Νέα επίθεση κατά του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε ο πρώην κυβερνητικός του εταίρος Πάνος Καμμένος.
Μιλώντας στο Θέμα FM για τη συνεργασία του με τον Αλέξη Τσίπρα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είπε ότι «δεν είχα έντιμη συνεργασία, η εντιμότητα της συνεργασίας έληξε με το που είδε ο Τσίπρας ότι ο Κοτζιάς έλεγε ότι έχουμε την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει ότι είχαν επεξεργαστεί το σχέδιο αποστασίας με υπουργικές καρέκλες και δούλευαν πίσω από την πλάτη μου αυτά τα σενάρια. Έκανε κυβέρνηση αποστατών».
«Νιώθω προδομένος. Αν κρατηθούν στις υπουργικές θέσεις σημαίνει ότι έχουμε σχέδιο αποστασίας που σχεδιάστηκε από τον πρωθυπουργό και εκτελέστηκε» συνέχισε σε υψηλούς τόνους.Αναφερόμενος στη στάση των βουλευτών των ΑΝΕΛ που στήριξαν την κυβέρνηση, ο κ. Καμμένος είπε ότι «τα χρήματα δεν φαίνονται αμέσως και φαίνονται πολύ αργά κάποια στιγμή. Αυτά που δόθηκαν μπροστά στα μάτια μας ήταν οι θέσεις».
Ονομαστική αναφορά στα πρόσωπα της Έλενας Κουντουρά, του Βασίλη Κόκκαλη και του Τέρενς Κουίκ έκανε ο κ. Καμμένος λέγοντας αρχικά ότι «είχαν πάρει δημόσια θέση κατά των Πρεσπών. Οι δύο εξ αυτών εξελέγησαν με ένα κόμμα το οποίο είχε ως καταστατική αρχή ότι δεν παραχωρείται το όνομα της Μακεδονίας. Και οι τρεις έλεγαν ότι θα παλέψουμε για το όνομα της Μακεδονίας. Στην κοινοβουλευτική ομάδα ερχόντουσαν και ορκίζονταν ότι η θέση τους ήταν αυτή και δεν θα περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών. Ξαφνικά, ο Κουίκ η Κουντουρά και ο Κόκκαλης βρίσκονται με την αλλαγή της συνείδησης από το "όχι" στο "ναι" στις Πρέσπες και δημόσια ο κ. Πρωθυπουργός τους προσφέρει υπουργική καρέκλα την οποία δεν την πήραν από τον Τσίπρα αλλά από τους ΑΝΕΛ και από μένα».
Εξιστορώντας τι συνέβη με την κυρία Κουντουρά και τον κ. Κόκκαλη πριν την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «έρχονται μετά και την Παρασκευή πριν τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης η μεν Κουντουρά μου λέει ότι εγώ σκέφτομαι να δώσω ψήφο εμπιστοσύνης αλλά να δεν ψηφίσω τα Σκόπια. Ο Κόκκαλης μου λέει γιατί δεν λες ξεκάθαρα ότι θα ρίξεις την κυβέρνηση. Αυτά τα πράγματα όταν βρίσκονται με υπουργικές καρέκλες είναι συναλλαγή και αποστασία. Είναι αλλαγή της θέσης της οποίας είχαν». «Όταν ένας πολιτικός έχει εκφράσει δημόσια θέση σε όργανα και τύπο για να αλλάξει , κάτι συμβαίνει» πρόσθεσε ο Πάνος Καμμένος.
Ο Πάνος Καμμένος έκανε μάλιστα αναφορά σε δημοσιογράφο που είναι κοντά στο πρωθυπουργικό γραφείο, ο οποίος, όπως είπε, «ήρθε κλαίγοντας και μου είπε στην έχουν στημένη».«Ο Βούτσης θέλει να παρερμηνεύσει τον κανονισμό που λέει ότι για να συσταθεί κ.ο πρέπει να υπάρχουν πέντε βουλευτές από την ίδια εκλογή και να το κάνει με απόφαση του συμβουλίου των προέδρων της Βουλής, έτσι φαίνεται η αγωνία Τσίπρα να υπουργοποιήσει τον Κουίκ» είπε στη συνέχεια ο Πάνος Καμμένος αναφερόμενος στην καταγγελία του ότι θέλουν να διαλύσουν την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ.
«Θα προσπαθήσω να παλέψω το πραξικόπημα του Βούτση να παρερμηνεύσει τον Κανονισμό της Βουλής. Ήμουν με συνταγματολόγους με γνωμοδοτήσεις που λένε ότι είναι ξεκάθαρο ότι δεν μπορεί να διαλύσει την κοινοβουλευτική ομάδα» πρόσθεσε
Επιμένοντας στα περί σχεδιασμού ο πρώην υπουργός Άμυνας είπε ότι «αυτός ο σχεδιασμός δείχνει ότι ο Τσίπρας πέραν του ότι ήθελε να κλέψει βουλευτές για να έχει πλειοψηφία και δεν του βγήκε κεντροαριστερή αλλά κεντροδεξιά με αποστάτες, είναι κυβέρνηση αποστατών.
Κάνοντας ειδική αναφορά στον Τέρενς Κουίκ είπε ότι «είναι διορισμένος υπουργός χωρίς να είναι βουλευτής. Μου έκανε εντύπωση που ήθελε ο Πρωθυπουργός να κρατήσει τον Κουίκ που είναι αναπληρωματικός του Παπαχριστόπουλου. Εγώ κάλεσα τον Παπαχριστόπουλο και του του είπα ότι "δεν έχεις λόγο να παραιτηθείς. Εγώ έχω υποχρέωση να σε διαγράψω αλλά είσαι ικανός βουλευτής, δεν θα δώσεις τη θέση στον Κουίκ που είναι αμοραλιστής».
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έκανε λόγο για « αυτή η βιασύνη έχει προκύψει το τελευταίο χρόνο, φαινόταν σαν κάποιοι να θέλουν να κλείσει γρήγορα το θέμα των Σκοπίων με οποιοδήποτε τρόπο», συμπληρώνοντας ότι «η πτώση της κυβέρνησης συνεργασίας έγινε με δύο αναβολές, με δύο φορές που ο πρωθυπουργός ενώ είχε συμφωνηθεί ότι η Πρέσπες θα έρχονταν μετά τις εκλογές υπέκυψε σε κάποιες πιέσεις και το πήγε στα τέλη Μαρτίου και μετά υπαναχώρησε ξανά και το πήγε για το τέλος Ιανουαρίου».
Στη συνέχεια έκανε λόγο για «περίεργο τρόπο» εμπλοκής του Τζορτζ Σόρος με το Υπουργείο Εξωτερικών, υπενθυμίζοντας ότι «ο Σόρος όταν ξεκίνησαν το 90-93 οι πρώτες διαδηλώσεις σε Αυστραλία και ΗΠΑ (σ.σ. υπέρ των Σκοπίων) ήταν αυτός που τις χρηματοδοτούσε. Ήταν αυτός πάντα που και στα ελληνικά πράγματα προσπαθούσε να παρέμβει σε καίρια πόστα που αφορούν τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία. Ήταν ο πρώτος ιδιοκτήτης των ορυχείων της Χαλκιδικής πριν τα πάρουν οι Καναδοί, ήταν εκείνος που χρηματοδοτούσε το δήμο Θεσσαλονίκης και τον κ. Μπουτάρη».
«Χθες τον είδαμε αγκαλιά με τον Ζάεφ, δεν σας έκανε εντύπωση αυτό; Η πρώτη εμφάνιση του κ. Ζάεφ μετά την ψήφιση στη Βουλή των Σκοπίων έγινε με τον κ. Σόρος στην Ελβετία που τον παίρνει αγκαλιά και δηλώνει ότι τώρα πια άνοιξε ο δρόμος για νέες επενδύσεις και το ίδρυμα του Σόρος θα δημιουργήσει μεγάλα προγράμματα στα Σκόπια».
Εξηγώντας τις καταγγελίες του ο Πάνος Καμμένος είπε ότι «οι εταιρίες που εκπροσωπούνται από έναν πρώην πρέσβη Πλατή και τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ κ. Οικονόμου, έκαναν μια εταιρεία η οποία πήρε το διαγωνισμό για τη βίζα. Αυτές οι εταιρείες πήραν χρηματοδότηση στο σύνολο του κεφαλαίου τους από κυπριακές εταιρείες που καταλήγουν στον στενό συνεργάτη του Σόρος», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός Άμυνας.
Όπως είπε «του είχα δώσει όλο τον φάκελο του Τσίπρα. Όταν έδωσα τον φάκελο με όλες τις ανοιχτές εταιρείες, ο κ. Τσίπρας στην κόντρα μου στο υπουργικό απομάκρυνε τον Κοτζιά. Από εκεί και πέρα προσέφυγε ο κ. Κοτζιάς στη Δικαιοσύνη και περιμένω να με καλέσουν, να δώσω τα στοιχεία αυτά. Δεν είναι κάτι κρυφό, είναι από την έρευνα που κάνει κάποιος στο διαδίκτυο.Είναι περίεργο πώς μια εταιρεία παίρνει το διαγωνισμό και εν συνεχεία δίνει το διαγωνισμό στην εταιρεία που τον είχε προηγουμένως».
«Λέω ότι πρέπει να διερευνηθεί επειδή ο Σόρος έχει αυτή τη σχέση με τον Ζάεφ και είναι περίεργη η εμπλοκή του με το ΥΠΕΞ για τις βίζες. Το δεύτερο θέμα είναι ότι στα Σκόπια έχει γραφτεί ότι υπήρχαν χρηματοδοτήσεις από την Ελλάδα σε σκοπιανά ΜΜΕ για να ψηφίσουν "ναι" στο δημοψήφισμα οι Σκοπιανοί. Υπήρχαν μυστικά κονδύλια που πήγαν σε σκοπιανά ΜΜΕ για να πιέσουν τον Σκοπιανό λαό να ψηφίσει υπέρ;» έκλεισε την αναφορά του στο θέμα του Σόρος.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επέμεινε στην κριτική του για τη Συμφωνία των Πρεσπών λέγοντας ότι «η διαφορά μου με τον κ. Μητσοτάκη είναι ότι εγώ διαφωνώ όχι στη διαπραγμάτευση αυτής της κυβέρνησης ή της προηγούμενης αλλά στην παραχώρηση του όρου Μακεδονία όπως λέει ο Σαμαράς. Η παραχώρηση είναι παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας».
Απαντώντας, δε, στο ερώτημα γιατί δεν έριξε την κυβέρνηση το καλοκαίρι του 2018 υπερψηφίζοντας την πρόταση μομφής της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Καμμένος είπε «πέστε ότι είχαμε τη δύναμη και ερχόταν ο κ. Μητσοτάκης, τι θα έκανε ο κ. Μητσοτάκης; Θα έδινε λύση γεωγραφικού προσδιορισμού erga omnes με τον όρο Βόρεια Μακεδονία».