Τη Γερμανική Σχολή επισκέφθηκε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας. Η Άνγκελα Μέρκελ έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους μαθητές οι οποίοι της έθεσαν και διάφορα ερωτήματα.
Απαντώντας στην παρατήρηση ενός μαθητή ότι υπάρχει η αίσθηση πως οι Έλληνες δεν αντιμετωπίζονται ως ισότιμοι λόγω της κρίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι αυτό δεν ισχύει και ότι έχουν τα ίδια δικαιώματα που είχαν όπως πάντα. Αναφέρθηκε στη δική της εμπειρία όταν επανενώθηκε η Γερμανία που θεωρούσε ότι δεν θα μπορούσε να βρει δουλειά και ότι θα είναι στη γωνία. «Όμως η προσπάθεια φέρνει αποτελέσματα. Το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα η οποία παραμένει ένα σημαντικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς την ψήφο της οποίας δεν μπορούν να ληφθούν αποφάσεις» προσέθεσε.
Σε ερώτημα άλλου μαθητή για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η άνοδος των ακροδεξιών δυνάμεων στην Ευρώπη, η οποία οφείλεται στις οικονομικές ανισότητες, η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι «τα αίτια είναι πολλά, ωστόσο στην Ευρώπη υπάρχουν μηχανισμοί για την αντιμετώπιση της ανεργίας, κονδύλια για τους πολίτες και πάντως πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας σε θέματα καινοτομίας, ψηφιοποίησης και στο δημογραφικό, το οποίο υποθηκεύει το μέλλον της Ευρώπης».
Ερωτηθείσα σχετικά με τον ευρωπαϊκό στρατό, η κ. Μέρκελ απάντησε ότι η Ευρώπη εργάζεται στην κατεύθυνση αυτή, προσθέτοντας πως το σημαντικότερο στο θέμα αυτό είναι να μπορούμε να βασιζόμαστε ο ένας στον άλλο μέχρι να γίνει το μεγάλο ποιοτικό άλμα. Πάντως το γεγονός ότι η Μεγάλη Βρετανία φεύγει από την Ευρώπη δεν αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλειά της, σημείωσε.
Επίσης αναφερόμενη σε ερώτημα άλλου μαθητή για το Brexit η καγκελάριος είπε ότι δεν θα σημάνει το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή είναι το προσφυγικό, λόγω των διαφόρων απόψεων που επικρατούν στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε. Επανερχόμενη στο θέμα του Brexit σημείωσε ότι οι συνέπειές του για την Ευρώπη θα εξαρτηθούν από το είδος της εξόδου, λέγοντας «Προφανώς η καλύτερη λύση είναι η συντεταγμένη έξοδος».
Απαντώντας σε ερώτημα άλλου μαθητή σχετικά με το ευρωπαϊκό μέλλον των δυτικών Βαλκανίων είπε ότι η ένταξη των χωρών της πρώην Γιουγκοσλαβίας θα ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή κάτι που είναι προς το συμφέρον και της Ελλάδας- η οποία είναι άμεση γείτονας και έχει κάθε συμφέρον στην σταθεροποίηση των χωρών αυτών.
Ερωτηθείσα «αν η Τουρκία η οποία έχει προβλήματα Δημοκρατίας μπορεί να παραμένει ακόμη υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», η Γερμανίδα καγκελάριος απάντησε ότι η ίδια προσωπικά δεν ήταν ποτέ υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας. «Αυτήν την υπόσχεση την είχε δώσει στον παρελθόν ο καγκελάριος Αντενάουερ επειδή είναι πολύ κοντά στην Ευρώπη. Καλό είναι όμως να μην υπάρχουν αυταπάτες, διότι στην Τουρκία εκκρεμούν διάφορα θέματα που είναι μακριά από τις αξίες της Ευρώπης. Υποσχεθήκαμε πολλά στην Τουρκία, όπως είναι η πλήρης ένταξη στο ορατό μέλλον κάτι που δεν είναι δυνατόν. Τάσσομαι όμως υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία διότι αν διακοπούν θα δημιουργηθούν περισσότερα προβλήματα απ΄ ό,τι υπάρχουν».
Απαντώντας σε άλλα ερωτήματα για το ίδιο θέμα απάντησε ότι τα σύνορα της Ελλάδος είναι και σύνορα ευρωπαϊκά γι΄ αυτό και η Frontex ενεργοποιείται στα κοινά μας σύνορα, ενώ στο ερώτημα αν η Τουρκία απειλεί την Ευρώπη είπε ότι «αυτό εξαρτάται από εμάς και πώς θα χειριστούμε το θέμα».
Σε ερώτημα σχετικά με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα η Γερμανίδα καγκελάριος είπε ότι η χώρα μας έπαιζε και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωζώνη και στην Ευρώπη γενικότερα. Η αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων πρέπει να επικεντρωθεί λόγω χάρη στην ενίσχυση των πανεπιστημίων ώστε να μην φεύγουν οι νέοι επιστήμονες στο εξωτερικό επειδή έχουν απογοητευτεί. Παρακάλεσε όμως τους Έλληνες νέους να μην ξεχνούν ότι έστω και τα μικρά βήματα μπορούν να οδηγήσουν στην επιτυχία. Αν χάσουν οι πολίτες την πίστη τους δεν μπορούν να προχωρήσουν. Και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές γερμανικές επιχειρήσεις οι οποίες δραστηριοποιούνται με επιτυχία στην Ελλάδα και επενδύουν. Αν δεν χάσουμε την ελπίδα μας μπορούμε να έχουμε επιτυχίες και να ανοίξουν προοπτικές.
Για το προσφυγικό η κ. Μέρκελ, είπε η συμφωνία με την Τουρκία σε ορισμένες περιπτώσεις δεν λειτουργεί. Και σημείωσε: «Η κατάσταση στα ελληνικά νησιά έχει αλλάξει διότι δεν έρχονται μόνο Σύροι αλλά και Ιρακινοί, Αφγανοί και από άλλες χώρες και δεν υπάρχουν ρυθμίσεις γι΄ αυτούς και για αυτό πρέπει να συζητήσουμε με τις χώρες προέλευσής τους, να τις ενισχύσουμε και να βρούμε λύση ώστε να μην φτάνουν στην Ευρώπη». «Είναι φυσικό, οι σημερινοί νέοι από τις χώρες προέλευσης με τα smartphones και το ίντερνετ βλέπουν πώς ζουν οι νέοι στις προηγμένες δυτικές χώρες και θέλουν να έρθουν σε μας. Πρέπει λοιπόν να υπάρξει μία εξέλιξη στις χώρες αυτές και να τους δώσουμε μία προοπτική να παραμείνουν στις χώρες τους», προσέθεσε.
Πηγή ρεπορτάζ: ΑΜΠΕ