Ενδιαφέρον να μετάσχουν στο νέο σύστημα έχουν επιδείξει μόλις 1.200 οικογενειακοί 
γιατροί ή ένας γιατρός για 8.500 πολίτες Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Την ώρα που οι πολίτες πιέζονται να εγγραφούν υποχρεωτικά στον οικογενειακό γιατρό, το σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (εξωνοσοκομειακή περίθαλψη) καρκινοβατεί.

Περισσότεροι από δέκα εκατομμύρια πολίτες καλούνται να αντιστοιχιστούν με μόλις 1.200 οικογενειακούς γιατρούς συν 2.800 στον ΕΟΠΥΥ. Στην πραγματικότητα, ενδιαφέρον έχουν επιδείξει μόλις 1.200 γιατροί ή ένας οικογενειακός γιατρός για 8.500 πολίτες...

Με κοινή ανακοίνωσή τους, 13 Ιατρικοί Σύλλογοι της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου καταγγέλλουν τη διαδικασία υποχρεωτικής εγγραφής, τονίζοντας πως ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση.

Το υπό διαμόρφωση σύστημα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των πολιτών. Από τις 239 Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ) που είχαν εξαγγελθεί, λειτουργούν μόλις 100, παρότι ο προγραμματισμός προέβλεπε πως θα έπρεπε να λειτουργούν όλες έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι πως από τις περίπου 1.200 θέσεις που προκηρύχθηκαν για γιατρούς των ΤΟΜΥ, έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόλις για 500. Οι 2.800 ελεύθεροι επαγγελματίες γιατροί που θα συμβάλλονταν με τον ΕΟΠΥΥ είναι μόλις 700...

Χαρακτηρισμός

Για να εξωραϊστεί η απογοητευτική αυτή εικόνα, το υπουργείο Υγείας χαρακτήρισε “οικογενειακούς γιατρούς” τους παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδιάτρους των Κέντρων Υγείας.

Πολλά από τα νησιά μένουν ακάλυπτα, ενώ πολίτες μεγάλων αστικών περιοχών, όπως οι νότιες περιοχές της Αττικής, καταγγέλλουν πως δεν βρίσκουν οικογενειακό γιατρό.

Όπως ανέφερε σε ημερίδα που έγινε την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας, οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν με κινητές μονάδες. Σε κάθε νομό, θα υπάρχει Κινητή Μονάδα, με γιατρό, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη Υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό, τεχνολόγο ιατρικών εργαστηρίων, η οποία θα έχει οργανική σχέση με ένα Κέντρο Υγείας αγροτικού τύπου.

Στην ημερίδα παρουσιάστηκαν αποσπασματικά στοιχεία για τη μέχρι τώρα λειτουργία των ΤΟΜΥ.

Σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή γενικό γραμματέα Υγείας Σταμάτη Βαρδαρό, έχουν γίνει από 350.000 έως 500.000 επισκέψεις πολιτών, έχουν εγγραφεί σε οικογενειακό γιατρό 1,2 εκατομμύριο πολίτες και εκκρεμεί η οριστικοποίηση για 300.000.

Εγγραφή

Αν και τίποτε δεν έχει οριστικοποιηθεί, οι πολίτες καλούνται να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό, προκειμένου να διατηρήσουν το δικαίωμα των προληπτικών εξετάσεων.

Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί:

Μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απευθείας στον οικογενειακό γιατρό.

Για την αίτηση, μέσω της εφαρμογής, πρέπει να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα:

Είσοδος στο πληροφορικό σύστημα rdv.ehealthnet.gr, με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.

Συμπλήρωση των προσωπικών στοιχείων (βάσει των στοιχείων που θα συμπληρωθούν θα γίνει η επιλογή του οικογενειακού γιατρού).

Επιλογή οικογενειακού γιατρού μεταξύ των διαθέσιμων.

Διαθέσιμοι θεωρούνται οι οικογενειακοί γιατροί, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου που έχει δηλωθεί στο προηγούμενο βήμα και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το εκ του νόμου ανώτατο όριο πληθυσμού ευθύνης.

Οι πολίτες προχωρούν, στη συνέχρια, σε υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης και εκτύπωση της αίτησης.




medispin
 
Top