Σε απίστευτες δηλώσεις προχώρησε ο Δ. Παπαδημούλης σε Σκοπιανό ΜΜΕ. 
Η υποχωρητικότητα των Κυβερνητικών και η παραχώρηση της Ιστορίας μας πλέον εξοργίζει.
Η εφημερίδα της πΓΔΜ «Nezavisen Vesnik» φιλοξενεί συνέντευξη του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, αναφορικά με τη συμφωνία των Πρεσπών, στο περιθώριο της επίσκεψής του στα Σκόπια, στο πλαίσιο της μεικτής διακοινοβουλευτικής επιτροπής ΕΕ – πΓΔΜ.

Η τοποθέτηση-βόμβα. Σε μία στιγμή, ο Σκοπιανός δημοσιογράφος κάνει το εξής ερώτημα στον κ. Παπαδημούλη.

Solun ή Θεσσαλονίκη; Βάσει της συμφωνίας, πως θα πρέπει να αποκαλούμε την πόλη;

Για εμάς είναι η Θεσσαλονίκη. Για εσάς, είναι δικό σας θέμα πως θα την αποκαλείτε. Δεν αποφασίζω πως θα την ονομάζει κάποιος, αλλά για όλους τους Έλληνες, η Θεσσαλονίκη, είναι η Θεσσαλονίκη.
Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι με τη συμφωνία η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα, η ελληνική Μακεδονία, ενδυναμώνονται εμπορικά, αυξάνεται η σταθερότητα, ενισχύονται οι πολιτιστικές σχέσεις και ο τουρισμός. Πιστεύω ότι η πόλη θα γίνει ένας από τους ισχυρότερους εκφραστές της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας.

Είναι σοβαρή απάντηση Ελληνα πολιτικού; Είναι σαφές ότι οι Σκοπιανοί, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν την εθνική ταυτότητα που δεν έχουν, επιχειρούν να σφετεριστούν την ιστορία της Ελλάδας.

Οι ΣΥΡΙΖαίοι τους δίνουν συνεχώς πατήματα.






Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη στα ελληνικά:
Παρακολουθείτε τις πολιτικές εξελίξεις αναφορικά με το δημοψήφισμα στη πΓΔΜ. Σύμφωνα με την εκτίμησή σας, ποια πλευρά από τις δύο έχει μεγαλύτερη δυσκολία να υιοθετήσει τη συμφωνία;

Η συμφωνία των Πρεσπών έχει δυο φάσεις για τη πΓΔΜ, το δημοψήφισμα και τις συνταγματικές τροποποιήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε, η συμφωνία θα γίνει δεκτή από την πλειοψηφία. Πρέπει ωστόσο να περιμένουμε για να δούμε τα αποτελέσματα.

Σε κάθε περίπτωση, μια ισχυρή πλειοψηφία υπέρ της συμφωνίας στο δημοψήφισμα, θα ενισχύσει τις προσπάθειες για υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών.

Στη συνέχεια, η συμφωνία θα έρθει στο ελληνικό Κοινοβούλιο, όπου πιστεύω θα υιοθετηθεί με καθαρή πλειοψηφία. Δυσκολίες υπάρχουν και για τις δυο πλευρές, καθώς η συμφωνία δίνει λύση σε ένα ζήτημα που εκκρεμεί εδώ και τρεις δεκαετίες. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι αποτέλεσμα της αποφασιστικότητας των Τσίπρα και Ζάεφ, που έφτασαν σε έναν αμοιβαία επωφελή συμβιβασμό. Όσο περνάει ο καιρός, ολοένα και μεγαλύτερο μέρος από τις κοινωνίες των δυο χωρών θα στηρίζει την συμφωνία.

Πότε θα ξεκινήσετε να μας αποκαλείτε Βορειομακεδόνες και πως οι πολίτες της Ελλάδας θα συνηθίσουν στο καινούργιο όνομα;

Πιστεύω ότι μετά την επικύρωση της συμφωνίας, οι Έλληνες θα ξεκινήσουν να χρησιμοποιούν το «Βόρεια Μακεδονία». Όταν πρόκειται για συμβιβασμό, κανείς δεν μπορεί να είναι 100% ικανοποιημένος, αλλά είναι σημαντικό ότι καταφέραμε να χτίσουμε γέφυρες μεταξύ των δύο κρατών, εξασφαλίζοντας ότι και οι δύο πλευρές θα είναι ικανοποιημένες από το αποτελέσματα.

Είναι σημαντικό να μη χαθεί λοιπόν αυτό το «παράθυρο ευκαιρίας», καθώς με την επικύρωση της συμφωνίας θα αυξηθεί η σταθερότητα στην περιοχή και θα επωφεληθούν οι οικονομίες και της Ελλάδας και της πΓΔΜ.

Είχατε συνάντηση με τον επικεφαλής του VMRO, κ. Μιτσκόφσκι. Ποια είναι η εντύπωση που σας έκανε;

Πιστεύω ότι ο κ. Μιτσκόφσκι βρίσκεται σε δύσκολη θέση γιατί δεν έχει ξεκάθαρη θέση για το δημοψήφισμα. Εκτιμώ ότι για την ενότητα του VMRO είναι σημαντικό να υποστηριχθεί η συμφωνία, γιατί είναι θετική για τον λαό του. Η συμβουλή μου είναι, μιας και είναι και νέος σε ηλικία πολιτικός, να μην ακολουθήσει τα βήματα του προκατόχου του και να υιοθετήσει μια φιλο-ευρωπαϊκή, κεντροδεξιά προσέγγιση. Θα είναι χρήσιμο και για τον ίδιο και για το κόμμα του να είναι υποστηρικτικός προς τον ευρωπαϊκο προσανατολισμό της χώρας του και την πορεία ένταξης στην ΕΕ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση και στις δύο χώρες παρουσιάζει αντιφατικά επιχειρήματα. Το VMRO τονίζει ότι ο Ζάεφ τα έδωσε όλα στον Τσίπρα, και η ΝΔ ότι ο Τσίπρας τα έδωσε όλα στον Ζάεφ. Αυτό δεν είναι αλήθεια. Η αλήθεια είναι υπήρξε μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία, την οποία στηρίζει και η πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο οποίο συμμετέχουν τόσο το VMRO, όσο και η ΝΔ.

Όταν οι Τσίπρας και Ζάεφ βρέθηκαν στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών χειροκρότησαν τους δύο ηγέτες, εκτός από μια μειοψηφία ακροδεξιών και εθνικιστών.

Το VMRO δηλώνει ότι μπορούσε να επιτευχθεί καλύτερη συμφωνία. Πως το σχολιάζετε;

Δεν πιστεύω ότι αυτό ήταν δυνατό, κι αυτό ακριβώς τόνισα στην ανεπίσημη συνάντηση με τον κ. Μιτσκόφσκι. Του είπα επίσης ότι εάν νομίζει ότι μπορούσε να πετύχει μια καλύτερη συμμαχία, αυτό θα έπρεπε να το δοκιμάσει με το αδελφό κόμμα της ΝΔ. Θα ήθελα πραγματικά να το δω αυτό.

Η άποψή μου είναι ότι εάν η χώρα σας χάσει αυτή την ευκαιρία να επικύρωση τη συμφωνία, το «παράθυρο ευκαιρίας» θα κλείσει για τα επόμενα 25 χρόνια. Κι αυτό γιατί είχαμε μια ευκαιρία μεταξύ Γκλιγκόροφ και Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, αλλά χάθηκε λόγω των αντιδράσεων και στις δύο χώρες. Τώρα, πρέπει να είμαστε πολύ σοβαροί και να μην επαναλάβουμε το ίδιο λάθος.

Solun ή Θεσσαλονίκη; Βάσει της συμφωνίας, πως θα πρέπει να αποκαλούμε την πόλη;

Για εμάς είναι η Θεσσαλονίκη. Για εσάς, είναι δικό σας θέμα πως θα την αποκαλείτε. Δεν αποφασίζω πως θα την ονομάζει κάποιος, αλλά για όλους τους Έλληνες, η Θεσσαλονίκη, είναι η Θεσσαλονίκη.

Αυτό που έχει σημασία, είναι ότι με τη συμφωνία η Θεσσαλονίκη, η Βόρεια Ελλάδα, η ελληνική Μακεδονία, ενδυναμώνονται εμπορικά, αυξάνεται η σταθερότητα, ενισχύονται οι πολιτιστικές σχέσεις και ο τουρισμός. Πιστεύω ότι η πόλη θα γίνει ένας από τους ισχυρότερους εκφραστές της εφαρμογής αυτής της συμφωνίας.

Υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της συμφωνίας;

Ναι, πιστεύω ότι μέχρι τον αργότερο μέχρι το Μάρτιο του 2019 η συμφωνία θα έχει κυρωθεί, με την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγηθεί και προχωρήσει όλα τα απαραίτητα βήματα. Είναι ευθύνη μας να μην υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, και η θέληση τόσο του Έλληνα Πρωθυπουργού Τσίπρα, της ελληνικής κυβέρνησης και του Προέδρου της Βουλής είναι να μην πάμε μετά τον Μάρτιο.

Συνεχίζει να υπάρχει ρωσική παρέμβαση προς την Ελλάδα στο ζήτημα της συμφωνίας;

Συμφωνώ με τον Πρωθυπουργό Ζάεφ ότι δεν υπάρχουν στοιχεία γι αυτό που λέτε. Η ελληνική κυβέρνηση έχει κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα, και είναι σημαντικό οι δύο χώρες να έχουν καλές σχέσεις και να σέβεται η μια την άλλη.

Συστήθηκε μεικτή επιτροπή μεταξύ των δύο χωρών. Ποιος θα είναι υπεύθυνος από την ελληνική πλευρά και τι θα συζητηθεί στην επιτροπή;

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών θα προχωρήσουν στα αναγκαία βήματα για την εφαρμογή της συμφωνίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μετά την επικύρωση, θα υπάρχει θετικό έδαφος και πνεύμα καλής θέλησης και από τις δύο πλευρές για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Σύντομα έχουμε ευρωεκλογές. Τι θα γίνει με τη συμφωνία εάν ευρωσκεπτικιστές αναλάβουν τα ηνία σε επίπεδο ΕΕ;

Υπάρχει μια ανησυχητική αύξηση των αντι-ευρωπαϊκών, λαϊκίστικων και ακροδεξιών δυνάμεων. Είναι σημαντικό να διαμορφωθεί η μέγιστη δυνατή, δημοκρατική και φιλοευρωπαϊκή συμμαχία ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Είμαι θετικός ότι μπορεί να διαμορφωθεί μια τέτοια συμμαχία που θα έχει την πλειοψηφία στο επόμενο Ευρωκοινοβούλιο, απέναντι στην ακροδεξιά. Η ΕΕ πρέπει να απαντήσει στις ανησυχίες των πολιτών για περισσότερη και δικαιότερη ανάπτυξη, για κοινωνική συνοχή, για περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατική λογοδοσία.

Ο μόνος τρόπος για να απαντήσουμε σε αυτές τις προκλήσεις είναι μέσα από τη διαμόρφωση μιας ισχυρής πλειοψηφίας των δημοκρατικών συμμαχιών. Η ευρεία πλειοψηφία των ευρωβουλευτών και των ευρωπαϊκών θεσμών στηρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ. Μετά την επικύρωση της συμφωνίας, θα πρέπει να δουλέψετε σκληρά για την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων στη χώρα. Είχα επίσης μια συνάντηση με την Υπουργό Ραντμίλα Σεκερίνσκα, και με μεγάλη ικανοποίηση συνειδητοποίησα ότι έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες προετοιμασίες για την επόμενη φάση της επικύρωσης. Σε κάθε περίπτωση, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων ευρωβουλευτών θα υποστηρίξουν την ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ. Μετά την επικύρωση της συμφωνίας των Πρεσπών, θα βρείτε στην Ελλάδα έναν φίλο και σύμμαχο στην πορεία ένταξης στην ΕΕ.

Πότε θα δούμε τον Τσίπρα στα Σκόπια;

Δεν μπορώ να σας δώσω την ακριβή ημερομηνία. Αλλά στη συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο της Βουλής Ταλάτ Τζαφέρι, του είπα ότι μετά την επικύρωση και από τις δύο πλευρές, θα ήταν καλό να γίνουν επισκέψεις των προέδρων των Κοινοβουλίων των δύο χωρών. Για την επίσκεψη Τσίπρα, κάτι τέτοιο θα προτιμούσα να το ανακοινώσει το γραφείο του Πρωθυπουργού.
 
Top