Η επίσημη τελετή λήξης των μνημονίων που θα εορταστεί από αύριο με τυμπανοκρουσίες και μεγαλοστομίες από τα κυβερνητικά στελέχη σε κανάλια, σταθμούς και πλατείες πολύ δύσκολα θα καταφέρει να καλύψει την μίζερη Φθινοπωρινή πραγματικότητα, η οποία φαντάζει ακόμα πιο άγρια για τους υπερφορολογημένους Έλληνες.

Από τον Σεπτέμβριο, αλλάζει το καθεστώς στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Επιταχύνονται οι διαδικασίες ώστε μέσα σε 48 μέρες -να έχουν ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ 3 διαδοχικές αναβολές και τελικά- το ακίνητο να εκποιείται σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αντικειμενικής του αξίας.


Έτσι, περισσότεροι από 15,6 χιλ. πλειστηριασμοί, οι οποίοι συγκεντρωθεί στις δικαστικές λίστες με επισπεύδουσες τις τράπεζες, πρόκειται να δρομολογηθούν τον επόμενο μήνα με ταχύτερες επαναληπτικές διαδικασίες, προκειμένου οι τράπεζες να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα ενίσχυσης των ισολογισμών τους έναντι των απαιτήσεων του SSM πριν από το τέλος του 2018.

Οι "αλλαγές” δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον μεγάλο αριθμό των πλειστηριασμών που θα πρέπει να διενεργηθούν, αλλά και με τις διαδικασίες που αυτοί θα πραγματοποιηθούν.


Το νέο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δημιουργεί μια καινούργια πραγματικότητα οριστικής απώλειας του ακινήτου του οφειλέτη, μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

- Μόλις ο πρώτος πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, ο δεύτερος προγραμματίζεται σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών.

- Αν και στον δεύτερο πλειστηριασμό δεν υπάρξει κατακύρωση, τότε το Δικαστήριο, διατάσσει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες με την ίδια ή κατώτερη τιμή.

- Την τρίτη φορά, ο πλειστηριασμός ολοκληρώνεται μέσα σε 48 ημέρες (αντί 70 ημερών στο παρελθόν) και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Με την αύξηση και επίσπευση των πλειστηριασμών, θα ακολουθήσει επίσης διεύρυνση του είδους και του όγκου των δανείων που θα βγουν προς πώληση. Επιχειρηματικά και καταναλωτικά δάνεια που συνοδεύονται από εξασφαλίσεις θα αποτελέσουν τον κύριο όγκο των δανείων που θα πουληθούν τους επόμενους μήνες, πριν αρχίσει να προωθείται και η πώληση στεγαστικών δανείων.

Από την άλλη πλευρά, η μεσαία τάξη στην Ελλάδα θα ανακαλύψει σε λίγες μέρες, πόσο εγκληματική και κολάσιμη είναι η επιτυχία της τα προηγούμενα χρόνια. Με τις νέες αντικειμενικές αξίες, ο ΕΝΦΙΑ και ο Συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ θα τους τιμωρήσουν αυστηρά, γιατί κάποτε κατάφεραν να «χτίσουν» μια μικρή περιουσία.

Ειδικά για τους κατοίκους των προαστίων, εκεί όπου οι τιμές ζώνης κινούνται μεταξύ 1.100 έως 2.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, οι αντικειμενικές αξίες έκαναν άλμα κατά 200, 300 και 550 ευρώ το τετραγωνικό, ανεβάζοντας ταυτόχρονα τον βασικό ΕΝΦΙΑ αλλά και τον συμπληρωματικό φόρο.

Την ώρα που η κυβέρνηση θα προσπαθεί να παρασύρει την κοινή γνώμη στους πανηγυρισμούς για την «οριστική έξοδο από τα Μνημόνια», οι πολίτες θα νιώθουν στην καθημερινότητά τους, ότι η οριστική έξοδος από τα Μνημόνια θα υπάρξει μόνον μόλις η οικονομία ανακάμψει, προσελκύοντας επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.
 
Top