Οδύσσεια αποδεικνύεται μια υποχρεωτική επίσκεψη σε δηµόσιο νοσοκομείο, καθώς, όπως φαίνεται, τα τελευταία 24ωρα το ΕΣΥ και ειδικά οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) έχουν υποστεί «έμφραγμα», ενώ το υπουργείο Υγείας επεξεργάζεται νέο μοντέλο εφημέρευσης των νοσοκομείων προκειμένου να βελτιωθεί η κατάσταση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ''ΕΘΝΟΣ'', οι ελλείψεις κλινών σε ΜΕΘ κοστίζουν πια σε ανθρώπινες ζωές, καθώς, µε βάση τις καταγγελίες των εργαζομένων στα δηµόσια νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), δύο συνάνθρωποί µας στη Ζάκυνθο έχασαν τη ζωή τους περιμένοντας επί επτά και πλέον ημέρες να βρεθεί κρεβάτι.

«Από τις 3 Ιανουαρίου τρεις άνθρωποι στο νησί που είχαν υποστεί εγκεφαλικό περίμεναν εναγωνίως για μια κλίνη σε ΜΕΘ. Τελικώς, οι δύο δεν τα κατάφεραν, παρότι ο ένας μεταφέρθηκε στην Πάτρα την τελευταία στιγμή. Ταυτόχρονα, η τρίτη ασθενής από τη Ζάκυνθο που υπέστη επίσης εγκεφαλικό δίνει μάχη για τη ζωή της, επειδή δεν έχει βρεθεί ακόμη κρεβάτι. Και στο νοσοκομείο του νησιού υπάρχει εντατική µε πέντε κλίνες, οι οποίες, όμως, δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού» λέει στο «Έθνος» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δηµόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννακός.

Όπως υποστηρίζουν εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, η λίστα αναμονής για ένα κρεβάτι εντατικής μεγαλώνει καθημερινά, καθώς την Τρίτη 15 Ιανουαρίου 48 ασθενείς περίμεναν απεγνωσμένα για μια κλίνη σε ΜΕΘ για να σώσουν τη ζωή τους. Οµως, όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο «Έθνος», «µόνο οι πέντε εξυπηρετήθηκαν, αφού δεν υπήρχαν διαθέσιμα κρεβάτια».

Σύμφωνα µε τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τα τελευταία χρόνια έχουν ανοίξει περισσότερα κρεβάτια εντατικής, αφού τον Οκτώβριο του 2015 λειτουργούσαν 438 κρεβάτια, ενώ πλέον λειτουργούν 565.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στις εφημερίες των δηµοσίων νοσοκομείων συνεχίζει να είναι απογοητευτική, µε τα ράντζα να... κοσμούν σχεδόν όλους τους διαδρόμους.

Ενδεικτική είναι η περίπτωση του Νοσοκομείου «Αττικόν», το οποίο συχνά ασφυκτιά. Και στον «Ευαγγελισμό» η κατάσταση δεν είναι καλύτερη, αφού μετά τη γενική εφημερία στις 15 Ιανουαρίου κατεγράφησαν 70 ράντζα, συν τα μόνιµα 15 µε 20 στην ψυχιατρική κλινική.

Η απάντηση του Νοσοκομείου Ζακύνθου

Η διοικήτρια του Νοσοκομείου Ζακύνθου Δέσποινα Τσαρίδου μιλώντας στο «Έθνος» επιβεβαιώνει ότι δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ενώ αναζητούσαν επί µία εβδομάδα κρεβάτι σε εντατική. Όπως λέει η διοικήτρια: «Έγιναν προσπάθειες επί επτά ημέρες να βρεθεί κρεβάτι εντατικής σε όλη την επικράτεια, αλλά δεν υπήρχε διαθέσιμο. Βέβαια οι θεράποντες ιατροί μου είπαν ότι ο θάνατός τους δεν οφείλεται στην έλλειψη εντατικής».

 
Top