Η τελετή λήξης των μνημονίων που εορτάζεται με τυμπανοκρουσίες, καταιγιστική υποσχεσιολογία και μεγαλοστομίες 
από τα κυβερνητικά στελέχη σε κανάλια, σταθμούς και πλατείες πολύ δύσκολα θα καταφέρει να καλύψει την μίζερη Φθινοπωρινή πραγματικότητα, η οποία φαντάζει ακόμα πιο άγρια για τους υπερφορολογημένους Έλληνες.

Από τον Σεπτέμβριο, αλλάζει το καθεστώς στους πλειστηριασμούς ακινήτων. Επιταχύνονται οι
διαδικασίες ώστε μέσα σε 48 μέρες -να έχουν ολοκληρωθεί σε χρόνο ρεκόρ 3 διαδοχικές αναβολές και τελικά- το ακίνητο να εκποιείται σε τιμή πολύ χαμηλότερη της αντικειμενικής του αξίας.



Έτσι, περισσότεροι από 16.173. πλειστηριασμοί, σε πρώτη φάση, οι οποίοι συγκεντρωθεί στις δικαστικές λίστες με επισπεύδουσες τις τράπεζες, πρόκειται να δρομολογηθούν τον επόμενο μήνα με ταχύτερες επαναληπτικές διαδικασίες, προκειμένου οι τράπεζες να πετύχουν σημαντικά αποτελέσματα ενίσχυσης των ισολογισμών τους έναντι των απαιτήσεων του SSM.

Οι «αλλαγές” δεν έχουν να κάνουν μόνο με τον μεγάλο αριθμό των πλειστηριασμών που θα πρέπει να διενεργηθούν, αλλά και με τις διαδικασίες που αυτοί θα πραγματοποιηθούν.

Το νέο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών δημιουργεί μια καινούργια πραγματικότητα οριστικής απώλειας του ακινήτου του οφειλέτη, μέσα σε χρόνο ρεκόρ.

– Μόλις ο πρώτος πλειστηριασμός κηρυχθεί άγονος, ο δεύτερος προγραμματίζεται σε χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των 40 ημερών.

– Αν και στον δεύτερο πλειστηριασμό δεν υπάρξει κατακύρωση, τότε το Δικαστήριο, διατάσσει νέο πλειστηριασμό μέσα σε 8 εργάσιμες ημέρες με την ίδια ή κατώτερη τιμή.

– Την τρίτη φορά, ο πλειστηριασμός ολοκληρώνεται μέσα σε 48 ημέρες (αντί 70 ημερών στο παρελθόν) και σε πολύ χαμηλότερη τιμή.

Επιπλέον, μέσα στον Σεπτέμβριο θα οριστικοποιηθεί με τον SSM η αναθεωρημένη στοχοθεσία των τραπεζών για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους μέχρι τα τέλη του 2019 και ενώ προετοιμάζονται οι στόχοι για τη διετία 2020 – 2021 που θα υποβληθούν στις 31 Μαρτίου 2019, το εργαλείο των πλειστηριασμών θα αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στην ανάκτηση οφειλών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τραπεζικές πηγές, τουλάχιστον 50.000 ακίνητα, με συντηρητικές εκτιμήσεις, πρόκειται να εκπλειστηριασθούν μέχρι το 2020, εκ των οποίων 15.000 – 20.000 ακίνητα μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους (οι τραπεζίτες κάνουν λόγο για 10.000 προγράμματα πλειστηριασμών, με το κάθε πρόγραμμα να περιλαμβάνει 1 – 2 οριζόντιες ιδιοκτησίες).

Σημειώνεται ότι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών είχαν αναρτηθεί μέχρι χθες 16.173 πλειστηριασμοί έως τις 20 Μαρτίου 2019.

Η αύξηση του αριθμού των πλειστηριασμών, ωστόσο, θα λάβει σταδιακά και πιο «κωδικοποιημένα” χαρακτηριστικά, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την τρίμηνη μεταμνημονιακή εποπτεία, η τρόικα θα αξιολογεί όχι μόνο ποσοτικά, αλλά και ποιοτικά στοιχεία των πλειστηριασμών.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ζητηθεί γεωγραφική κατανομή των πλειστηριασμών, καθώς επίσης και αναβάθμιση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ώστε τα ακίνητα από τους πλειστηριασμούς να μην καταλήγουν στις τράπεζες, αλλά να διευκολύνεται η αγορά τους από τρίτους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα πρέπει ήδη να θεωρείται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα των πλειστηριασμών τελεί υπό αναβάθμιση ώστε να γίνει φιλικότερη σε πωλητές και υποψήφιους αγοραστές, αφού η τρόικα επισημαίνει πως δεν είναι επαρκώς λειτουργική, καθώς «στερείται agents”.

Ειδικότερα, κάποιος που βγάζει ακίνητο προς πώληση σε πλειστηριασμό (και αντίστοιχα ο ενδιαφερόμενος αγοραστής) δεν έχει τις ειδικές πληροφορίες που χρειάζεται ώστε να επιτύχει γόνιμη και επωφελή συναλλαγή.

Όπως επισημαίνεται, λείπουν πληροφορίες, που παρέχονται στις αντίστοιχες ηλεκτρονικές πλατφόρμες του εξωτερικού, και αφορούν τον όροφο του ακινήτου, τον αριθμό δωματίων και τους βοηθητικούς χώρους, φωτογραφία του ακινήτου και ακριβή περιοχή, το είδος του ακινήτου (κατοικία, γραφείο, εμπορικό κέντρο κ.λπ.), υποθήκες – προσημειώσεις που το βαρύνουν, καθώς και το ύψος της οφειλής έναντι της οποίας διενεργείται ο πλειστηριασμός.

Παράλληλα, η τρόικα έχει επισημάνει ότι το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο πάσχει σε σχέση με το εξωτερικό, καθώς η ελληνική νομοθεσία δεν προβλέπει δυνατότητα στον ενδιαφερόμενο αγοραστή να έχει πρόσβαση (επιτόπια) στο ακίνητο.

Σημειώνεται ότι στο εξωτερικό, αφαιρούνται από τον οφειλέτη – κάτοχο του ακινήτου που πρόκειται να βγει σε πλειστηριασμό τα κλειδιά του ακινήτου, έτσι ώστε αυτό να είναι προσβάσιμο από κάθε υποψήφιο αγοραστή.
 
Top