Κάθε πολιτισμός και κάθε κουλτούρα έχει της δικές της ιδιαιτερότητες, οι οποίες επηρεάζουν...
τον τρόπο ζωής των κατοίκων στις περιοχές στις οποίες επικρατούν και μαζί με αυτόν επηρεάζουν και τον τρόπο ανατροφής των παιδιών.

Λένε, λοιπόν, ότι οι κάτοικοι των σκανδιναβικών χωρών και των χωρών της Βόρειας Ευρώπης μεγαλώνουν πιο ευτυχισμένα και ισορροπημένα παιδιά, χάρη στην ιδιοσυγκρασία τους και τον τρόπο ζωή τους. Παρακάτω θα διαβάσετε 5 τακτικές που ακολουθούν οι Ολλανδοί γονείς – ο λαός της Ολλανδίας κατατάσσεται στους πιο ευτυχισμένους του κόσμου – και έχουν πιο υπάκουα και κυρίως πιο χαρούμενα παιδιά.

Οι Ολλανδοί γονείς, λοιπόν:

Αφήνουν τα παιδιά τους να παίξουν στη βροχή
Και συγκεκριμένα να κάνουν ποδήλατο στη βροχή. Με αυτόν τον τρόπο προσπαθούν να μεγαλώσουν παιδιά ανεξάρτητα,  δυναμικά και πιο ανθεκτικά στο κρύο. Προσωπικά, αν το παιδί μου είναι καλά ντυμένο, φορά αδιάβροχο και γαλότσες και το ποδήλατό του δεν έχει κάποια βλάβη, νομίζω, μπορεί να απολαύσει μια ποδηλατάδα στη βροχή.

Νιώθουν άνετα με τις αποφάσεις τους
Ακούω συχνά – και το σκέφτομαι και εγώ – «Τι θα πει ο κόσμος αν κάνω αυτό…» ή «Δεν το κάνουμε αυτό γιατί δεν πρέπει» ή ακόμα χειρότερα «Δεν έπρεπε να το κάνω αυτό. Τώρα οι άλλοι θα λένε…». Στην Ολλανδία οι περισσότεροι γονείς δεν μετανιώνουν για όσα αποφασίζουν για τα μωράκια τους και σίγουρα δεν νιώθουν υπόλογοι στους άλλους. Το να δουλεύουν λιγότερες ώρες, να έχουν χρόνο με τα παιδιά τους και χρόνο για τον εαυτό τους, αλλά και να χτίζουν δυνατές σχέσεις είναι κάτι καθημερινό για εκείνους. Αποδέχονται τον εαυτό τους και τα παιδιά τους όπως είναι, χωρίς να περιμένουν από τους άλλους επιβεβαίωση και αποδοχή.

Φτιάχνουν κανόνες με τα παιδιά τους
Στην Ολλανδία οι γονείς αφήνουν τα παιδιά να παίρνουν αποφάσεις και για το σπίτι. Προσπαθούν να χτίσουν από νωρίς την αυτοπεποίθηση των παιδιών τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα αφήνουν να κάνουν ό,τι θέλουν. Τα παιδιά έχουν λόγο στις αποφάσεις της οικογένειας, πράγμα το οποίο οδηγεί σε λιγότερους διαπληκτισμούς και καβγάδες στο σπίτι.

Επικεντρώνονται στην απλότητα
Οι οικογένειες στην Ολλανδία εστιάζουν στα απλά. Τα παιδικά πάρτι, οι διακοπές, τα ρούχα των παιδιών όλα είναι απλά. Οι Ολλανδοί γονείς επικεντρώνονται στην ώρα που περνούν τα παιδιά μαζί τους, στα οικογενειακά γεύματα, στις δραστηριότητες που αυξάνουν την επαφή με την φύση και την κοινωνικοποίηση.

Είναι πρότυπα για τα παιδιά τους
Τα παιδιά, λένε, είναι σφουγγάρια και αντιγράφουν όποια κίνηση ή συμπεριφορά δουν. Γι’ αυτό το λόγο και οι γονείς στην Ολλανδία πρώτα κάνουν και μετά απαιτούν από τα παιδιά τους την ίδια συμπεριφορά. Για παράδειγμα, οι μαμάδες στην Ολλανδία ξέρουν ότι αν θέλουν τα παιδιά τους να είναι ανεξάρτητα, δυναμικά και ευτυχισμένα οφείλουν να τους δείξουν πώς θα τα καταφέρουν. Αυτό το καταφέρνουν όχι με κήρυγμα, αλλά με πράξεις. Δίνουν αξία στον εαυτό τους και τις ανάγκες τους και το ίδιο περιμένουν και από τα παιδιά τους…
Πηγή
 
Top