Grexit από την Unicef λόγω «ατασθαλιών».
Τι δήλωσε η πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Σοφία Τζιτζίκου για την αποχώρηση της UNICEF απ την Ελλάδα.
Εκτός Unicef βρίσκεται από χθες η Εθνική Επιτροπή της Ελλάδας. Η συγκεκριμένη απόφαση πάρθηκε εν μέσω ανησυχιών που προέκυψαν από πρόσφατο έλεγχο από ανεξάρτητο φορέα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού.
Το άρθρο συνεχίζεται μετά τη διαφήμιση:
«Η UNICEF κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην Εθνική Επιτροπή δεν μπορούν να επιτευχθούν και για αυτό το λόγο προέβη σε ανάλογες κινήσεις», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση στην οποία τονίζεται ότι ο Οργανισμός θα συνεχίσει τη μακροχρόνια σχέση τoυ με την Ελλάδα και θα προχωρήσει σε συμφωνία ένα νέο φορέα.
«Δεν είναι ένας κεραυνός εν αιθρία. Είναι αποτέλεσμα δύο ελέγχων που ξεκίνησαν από τον Ιανουάριο του 2017», δήλωσε στον Αθήνα 9.84 και την Υβόννη Κλάπα η πλέον υπηρεσιακή πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής της Unicef στην Ελλάδα Σοφία Τζιτζίκου.
Όπως εξήγησε ο πρώτος έλεγχος που πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2017 αφορούσε τα έτη 2013-14-15 και τις προηγούμενες διοικήσεις του Οργανισμού. Κατά τον έλεγχο αυτόν διαπιστώθηκαν «ανησυχητικά αποτελέσματα», σημείωσε η κ. Τζιτζίκου.
Σημειώνεται ότι το 2013, το 2014 πρόεδρος ήταν ο Λάμπρος Κανελλόπουλος και γενικός διευθυντής ο Ηλίας Λυμπέρης. Το 2015, μετά τον θάνατο του Λάμπρου Κανελλόπουλου, την προεδρία ανέλαβε η Σοφία Τζιτζίκου.
Τα στοιχεία αυτά σε συνδυασμό με άλλα που ήρθαν στην επιφάνεια, αλλά και καταγγελίες εργαζομένων οδήγησαν στην απόφαση για ενδελεχή και εξονυχιστικό έλεγχο, σε βάθος 15ετίας.
Η απόφαση αυτή πάρθηκε σε συνάντηση της Unicef Ελλάδας με τα κεντρικά του Οργανισμού. Ο δεύτερος αυτός έλεγχος που διενεργήθηκε από τα κεντρικά της Unicef παρουσιάστηκε στο τέλος Ιανουαρίου.
Τα ευρήματα οδήγησαν το κεντρικό τμήμα του Οργανισμού να θέσει το εξής δίλημμα στο ελληνικό: Ή προχωράτε σε διαδικασία εξυγίανσης ή αποσύρουμε το σύμφωνο αναγνώρισης ( κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι το ελληνικό τμήμα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιεί το όνομα «Unicef»).
Σε ερώτηση του Αθήνα 9.84 αναφορικά με το γιατί δεν κατάφερε το ελληνικό τμήμα να προχωρήσει σε διαδικασία εξυγίανσης η κ. Τζιτζίκου απάντησε ότι «υπήρξε μία δυσκινησία και δυσκολία». «Είναι μια συλλογική ευθύνη που έχουμε. Δεν καταφέραμε να πείσουμε τα κεντρικά ότι μπορούμε με μια ομοθυμία να προχωρήσουμε τάχιστα σε αυτές τις αλλαγές, μεταξύ των οποίων ήταν και η απόλυση ατόμων σε θέσεις-κλειδιά», συμπλήρωσε.
Η υπόθεση έχει περάσει πλέον στα χέρια των δικαστικών αρχών μετά από προσφυγή της πρόεδρου της Unicef Ελλάδας.
Απαντώντας στο σταθμό μας για το κόστος που είχε η απόφαση της κεντρικής Unicef για λύση της συμφωνία της με την υπάρχουσα Εθνική Επιτροπή της στην Ελλάδα η κ. Τζιτζίκου είπε χαρακτηριστικά: «Θα κοστίσει σε επίπεδο εμπιστοσύνης. Είναι τόσο σημαντική η δουλειά μας που κάποιος μπορεί να ζυγίσει την ανθρώπινη παρέμβαση και τα αποτελέσματά της και το έργο που κάνει τη διαφορά στη ζωή και στο θάνατο για εκατομμύρια παιδιά».
Για τους επόμενους δύο μήνες το ελληνικό τμήμα δεν θα μπορεί πλέον να λειτουργεί ως Unicef. Σε αυτό το χρονικό διάστημα το προσωπικό θα εξακολουθεί να εργάζεται, ενώ κομμάτι αυτού θα ενταχθεί στο νέο δυναμικό που θα δημιουργηθεί το ταχύτερο δυνατό με τη σύσταση νέας Εθνικής Επιτροπής.
Υβόννη Κλάπα για το athina984.gr