Στην έντονη κριτική που δέχεται ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας μετά τις πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 88 άτομα με αποτέλεσμα να «βυθιστεί η χώρα στο πένθος», εστιάζει σε δημοσίευμά του με τίτλο «Τα λόγια Τσίπρα δεν σημαίνουν τίποτα για τους Ελληνες πυρόπληκτους που στέκονται πάνω στις στάχτες» το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, επιζώντες και αντιπολίτευση κατακρίνουν τον κ. Τσίπρα και την κυβέρνησή του για στάση ανασθησίας καθώς δεν ζήτησαν συγγνώμη για τη φονικότερη πυρκαγιά στην Ελλάδα αλλά και γιατί απέτυχαν να αποτρέψουν την τραγωδία.
«Επέστρεψε από τη Βοσνία εσπευσμένα τη Δευτέρα το βράδυ, λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα της πυρκαγιάς. Αλλά μένοντας άφαντος για τρεις ημέρες εξαγρίωσε κάποιους ανθρώπους», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο κείμενο του γνωστού πρακτορείου.
«Πώς σκοπεύει να ξεπληρώσει την πολιτική ευθύνη; Τι σημαίνει πολιτική ευθύνη», διερωτάται ένας 79χρονος μπροστά από το καμένο σπίτι του στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημειώνει το δημοσίευμα. «Οι λέξεις είναι ωραίες… αλλά θέλω να πει σε εμένα και εκείνους που καταστράφηκαν, τους φίλους μας… ποιανού λάθος είναι αν δεν είναι δικό του. Εφτασα στα όριά μου», σημείωσε ο ίδιος ηλικιωμένος.
Παράλληλα, το κείμενο του Reuters κάνει λόγο για οργή από την πλευρά των αεπιζώντων αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι «επιθυμούν να δουν τους αξιωματούχους να παραιτούνται λόγω της αποτυχίας να αποτρέψουν την καταστροφή, ενώ αναπάντηντα παραμένουν τα ερωτήματα για τους λόγους που δεν σημειώθηκε εκκένωση».
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται από μετά την ανακοίνωση του τριήμερου πένθους, ο κ. Τσίπρας ήταν «αόρατος» μέχρι την Παρασκευή. «Ηταν απασχολημένος συντονίζοντας την επιχείρηση», γράφει το Reuters επικαλούμενο κυβερνητικό αξιωματούχο.
Κάνοντας δε, αναφορά στην ανάληψη πολιτικής ευθύνης από τον πρωθυπουργό, το δημοσίευμα παρατηρεί ότι για εκείνους που επέζησαν από την κόλαση της φωτιάς, αυτές οι λέξεις είχαν ελάχιστη σημασία. «Οι λέξεις είναι ωραίες… αλλά θέλω να πει σε εμένα και εκείνους που καταστράφηκαν, τους φίλους μας… ποιανού λάθος είναι αν δεν είναι δικό του. Εφτασα στα όριά μου», σημείωσε ο 79χρονος.
Τέλος, στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι «η φωτιά στο Μάτι αποκάλυψε παθογένειες δεκαετιών του ελληνικού κράτους: κτίρια χωρίς άδεια, διάσπαρτα, με την ανοχή του κράτους καθώς οι κυβερνήσεις έκαναν τα στραβά μάτια και τελικά νομιμοποίησαν τα χτισμένα σπίτια για να κερδίσουν ψήφους».