνεία του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής.

Όπως είπε ο κ. Βούτσης το ζήτημα δεν είναι θέμα προσωπικής ερμηνείας και παρά το γεγονός ότι ο ίδιος έχει προσωπική άποψη θα παραπέμψει το ζήτημα στο Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για γνωμοδότηση.

«Καλοδεχούμενη» μια πρόταση μομφής

Ο Πρόεδρος της Βουλής χαρακτήρισε ως «καλοδεχούμενη» μια πρόταση μομφής εναντίον του μιλώντας μάλιστα για πρωτοφανή θεσμική προσήλωση του ιδίου.

«Δεν είναι σωστό ούτε ηθικά , ούτε πολιτικά να βγαίνουν κορώνες από ορισμένες πλευρές και στελέχη για τον χειρότερο πρόεδρο Βουλής μετά από τη μεταπολίτευση, να επενδύονται με διάφορα άλλα κοσμητικά επίθετα, εγώ να μην μπορώ να απαντήσω και όσοι τα λένε να μην έχουν το πολιτικό θάρρος, την υπόσταση, το κουράγιο και επιχειρήματα να βάλουν μπροστά μια διαδικασία για να διαπιστωθεί ποιοι κάνουν προσπάθειες για να λειτουργεί σωστά αυτή η Βουλή. Όποιος έχει αυτή την άποψη και είναι απολύτως σεβαστή - αναφέρομαι σε πολιτικά πρόσωπα - έχει κάθε δικαίωμα να ξεκινήσει μια τέτοια διαδικασία για να ξεμπερδεύουμε» είπε ο κ. Βούτσης.

Για την προσχώρηση βουλευτών στην κυβέρνηση

Ο Πρόεδρος της Βουλής με μια αμφίσημη δήλωση ενίσχυσε το σενάριο ένταξης στην Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ των βουλευτών οι οποίοι έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση: «Μη μου ζητάτε να σας απαντήσω για πράγματα τα οποία είναι κοντός ψαλμός...» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Πηγή: real.gr

 
Top