ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ

Σε μια ήσυχη παραλία στον κόλπο Μποχάι στη βόρεια Κίνα, το αρχιτεκτονικό γραφείο OPEN Architecture έχει σχεδιάσει ένα μουσείο θαμμένο μέσα σε ένα αμμόλοφο, όπως δηλώνει και το όνομά του: «Μουσείο Τέχνης στην Αμμόλοφο».

Η ομάδα σχεδιαστών έχει ανασκάψει την τοποθεσία και έχει κατασκευάσει από τσιμέντο ένα δίκτυο χώρων, συνολικού εμβαδού 930 τετραγωνικών μέτρων. Με την ολοκλήρωσή της, η κατασκευή θα καλυφθεί με άμμο και θα αποκατασταθεί το αρχικό σχήμα του αμμόλοφου.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, το UCCA - το κορυφαίο ανεξάρτητο ίδρυμα τέχνης στην Κίνα - ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με το OPEN Architecture για τον προγραμματισμό και λειτουργία του μουσείου, το οποίο θα αποκαλείται Αμμόλοφος UCCA.

Οι κυψελοειδείς χώροι θα μπορούν να φιλοξενούν διαφορετικών σχημάτων αίθουσες τέχνης, στούντιο και ένα καφέ.
Περνώντας από ένα μακρύ σκοτεινό τούνελ και μετά από μια μικρή αίθουσα υποδοχής, οι επισκέπτες θα εισέρχονται στον κυρίως χώρο, όπου το φως από «φεγγίτη» που έχει διανοιχθεί δημιουργεί ένα εντυπωσιακό εφέ. Παράλληλα, μια σπειροειδής σκάλα θα επιτρέπει την «ανάδυση» των επισκεπτών από τις σαν σπήλαια αίθουσες του μουσείου στην κορυφή του αμμόλοφου και στην ανοιχτωσιά της θάλασσας και του ουρανού.

Χτίζουν μουσείο κάτω από αμμόλοφο στην Κίνα

Μικροί φεγγίτες θα φωτίζουν το χώρο

Οι κυψελοειδείς χώροι θα μπορούν να φιλοξενούν διαφορετικών σχημάτων αίθουσες τέχνης, στούντιο και ένα καφέ

Το αρχιτεκτονικό γραφείο εργάζεται, ταυτόχρονα, και για τη δημιουργία ενός άλλου μουσείου που θα είναι το «αδελφάκι» του Αμμόλοφου UCCA: Το «Μουσείο Τέχνης στη Θάλασσα», το οποίο θα σηκώνεται από τη θάλασσα ως μοναχικός βράχος. Στο άμεσο μέλλον, ένα πέρασμα θα ενώνει τα δύο μουσεία όταν το επιτρέπει η άμπωτη.

Τα εγκαίνια του «Μουσείου Τέχνης στον Αμμόλοφο» προγραμματίζονται εντός του 2018, και η πρώτη έκθεση θα διερευνά τη σχέση των ανθρώπων με τη φύση.

Οπως ζούνε τα μυρμήγκια


 
Top