Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, θα πάει στις 22 Μαρτίου στα Σκόπια με το σύμφωνο για το όνομα ανά χείρας. Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στην τελική ευθεία και είναι πολύ πιθανό η διεθνής συμφωνία να έρθει στην ελληνική βουλή μετά το Πάσχα, ίσως στις αρχές Μαΐου.

Την ερχόμενη Πέμπτη ενδεχομένως να κριθούν όλα ως προς το ονοματολογικό, ωστόσο ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών φαίνεται να έχει αποστείλει τις τελικές προτάσεις της Αθήνας στην σκοπιανή κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αμερικανικές πηγές αναφέρουν ότι βασικός στόχος είναι η επίσπευση της διαδικασίας ώστε όλα να έχουν τελειώσει τον Ιούνιο.

Οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι ο κ. Κοτζιάς συμπεριέλαβε στο πακέτο των προτάσεων του και πέντε προτεινόμενες ονομασίες και φαίνεται να προκρίνει το Νόβα Ματσεντόνια και το Γκόρνα Ματσεντόνια στη σλαβική γλώσσα. Οι πηγές υποστήριξαν ότι η ελληνική κυβέρνηση καλύπτεται πλήρως από την ονομασία Γκόρνα Ματσεντόνια.

Αν πάντως ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κυβέρνησης.
 
Top