Στήριξη στην γερμανίδα καγκελάριο προσέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός με τη συμφωνία για το μεταναστευτικό
Είναι Μάιος του 2014 και η χώρα εισέρχεται σιγά – σιγά σε προεκλογική περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «καβάλα στο άλογο» όπως λέει ο λαός και οι ευρωεκλογές αποδεικνύουν του λόγου το αληθές.
Είναι η εποχή των ψεμάτων, των αυταπατών και της επαναστατικής περιόδου του Αλέξης Τσίπρα ο οποίος σε μια από τις ομιλίες του στη Μυτιλήνη, έμπλεος ενθουσιασμού λέει: «Go back κ. Μέρκελ, Go back κ.Σόιμπλε, Go back κυρίες και κύριοι της συντηρητικής νομενκατούρας της Ευρώπης. Η Ελλάδα δεν είναι πειραματόζωο».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ιδιαίτερα επιθετικός, έστειλε μήνυμα εντός και εκτός συνόρων: «Go back μαζί με την τρόικά σας, τους τοκογλύφους σας, τη σκληρότητά σας, την αλαζονεία σας, την περιφρόνηση προς τον ελληνικό λαό, που τόσα χρόνια έχει γίνει αντικείμενο της χλεύης και της εκμετάλλευσής σας»
Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, διέλυσε την οικονομία και την οδήγησε σε χρεοκοπία μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2015, έκανε δημοψήφισμα, υπέγραψε μια ταπεινωτική συμφωνία, κέρδισε τις εκλογές – Κολυμβήθρα του Σιλωάμ και συνέχισε την πιο σκληρή μνημονιακή πολιτική που εφαρμόστηκε ποτέ.
Όμως, αίσθηση έκανε τα τρία αυτά χρόνια η στενή σχέση που ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας με τη Γερμανίδα καγγελάριο. Αίφνης, από το Go Back η κ. Μέρκελ έγινε το «αποκούμπι» του πρωθυπουργού, κάθε φορά που η τρόικα ανέβαζε τους τόνους και είχε υπερβολικές απαιτήσεις.
Το μεγάλο δώρο
Και τέσσερα χρόνια μετά από τη δήλωση… διωγμό της κ. Μέρκελ, του Σόιμπλε και των υπολοίπων ο Αλέξης Τσίπρας προσέφερε ένα ανέλπιστό πολιτικό δώρο στη ηγέτη της Γερμανίας.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έδωσε, οικειοθελώς χείρα βοηθείας στην κ. Μέρκελ, προσφέροντάς της στο πιάτο μια συμφωνία για το προσφυγικό που θα ελαφρύνει τις πιέσεις στην καγκελάριο και θα αυξήσει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα.
Όπως αποκάλυψαν οι Financial Times, οι οποίοι έχουν συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα, η Ελλάδα είναι έτοιμη να κλείσει διμερή συμφωνία με τη Γερμανία που θα περιορίσει τις «δευτερογενείς μετακινήσεις» προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα και συνεχίζουν το ταξίδι τους βόρεια προς τη Γερμανία.
«Δεν μας ενδιαφέρει το γεγονός ότι ίσως θα έχουμε κάποιες επιστροφές από τη Γερμανία αν αυτό βοηθήσει, ώστε να δοθεί το σήμα στους παράνομους διακινητές (ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις παράνομες μεταναστευτικές ροές», είπε ο κ. Τσίπρας στη βρετανική εφημερίδα. Σημείωσε επίσης ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι «εκτός πραγματικότητας».
«Νομίζω ότι έχουμε πιο σοβαρό δίλημμα μπροστά μας από τις συμφωνίες για τις δευτερογενείς μετακινήσεις», δήλωσε επίσης ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Το δίλημμα είναι ποια Ευρώπη θέλουμε. Πρέπει να βρούμε ένα τρόπο, μέσα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, να μοιραζόμαστε το βάρος και να μην έχουμε αυτή την άδικη θέση για τις χώρες της πρώτης γραμμής, αλλά και για τη Γερμανία», είπε, συνεχίζοντας να υπερασπίζεται την καγκελάριο και τις πολιτικές της και εξισώνοντας το βάρος που σηκώνει στην προσφυγική κρίση η Ελλάδα με αυτό που σηκώνει η Γερμανία…
«Δεν είναι δίκαιο όλοι αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στη Γερμανία, αν πιστεύουμε ότι αυτό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα», είπε.
Κι αν δεν ήταν σε συνεννόηση με την Μέρκελ τότε η γερμανίδα καγκελάριος δεν θα πίστευε στ’ αυτιά της με αυτή τη δήλωση.
Ουσιαστικά η Ελλάδα θα πρέπει να δέχεται πίσω όσους πρόσφυγες και μετανάστες αιτούνται ασύλου στη Γερμανία (ή άλλες χώρες). Κάτι που βάζει σε κίνδυνο τη χώρα η οποία δεν μπορεί να αντέξει τις 60.000 των προσφύγων και μεταναστών, πόσο μάλλον πολλούς περισσότερους.
Αντιδράσεις
Όπως ήταν αναμενόμενο, η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα.
Την ανάγκη να ξεκινήσει η συζήτηση για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα, στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξέλλες.
Ο πρόεδρος της ΝΔ επεσήμανε πως η συνοχή της ΕΕ δοκιμάζεται με αφορμή το προσφυγικό πρόβλημα, ζητώντας, οι λύσεις, οι οποίες θα δοθούν, να είναι ευρωπαϊκές και να στηρίζονται στις αρχές της αποτελεσματικότητας, της αλληλεγγύης, αλλά και της δίκαιης κατανομής βαρών ανάμεσα σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τόνισε: «Πρώτη προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης, αλλά και η ενιαία διαδικασία χορήγησης ασύλου σε όσους επιχειρούν να μπουν στην Ευρώπη.
Ο κ. Τσίπρας, δυστυχώς, έχει μεγάλες ευθύνες για την πολιτική των ανοιχτών συνόρων την οποία υιοθέτησε το 2015. Όπως έχει, επίσης, μεγάλες ευθύνες για το γεγονός ότι οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου στη χώρα μας, στα ελληνικά νησιά, καθυστερούν αδικαιολόγητα πολύ, με αποτέλεσμα η κατάσταση σε πολλά νησιά να είναι σήμερα τραγική.
Ο κ. Τσίπρας δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής, όταν μιλάμε για το προσφυγικό πρόβλημα. Και κάτι τελευταίο. Η χώρα μας έχει δοκιμαστεί πολύ και έχει τραυματιστεί από την προσφυγική κρίση. Σήμερα, η συζήτηση θα πρέπει να είναι για το πώς περισσότεροι πρόσφυγες θα φύγουν από την Ελλάδα στα πλαίσια ενός νέου προγράμματος μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι για το πώς κάποιοι άλλοι θα επιστρέψουν πίσω στη χώρα μας.
Κίνημα Αλλαγής
Έντονα επέκρινε το Κίνημα Αλλαγής τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρας, στους FT, για τη σύναψη διμερούς συμφωνίας με τη Γερμανία ώστε να επιστρέψουν παράτυποι μετανάστες στην Ελλάδα.
«Ο κ. Τσίπρας δηλώνει έτοιμος να υπογράψει συμφωνία με την κα Μέρκελ για την «επιστροφή» προσφύγων που ζητούν άσυλο στη Γερμανία, σε βάρος της χώρας μας αλλά και των προσφύγων.
Ο κ. Τσίπρας οπισθοχωρεί ατάκτως σε όσα δήλωνε μέχρι πρόσφατα για ανάγκη αλλαγής του Κανονισμού Δουβλίνο παρατείνοντας τον εγκλωβισμό των προσφύγων σε ασφυκτικές συνθήκες όπως αυτές της Μόριας των έξι μέχρι σήμερα νεκρών», αναφέρει ανακοίνωση του Κινήματος Αλλαγής με τίτλο «Από το Go Back κύρια Μέρκελ» στο «ο,τι θέλει η κυρία Μέρκελ», όπου γίνεται λόγος για «εξόφληση γραμματίων, με ό,τι του ζητηθεί».
Σύμφωνα με το Κίνημα Αλλαγής, πρόκειται για ανθρωπιστικά απαράδεκτη και πολλαπλώς επικίνδυνη ενέργεια.