Η... καλή μέρα φαίνεται από το πρωί, όπως λέει ο θυμόσοφος λαός. Όμως καμιά φορά κι από την προηγούμενη νύχτα διάφορα σημάδια προμηνύουν τι θα ξημερώσει. 

Κάπως έτσι λοιπόν σκεπτόμενος ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ρίξει τις πρώτες τροχιοδεικτικές του βολές για το Σκοπιανό την Παρασκευή το βράδυ μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Economist στο Λαγονήσι.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο πολυτελές resort λίγο πριν τις 10 κι ενώ οι περισσότεροι προσκεκλημένοι παρακολουθούσαν ήδη από το video wall της αίθουσας εκδηλώσεων τον ποδοσφαιρικό αγώνα των τιτάνων του ευρωπαϊκού Νότου, Ισπανίας και Πορτογαλίας. Όπως παραδοσιακώς συμβαίνει στο πολιτικο – οικονομικό event είχε κληθεί η αφρόκρεμα του επιχειρηματικού κόσμου και των παραγόντων του δημοσίου βίου, αλλά τελικώς παρέστησαν ελάχιστοι επιλέγοντας να στείλουν τους αντιπροσώπους τους. Η εξήγηση ότι οι περισσότεροι είχαν φύγει με τα κότερα τους για Σαββατοκύριακο, ήταν εύληπτη όχι όμως πειστική, καθώς επέλεξαν να μην έλθουν για να μην ακούσουν από τον πρωθυπουργό τα περί... Βόρειας Μακεδονίας. Άλλο που δεν ήθελε ο κ. Τσίπρας.

Στη διάρκεια της 40λεπτης ομιλίας του, αναφέρθηκε κάμποσο στους «βόρειους γείτονες» και το «Μακεδονικό ζήτημα» εκδηλώνοντας παράλληλα ενδιαφέρον και για τη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε «με την κατ' αρχήν συμφωνία, η Θεσσαλονίκη δεν θα είναι απλή συμπρωτεύουσα των Αθηνών αλλά πολιτισμική και επενδυτική πρωτεύουσα της ευρύτερης βαλκανικής περιφέρειας». Ατυχώς πως η αποστροφή αυτή ερμηνεύτηκε από το σύνολο σχεδόν των παρισταμένων ως διάθεση... εκχώρησης και της «νυφούλας του Θερμαϊκού» η οποία προφανώς συζητείται, ΣΥΡΙΖΑΝΕΛιτικα, να τεθεί εκτός επικράτειας.

Ο πρωθυπουργός δεν φρόντισε να διασκεδάσει καμία εντύπωση, αντιθέτως τα είπε όπως τα ένοιωθε και στο τέλος στόχευσε κατευθείαν στο θυμικό του φιλοθεάμονος κοινού λέγοντας: «Κλείνω την ομιλία μου γιατί βρίσκεται σε εξέλιξη το ματς Ισπανίας – Πορτογαλίας».

Κι ευθύς αμέσως, πριν ολοκληρωθεί το χειροκρότημα, επανήλθε στο video wall το Μουντιάλ. Η αμφίρροπη αναμέτρηση διήνυε το 72ο λεπτό και κανείς δεν ήταν διατεθειμένος να πάρει τα μάτια του από τη σινεμασκόπ-τελεβιζιόν. Για αυτό επελέγη η δραστική λύση του κλεισίματος.

Απογοητεύτηκαν πολλοί με αυτή την εξέλιξη, αποζημιώθηκαν όμως από το φαγητό. Ο κ. Τσίπρας έφαγε με όρεξη βασιλικό καβούρι, αυγά χελιδονόψαρου, νεαρή ρόκα, πρώιμα λαχανικά, φιλέτο σφυρίδας αρωματισμένο με δροσερό ντρέσινγκ και λευκή τρούφα, ήπιε λίγο κρασάκι και κατέληξε με τάρτα πραλίνας και κρέμα λεμόνι.

Άλλωστε, όλη την ημέρα είχε μείνει νηστικός λόγω των αυξημένων υπηρεσιακών και κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων. Γύρω στα μεσάνυχτα αποχώρησε αφήνοντας την αίσθηση στους συνομιλητές του ότι αν θα επιστρέψει την επόμενη φορά ως πρωθυπουργός, θα λείπει ένα κομμάτι χώρας από τον χάρτη. Χθες στις Πρέσπες έγινε η αρχή... 




parapolitika.gr
 
Top