Επιμέλεια: Κατερίνα Σπανού
Η ρίγανη είναι ένα βότανο που χρησιμοποιείται συνήθως στο μαγείρεμα...
Το έλαιο που εξάγεται από τα φύλλα του έχει μακρά ιστορία ιατρικής χρήσης.

Κατά τη διάρκεια των αιώνων, έχει χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία ποικίλων παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των τσιμπημάτων φιδιών και αράχνης, αναπνευστικών προβλημάτων και προβλημάτων εμμήνου ρύσεως. Σήμερα, διατίθεται στο εμπόριο για τη θεραπεία ενός μακρού καταλόγου συνθηκών υγείας.

Ποια είναι η φαρμακευτική χρήση της ρίγανης;
Υπάρχουν πολλές υποθέσεις σχετικά με τις χρήσεις της ρίγανης. Αλλά υπάρχουν λίγες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι είναι αποτελεσματική για οποιαδήποτε κατάσταση.

Για παράδειγμα, το λάδι ρίγανης διατίθεται συχνά στο εμπόριο για τη θεραπεία των εντερικών παρασίτων και τα συμπτώματα που συμβαίνουν με αυτό, όπως:

Φούσκωμα
Κράμπες
Δυσκοιλιότητα
Διάρροια

Κούραση
Μια μεμονωμένη μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη 200mL ελαίου ρίγανης τρεις φορές την ημέρα για έξι εβδομάδες εξάλειψε τρία τέτοια παράσιτα. Όμως η μελέτη ήταν μικρή, ασαφής και χρηματοδοτήθηκε από έναν κατασκευαστή συμπληρωμάτων.

Ορισμένες εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η ρίγανη ή τα συστατικά της έχουν ιδιότητες που μπορούν να σκοτώσουν κάποια μικρόβια που μεταφέρονται με τρόφιμα. Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να βοηθούν στην πρόληψη της τροφικής δηλητηρίασης.

Μορφές ρίγανης
Η φρέσκια ρίγανη είναι έχει αντιβακτηριακές ιδιότητες. Διαθέτει φυτοθρεπτικά συστατικά (θυμόλη και carvacrol), τα οποία καταπολεμούν τις λοιμώξεις που καταπολεμά και το σταφύλι. Έχει πολλά αντιοξειδωτικά που βοηθούν στην πρόληψη βλάβης των κυττάρων και είναι μια εξαιρετική πηγή ινών, βιταμίνης Κ, μαγγανίου, σιδήρου, βιταμίνης Ε, τρυπτοφάνης και ασβεστίου, μηδενικές θερμίδες και πολλά θρεπτικά

Η αποξηραμένη ρίγανη είναι επίσης υγιεινή (με παρόμοια οφέλη με τη φρέσκια), αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή. Φυλάσσετέ την σε ένα καθαρό, ξηρό, γυάλινο δοχείο και σκουπίστε το μετά από έξι μήνες. Η παλιά ρίγανη, όπως και τα περισσότερα μπαχαρικά, χάνει τη γεύση και τα οφέλη της με την πάροδο του χρόνου.

Το λάδι ρίγανης. Το λάδι ρίγανης θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί λίγο διαφορετικά από την φρέσκια ρίγανη. Το λάδι συνιστάται ως θεραπεία για πονόλαιμο, κακή πέψη, ναυτία, ρινική συμφόρηση,  πληγές και πόνο των μυών και των αρθρώσεων και έχει αντιμικροβιακές ιδιότητες που το καθιστούν καλή προληπτική στρατηγική. Ο χειμώνας είναι γνωστός για τις ασθένειες, για αυτό και το λάδι ρίγανης πρέπει να είναι μπροστά και να βρίσκεται στο επίκεντρο. Αποφύγετε τα ροφήματα ρίγανης. Μπορείτε να το προσθέσετε σε σάλτσες, μαρινάρες, ακόμη και σε συνταγές για λαδερά, καθώς έχει υπέροχη γεύση. Οι χρήσεις του έλαιου ρίγανης είναι διαφορετικές ανάλογα με την κατάσταση, αλλά γενικά μερικές σταγόνες την ημέρα για μια εβδομάδα έως 10 ημέρες συνιστάται.
 
Top