Απάντηση έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος στις αιτιάσεις του Πάνου Καμμένου περί ακυρότητας της διαδικασίας συζήτησης της Συμφωνίας των Πρεσπών, προβάλλοντας τη ρηματική ανακοίνωση της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ η οποία δεσμεύει τη γείτονα σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης και τη δήλωση Νίμιτς ότι η διαδικασία εξελίχθηκε με βάση την Συνθήκη.

Όπως είπε ο κ. Κατρούγκαλος, με τη ρηματική ανακοίνωση η γειτονική χώρα μας ανακοινώνει ότι εκπληρώθηκαν οι εσωτερικές της υποχρεώσεις - κύρωση και αναθεώρηση - σύμφωνα με τη συνταγματική τους τάξη και σύμφωνα με το άρθρο 27 της Συνθήκης της Βιέννης (της Συνθήκης των Συνθηκών δηλαδή) δεν μπορεί να προβληθεί λόγος εναγόμενος στο εσωτερικό δίκαιο για να αναιρεθεί η υποχρέωση που απορρέει από Διεθνή Συνθήκη.

Δεδομένου δε ότι η διαδικασία τελεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι υπάρχει η δήλωση Νίμιτς ότι η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη Συνθήκη.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ είχε λάβει τον λόγο τονίζοντας ότι βάσει του άρθρου 2 παρ. 4 του προσυμφώνου των Πρεσπών θα πρέπει να υπάρχει το αποτέλεσμα του θετικού δημοψηφίσματος ως προϋπόθεση για την κύρωση της Συμβάσεως. Παράλληλα ρώτησε τον υπουργό πώς λογίζεται ως θετικό ένα δημοψήφισμα - «το οποίο δεν είναι έγκυρο γιατί δεν είχε την απαιτούμενη συμμετοχή» - και πώς ερχόμαστε σε κύρωση της Συμφωνίας όταν η προϋπόθεση δεν υφίσταται.

Επίσης, ο κ. Καμμένος ζήτησε από τον κ. Κατρούγκαλο να προσκομίσει την απάντηση του πρέσβη Καραγιάννη διπλωματικού συμβούλου του υπουργείου Άμυνας σύμφωνα με την οποία η χρήση του όρου Μακεδονία δεν συνάδει με το Σύνταγμα, όταν - όπως είπε ο κ. Καμμένος - το υπουργείο Εξωτερικών επιχείρησε να εξαπατήσει το υπουργείο Άμμυνας και να "περάσει" ένα τέτοιο ερώτημα.

 
Top