Εικόνες με αστυνομικούς να ψάχνουν δημοσιογράφους στα γραφεία των εφημερίδων και διευθυντές εφημερίδων και δημοσιογράφους να δίνουν αποτυπώματα στην Ασφάλεια επειδή έγραψαν άρθρο για κάποιον υπουργό ανοίγουν πληγές στη Δημοκρατία. Έντονη αντίδραση από Αντιπολίτευση και ΕΣΗΕΑ

Προσπάθεια φίμωσης μέσων ενημέρωσης καταλογίζεται στον Πάνο Κάμμενο, στον συγκυβερνήτη του αριστερού Αλέξη Τσίπρα, αφού ο υπουργός Άμυνας κάθε φορά που δημοσιογράφοι γράφουν άρθρα ή εκφράζουν απόψεις που ασκούν σκληρή κριτική «ενοχλώντας» τον υπουργό αυτός απαντά με μηνύσεις.

Τακτική που όσο σκληρά -ενίοτε ίσως και προκλητικά και άδικα- και αν είναι τα δημοσιεύματα, παραπέμπει σε άλλες «μαύρες εποχές» και σίγουρα δεν περιποιεί τιμή στους πολιτικούς που την ακολουθούν, εξού και οι περισσότεροι -πλην του Καμμένου- την ακολουθούν σε σπάνιες περιπτώσεις.

Κάθε πολιτικός πόσο μάλλον ο συγκυβερνήτης Πάνος Κάμμένος έχει πολλά μέσα για να απαντήσει και να αποδείξει το άδικο των κατηγοριών που του προσάπτονται πριν καταφύγει σε αυτές τις αμφιλεγόμενες μεθόδους, τις οποίες έσπευσαν για άλλη μια φορά να καταδικάσουν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, αλλά και η ΕΣΗΕΑ.

Εικόνες με αστυνομικούς να ψάχνουν δημοσιογράφους στα γραφεία των εφημερίδων και διευθυντές εφημερίδων και δημοσιογράφους να δίνουν αποτυπώματα στην Ασφάλεια επειδή έγραψαν άρθρο για κάποιον υπουργό ανοίγουν πληγές στη Δημοκρατία.Ο εκδότης του Φιλελεύθερου Θανάσης Μαυρίδης και ο διευθυντής Παναγιώτης Λάμψιας

Τελευταίο θύμα της «βιομηχανία διώξεων δημοσιογράφων και ΜΜΕ» του Πάνου Καμμένου ήταν δημοσιογράφοι της εφημερίδας Φιλελεύθερος.

Ο Π.Καμμένος, άσκησε μήνυση εις βάρος της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», λόγω δημοσιεύματος σχετικά με τις απάνθρωπες καταστάσεις που επικρατούν στη Μόρια, αλλά και συνολικά στον τρόπο διαχείρισης των ευρωπαϊκών και άλλων πόρων που σύμφωνα με πρόσφατη δήλωση του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ.

Η μήνυση είναι σε βάρος του εκδότη Θανάση Μαυρίδη, του διευθυντή Παναγιώτη Λάμψια, του διευθυντή Σύνταξης Βασίλη Γεώργα, του διευθυντή έκδοσης Γεώργιου Μπαλγκά, της αρχισυντάκτριας του πολιτικού ρεπορτάζ Κατερίνας Γαλανού και των δημοσιογράφων Γαβριήλ Σερέτη και Νικολέτας Μουτούση.

Το πρωί του Σαββάτου, τα αρμόδια αστυνομικά όργανα εμφανίστηκαν στα γραφεία του Φιλελεύθερου και του Liberal, αναζητώντας τα άτομα, εις βάρος των οποίων είχε ασκηθεί η μήνυση, φεύγοντας άπραγοι γιατί τα γραφεία δεν λειτουργούσαν.

Οι δημοσιογράφοι έχοντας ενημερωθεί σχετικά με τη μήνυση και εκκίνηση της διαδικασίας του αυτοφώρου παρέμειναν στις οικίες τους αναμένοντας τα αρμόδια αστυνομικά όργανα και τελικά παρουσιάστηκαν αυτοβούλως στη ΓΑΔΑ, από όπου τους έστειλαν στο ΑΤ Εξαρχείων.

Με τη διαδικασία του αυτοφώρου οι δημοσιογράφοι έδωσαν αποτυπώματα και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα το πρωί της Κυριακής, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι θα παραμείνουν στο ΑΤ Εξαρχείων μέχρι το πρωί.
«Μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν θέματα»

Χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Μαυρίδη, εξερχόμενου από τη ΓΑΔΑ: «Η εφημερίδα Φιλελεύθερος διώκεται γιατί βγάλαμε στη φόρα το Μεταναστευτικό. Η ελληνική κυβέρνηση πήρε από την Ευρώπη 1,6 δισ. ευρώ για να διαχειριστεί το ζήτημα των προσφύγων και έχουμε τελικά …τη Μόρια.»

» Αντί να αναζητείται τι έχει γίνει και η Δικαιοσύνη να ερευνά τις καταγγελίες για απ ευθείας αναθέσεις και που πήγαν τα χρήματα, μηνύονται δημοσιογράφοι και ΜΜΕ που αναδεικνύουν το θέμα και αναζητούνται για συλληφθούν» πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το ποια είναι εν συνεχεία η διαδικασία, από τους δημοσιογράφους, ο κ. Μαυρίδης διευκρίνισε ότι «μας είπαν να πάμε στο αστυνομικό τμήμα Εξαρχείων γιατί εκεί είναι η δικογραφία. Θα προσπαθήσουμε να διευκολύνουμε την ελληνική δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Αφού δεν μας βρήκαν στα σπίτια μας, εμάς… όταν δεν πάει το βουνό στο Μωάμεθ, πάει ο Μωάμεθ στο βουνό».




ΕΣΗΕΑ: Να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, «καταγγέλλει την εμφάνιση αστυνομικών στα γραφεία της ιστοσελίδας «liberal.gr» και της εφημερίδας «Φιλελεύθερος». Οι αστυνομικοί αναζητούσαν δημοσιογράφους, προκειμένου να δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου, μετά από μήνυση που υπέβαλε υπουργός της Κυβέρνησης.»


» Υπενθυμίζουμε ότι, εάν από τη δημοσίευση ενός άρθρου θεωρεί κάποιος ότι θίγεται ή ότι το δημοσίευμα είναι αναληθές, μπορεί να ζητήσει να δημοσιεύσει την άποψή του, ώστε να αποκατασταθεί η τιμή και η υπόληψή του.»

» Κάτι τέτοιο προβλέπεται, άλλωστε, τόσο από το Νόμο όσο και από τις Αρχές Δεοντολογίας του Δημοσιογραφικού Επαγγέλματος. Εάν και πάλι ο θιγόμενος δεν ικανοποιηθεί έχει τη δυνατότητα να προσφύγει στην τακτική Δικαιοσύνη.»

» Όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου συμφωνούν ότι πρέπει να καταργηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου για δημοσιεύματα στον Τύπο.»

» Καλούμε την κυβέρνηση να νομοθετήσει, επιτέλους, και να καταργηθεί η αυτόφωρη διαδικασία, η οποία είναι ενέργεια που στρέφεται κατά της ελεύθερης ενημέρωσης και έχει σκοπό να τρομοκρατήσει και να οδηγήσει τους δημοσιογράφους σε αυτοπεριορισμό.»

Η ΕΣΗΕΑ «θα ενημερώσει εκ νέου την Ευρωπαϊκή και τη Διεθνή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων για τα σοβαρά προβλήματα που προκύπτουν από τη συγκεκριμένη νομοθεσία, ακριβώς όπως έπραξε και το 2012, όταν συνάδελφος συνελήφθη με τη διαδικασία του αυτοφώρου και στη δίκη του παρέστη και κατέθεσε και ο τότε Πρόεδρος της ΔΟΔ Τζιμ Μπουμέλα» καταλήγει η ανακοίνωση της Ένωσης Συντακτών.
Πυρ ομαδόν και από την Αντιπολίτευση

Οργισμένες ήταν οι αντιδράσεις και της Αντιπολίτευσης κατηγορώντας την κυβέρνηση για άλλη μία επίδειξη αλαζονείας και καθεστωτικές αντιλήψεις.

«Οι τραμπουκισμοί του κ. Καμμενου δεν φοβίζουν κανέναν» λέει χαρακτηριστικά η Νέα Δημοκρατία, εστιάζοντας στην ουσία του θέματος.

«Η καθεστωτική αντίληψη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ συνεχίζεται» αναφέρει το ΚΙΝΑΛ, προσθέτοντας ««Θέλουν να τα ελέγχουν όλα και να τα υποτάσσουν στη γραμμή τους. Η απόπειρα ποινικοποίησης της πολιτικής ζωής του τόπου πρέπει να σταματήσει, γιατί εξυπηρετεί μόνο τα άκρα και ναρκοθετεί το μέλλον της χώρας».

Για ένα ακόμη «δείγμα ολοκληρωτικής αντίληψης» μιλά το Ποτάμι και προσθέτει: «Είναι προφανές ότι στόχος είναι η ελευθερία του τύπου και ο εκφοβισμός των δημοσιογράφων. Πρέπει κάποια στιγμή η απαράδεκτη αυτόφωρη διαδικασία για δημοσιεύματα στον τύπο να καταργηθεί».
 
Top