Το εθνικό φαγητό των Ελλήνων την ημέρα της Λαμπρής δεν είναι άλλο από τον οβελία. Στη σούβλα ή στο φούρνο, σκέτος ή γεμιστός, με πατατούλες ή χωρίς, αποτελεί σήμα κατατεθέν της μεγαλύτερης θρησκευτικής εορτής. Ας δούμε, όμως, πώς πρέπει να καταλώνεται και πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε το αρνάκι απ’ το κατσικάκι…


Υπάρχουν αμέτρητα αναπάντητα ερωτήματα στον κόσμο της γαστρονομίας. Τα βλίτα πάνε με ξίδι ή με λεμόνι; Γιατί αφήνουμε τις ζύμες να ξεκουραστούν; Και, κυρίως, τέτοιες μέρες, να πάρω αρνί ή κατσίκι για το πασχαλινό τραπέζι;


Για να σας λυθεί κάθε απορία σάς δίνουμε μερικές πληροφορίες για το τραπέζι της Ανάστασης ελπίζοντας πως, τις δύσκολες μέρες που περνάμε, το γνωστό δίλλημα «αρνάκι ή κατσικάκι» να μην έχει μετατραπεί σε «κοτόπουλο σούβλας ή φούρνου».


Αρχικά, η απάντηση στο γνωστό αυτό ερώτημα είναι θέμα γούστου και γεύσης. Το αρνάκι έχει μια μυρωδιά πιο χαρακτηριστική που μπορεί να ενοχλεί κάποιους, ενώ στο κατσικάκι είναι λιγότερο έντονη. Από οικονομικής άποψης, το κατσικάκι είναι πιο ακριβό, από διατροφικής άποψης όμως έχει λιγότερο λίπος σε σχέση με το αρνί.



Η διατροφική τους αξία

Το αρνάκι περιέχει περίπου 210 θερμίδες ανά 100γρ. με τις πρωτεΐνες του να είναι υψηλής βιολογικής αξίας. Διαθέτει όλα τα βασικά αμινοξέα, βιταμίνες Β3, Β6 και Β12 καθώς και υψηλές συγκεντρώσεις σε σελήνιο και ψευδάργυρο. Επίσης το συκώτι, τα νεφρά και γενικά τα εντόσθια του αρνιού δίνουν φωσφόρο, σίδηρο και βιταμίνη Α στον οργανισμό. Παρά την αυξημένη κατανάλωση που έχουμε στην Ελλάδα, πολλοί αποφεύγουν το κρέας του αρνιού εξαιτίας της περιεκτικότητάς του σε λιπαρά και χοληστερίνη. Εν τούτοις, αν καταναλώνεται σπάνια και με μέτρο μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός ευρύτερου, ισορροπημένου διαιτολογίου.
Παρηγορητικό είναι πάντως ότι μόνο το 35% από το λίπος του αρνιού είναι κορεσμένο, ενώ το υπόλοιπο ανήκει στα πιο υγιεινά, μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά. Το άπαχο, ψαχνό κρέας του αρνιού περιέχει περίπου 80μg χοληστερίνης, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στο κοτόπουλο είναι 70μg. Επίσης, το αρνί έχει λιγότερο ενδομυϊκό λίπος με το περισσότερο να βρίσκεται στο εξωτερικό του μέρος. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν φάμε την πετσούλα του μπορούμε πολύ εύκολα να μειώσουμε κι άλλο τα κορεσμένα λιπαρά και τη χοληστερίνη.
 
Top