Βρυξέλλες, του Θάνου Αθανασίου
Η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, η προπαρασκευαστική συζήτηση για την 5η υπουργική σύνοδο της Ένωσης των Αραβικών Κρατών (LAS) και η προετοιμασία για την υπουργική συνάντηση ΕΕ - ΑSEAN (χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας), βρίσκονται από το πρωί στο επίκεντρο των συζητήσεων των 28 Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, που διεξάγεται σήμερα στις Βρυξέλλες.
Αρχικά, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων θα ξεκινήσει με μια ανασκόπηση των πιεστικών θεμάτων στη διεθνή ατζέντα, περιλαμβανομένης της Βενεζουέλα, για την οποία οι υπουργοί Εξωτερικών θα ασχοληθούν με τις τελευταίες εξελίξεις στη χώρα και η Ύπατη Εκπρόσωπος θα ενημερώσει για τις τρέχουσες διερευνητικές εργασίες για τη σύσταση μιας διεθνούς ομάδας επαφών που θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία των προϋποθέσεων μιας αξιόπιστης πολιτικής διαδικασίας. Η Ύπατη Εκπρόσωπος και οι Υπουργοί Εξωτερικών θα αναφερθούν στις τελευταίες εξελίξεις στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό μετά τις προεδρικές εκλογές της 30ής Δεκεμβρίου 2018 και θα ανατρέξουν στις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία πριν από τη συζήτηση που προγραμματίζεται την άτυπη συνάντησή τους (Gymnich) την 1η Φεβρουαρίου στο Βουκουρέστι καθώς και πριν από την τρίτη διάσκεψη των Βρυξελλών για την υποστήριξη της Συρίας.
Το βασικότερο ζήτημα στην ατζέντα του Συμβουλίου είναι το σχέδιο δράσης κατά της παραπληροφόρησης που υπέβαλε η Κομισιόν στις 5 Δεκεμβρίου 2018, σε συνέχεια των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2018 και το οποίο καθορίζει τις ενέργειες που πρέπει να αναληφθούν από την ΕΕ σε συνεργασία με τα κράτη μέλη. Στα συμπεράσματά του της 14ης Δεκεμβρίου 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζήτησε την ταχεία και συντονισμένη εφαρμογή του κοινού σχεδίου δράσης ώστε να ενισχυθούν οι ικανότητες της ΕΕ, να ενισχυθούν οι συντονισμένες και κοινές δράσεις της ΕΕ και των κρατών μελών, να κινητοποιηθεί ο ιδιωτικός τομέας και να αυξηθεί η ανθεκτικότητα της κοινωνίας στην παραπληροφόρηση.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την εφαρμογή του σχεδίου δράσης με επίκεντρο τις εξωτερικές του πτυχές.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων συζήτησε την παραπληροφόρηση κατά τη συνεδρίασή του στις 8 Ιανουαρίου 2019, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπόψη τις προσεχείς ευρωπαϊκές εκλογές. Οι Υπουργοί Εξωτερικών αναμένεται να συζητήσουν πώς να οικοδομήσουν εταιρικές σχέσεις και να μοιραστούν πόρους και να αναπτύξουν βέλτιστες πρακτικές με τους διεθνείς εταίρους της ΕΕ, ιδίως το ΝΑΤΟ και την G7, για την αντιμετώπιση της απειλής της παραπληροφόρησης και των ξένων παρεμβάσεων. Η συζήτηση θα καλύπτει τη συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης, συμπεριλαμβανομένων των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, των ΜΚΟ, των επιχειρήσεων και των ακαδημαϊκών κύκλων.
Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα αναφερθούν στην οργάνωση εκστρατειών ευαισθητοποίησης για την παραπληροφόρηση και θα συζητήσουν τη σημασία της αντιμετώπισης της παραπληροφόρησης στο ευρύτερο πλαίσιο των υβριδικών απειλών, των εξωτερικών παρεμβολών και της στρατηγικής επικοινωνίας. Οι Υπουργοί Εξωτερικών μπορούν επίσης να αναφερθούν στο έργο των τριών στρατηγικών ομάδων στρατηγικής επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, που δημιουργήθηκαν για να προωθήσουν αφηγήσεις βασισμένες σε γεγονότα σχετικά με την ΕΕ στις ανατολικές και νότιες χώρες και στα Δυτικά Βαλκάνια. Η Task Force "ανατολική ομάδα" εργάζεται επίσης για τον εντοπισμό, την ανάλυση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου.
Στη συνέχεια το Συμβούλιο θα ξεκινήσει προπαρασκευαστική συζήτηση για την 5η υπουργική σύνοδο της Ένωσης των Αραβικών Κρατών (LAS) που θα διεξαχθεί στις Βρυξέλλες στις 4 Φεβρουαρίου 2019, ενόψει της πρώτης συνόδου κορυφής ΕΕ - LAS που προβλέπεται στις 24 και 25 Φεβρουαρίου 2019 στην Αίγυπτο. Η υπουργική συνάντηση θα αποτελέσει μια ευκαιρία για την επιβεβαίωση της ισχυρής εταιρικής σχέσης ΕΕ - LAS σε ορισμένα περιφερειακά θέματα, καθώς και για την ανάγκη συνεργασίας για την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων στην περιοχή με συγκεκριμένα παραδοτέα.
Η απόφαση για τη διοργάνωση της συνόδου κορυφής λήφθηκε μετά την επίσκεψη του προέδρου Tusk και του καγκελαρίου Kurz στην Αίγυπτο στις 16 Σεπτεμβρίου 2018 και της άτυπης συνόδου κορυφής στο Σάλτσμπουργκ στις 19-20 Σεπτεμβρίου. Στα συμπεράσματά του της 18ης Οκτωβρίου 2018, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής.
Οι Υπουργοί θα ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την πορεία των προετοιμασιών για την υπουργική διάσκεψη. Ειδικότερα, θα συζητήσουν τα περιφερειακά ζητήματα που θα ανακύψουν κατά τη διάρκεια της επικείμενης υπουργικής συνόδου, όπως οι περιφερειακές κρίσεις, η μετανάστευση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας και η αλλαγή του κλίματος.
Σημειώνεται ότι ο Σύνδεσμος των Αραβικών Κρατών είναι ο μόνος παν-αραβικός όμιλος που συγκεντρώνει όλες τις αραβικές χώρες. Περιλαμβάνει 21 κράτη μέλη από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή: Αλγερία, Μπαχρέιν, Κομόρες, Τζιμπουτί, Αίγυπτος, Ιράκ, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λίβανος, Λιβύη, Μαυριτανία, Μαρόκο, Ομάν, Παλαιστίνη, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σομαλία, Σουδάν, Τυνησία , τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Υεμένη. Η προσχώρηση της Συρίας ανεστάλη το 2011. Μετά την υπογραφή μνημονίου συμφωνίας το 2015, η ΕΕ και η LAS διατηρούν μια προχωρημένη σχέση, συμπεριλαμβανομένων διμερών υπουργικών συνόδων και ετήσιων συνεδριάσεων μεταξύ της Επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας της ΕΕ και των Μόνιμων Αντιπροσώπων της LAS. Η ΕΕ και η LAS ξεκίνησαν επίσης το 2015 ένα στρατηγικό διάλογο για την ανάπτυξη της ευρωαραβικής επιχειρησιακής συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας.
Τέλος το Συμβούλιο θα συζητήσει τη συνεργασία της ΕΕ με την Ένωση των χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN), ενόψει της 22ης υπουργικής συνάντησης ΕΕ-ASEAN που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Πηγή: real.gr